Senaste nytt om iranska bröderna

Migrationsverket arbetar efter en 11 år gammal praxis. Hur kan man bedöma Sassan och Daniels behov av skydd utifrån en sån gammal praxis som också visat sig vara mycket dåligt underbyggd?
När MIGAN gjorde sin resa till Iran valde de att inte ha med tolk från Sverige utan man reste till olika platser där man var beroende av den iranska statens tolkar. Det har berättats för mig att en av ledamöterna i gruppen från MIGAN blev mycket upprörd eftersom handläggaren ansåg att man inte gick på djupet i sina undersökningar av situationen för konvertiter och hur de kristna hade det i Iran. Man frågade endast armenier, ortodoxa och kaldeiska kristna som alla levt lång tid i någon slags samexistens med muslimerna. Man tog aldrig reda på hur situationen var för de evangeliskt kristna och hur situationen var för de nyare kyrkorna som ofta är evangeliserande och som inte kan hålla tyst om sin tro utan låter tron prägla livet.

Jag fick telefon idag från Aida Ghardagian (som sitter med i styrelsen för FARR och som också är aktiv inom Ingen människa är illegal) Hon hade följt med Sassan och Daniel till Gränspolisen. De hänvisade dem till Migrationsverket. Tydligen gick det att utföra det som jag försökte i Filipstad för någon tid sedan, men som inte gick här i stan, nämligen att på nytt bli inskriven i Migrationsverket och få LMA-kort och dagersättning. (Enligt Aida visserligen nedsatt dagersättning) Jag har dock ett beslut från Länsrätten i Karlstad som säger att MIGAN gjort fel när de drog ner deras dagersättning. Migrationsverket överklagade inte Länsrättens beslut utan lovade t.o.m. att bröderna skulle få retroaktiv ersättning bara de gick till polisen och sa att de nu ville återvända till Iran. Det är något som bröderna absolut INTE tänker säga eller göra. Vad händer nu? Jag ska i samråd med Aida skriva en ansökan om att bröderna får en advokat som lotsar dem vidare i denna process. Så länge fungerar jag som deras juridiska ombud. Vi skall då förhoppningsvis kunna presentera uppgifter som gör gällande att konvertiter måste få skydd i Sverige.
Jag skulle tro att historrien om Sassan och Daniel kommer att växa och fler och fler i hela Sverige, Europa och utanför Europas grränser kommer att kräva att dessa bröder skall beviljas asyl och skydd i Sverige. Tänk själva-två döva iranska konvertiter som är offer för en föråldrad praxis. Tänk er att Sveriges migrationsminister som verkar så vettig många gånger, hur han kan tillåta sitt ämbetsverk att arbeta efter en så föråldrad praxis.
Nej nu är dags att ministern ger MIGAN ett uppdrag att utarbeta en ny praxis. Konvertiter måste få skydd. Det är dödsstraff enligt islam att konvertera.
Sverige kan inte med berått mod avvisa dessa bröder till en säker död.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0