De döva iranska bröderna får inte hjälp av EU-domstolen


EU-rätten hjälper inte avvisade konvertiter

 Bröderna Daniel och Sassan Farkondeh tvingas återvända till Iran - trots dödshot Den här veckan fick två avvisade iranska konvertiter beskedet att EU-domstolen inte vill hantera deras ärende. Trots att konvertering från islam är belagt med dödsstraff i deras hemland. Svenska myndigheter har redan sagt sitt. Och det var för elva år sedan.

För det var i slutet av 1996 som det viktigaste underlaget för hur iranska konvertiter ska hanteras togs. Migrationsverkets agerande i dag är baserat på ett avvisningsbeslut av en iransk kvinna som kommit till tro och döptes i Sverige.
Svenska myndigheter bedömde då att en iranier som konverterat från islam "och som låter konversionen förbli en personlig angelägenhet riskerar inte att bli föremål för myndigheternas intresse". Utöver detta så ifrågasatte myndigheten om kvinnan verkligen hade konverterat, eller om hennes dop i Svenska kyrkan bara var ett sätt att få asyl i Sverige.
Fortfarande vägledandeBeslutet som togs i det här fallet lyftes upp till praxis och har varit vägledande sedan dess. Och det är bland annat därför som de två bröderna Daniel och Sassan Farkondeh blivit avvisade från Sverige.
Efter avvisningsbeslutet har de försökt få upp ärendet till Migrationsöverdomstolen, som är den instans som kan ändra den rådande praxisen. Domstolen ville inte ta sig an ärendet.
I stället vände sig de iranska bröderna till EU-domstolen, tillsammans med flyktingpastor Bengt Sjöberg. Den här veckan kom beskedet att inte heller EU-domstolen tänker behandla ärendet.
- Under de 17 år jag har engagerat mig för flyktingar har jag bara vänt mig till EU-nivå tre gånger. En del advokater jag pratat med har aldrig gjort det. Man gör bara det när det är något principiellt ärende som är viktigt, berättar Bengt Sjöberg.
Välkänt i IranHan känner de båda bröderna väl, och berättar att han varit med och gråtit vid deras sida när de negativa besluten ramlat ner. Han har också varit med i glädjestunder, bland annat som dopförrättare vid Sassans dop.
Att de båda iranierna konverterat är väl känt, både i Sverige och i Iran. För sitt engagemangs skull har Bengt Sjöberg blivit hotad via mejl, där bilder på avhuggna djurhuvuden skickats till honom tillsammans med budskapet att han tillsammans med konvertiterna ska brinna i helvetet.
Ett av många bevis på att iranier som konverterar lever under en hotbild. Och det är bland annat därför som Bengt Sjöberg med flera vill ändra på den elva år gamla praxisen som innebär att konverterade iranier inte har några asylskäl.
Han menar också att det ska vara en mänsklig rättighet att kunna leva ut sin tro, inte som Migrationsverkets praxis säger, att tron ska vara gömd och privat ifall man blir utvisad till Iran.
- Om det är en livsavgörande och stark tro, så måste konvertiten ha rätt att leva ut den i sitt dagliga liv. Jag vill att regeringen ger Migrationsverket i uppdrag att ta fram en ny praxis som ger seriösa konvertiter möjlighet att få sitt skyddsbehov tillgodosett i Sverige, säger Bengt Sjöberg.
Anders Rydén på Migrationsverket ansvarar för att hålla svenska myndigheter underrättade om vad som händer i Iran. Han ser ingen anledning till att ändra på den rådande praxisen.
- Nej, det finns ingen anledning att generellt ändra denna grundinställning. Min uppfattning är att det i sak inte är någon avgörande skillnad jämfört med situationen för elva år sedan.
Går det att leva som konvertit i Iran i dag?- Det är klart man kan. Absolut. Generellt sett är risken relativt låg.
Har levt gömdaMen han säger att alla ärenden är individuella, och om det är en välkänd person som konverterar så höjs riskbilden. Han är tydlig med att Migrationsverket alltid gör individuella bedömningar. Och även om den rådande praxis är det första instrument att använda sig av säger Anders Rydén att det finns exempel på personer som fått stanna i Sverige för att de konverterat.
De båda avvisade iranierna som i veckan fick beskedet att EU-domstolen inte tar upp deras fall har levat gömda sedan i somras. Efter det här beskedet kommer de troligtvis att anmäla sig hos polisen.

IKVÄLL PÅ BOKKVÄLLEN PÅ FOLKETS HUS I FILIPSTAD  KL 19SKA JAG BERÄTTA MER OM VAD SOM HÄNDE DÅ BRÖDERNA ANMÄLDE SIG HOS POLISEN. VI SKA ÄVEN UPPMÄRKSAMMA AFGHANSKA UNGA MÄN SOM VARIT LÄNGE I SVERIGE OCH SOM RISKERAR ATT SKICKAS TILLBAKA TILL KRIGETS AFGHANSITAN.
VÄLKOMNA IKVÄLL. VI BJUDER PÅ KAFFE/TE OCH LUSSEBULLE MED PEPPEARKAKOR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0