Tomtar OK, men inte änglar???

I dagens Filipstads Tidning kan man läsa om att lärarna i Lesjöfors är oroliga över direktiv som de fått från rektorn för förskoleverksamheten. Lärarna har förstått att rektorn anser att det traditionella besöket i Svenska Kyrkan inför jul är olämpligt. Likaså tycks det vara Okey att rita, måla och klippa tomtar, men inte änglar. Man tror knappt att det är sant. Om detta verkligen är sant måste rektorn nog gå en kurs i religionshistoria. Änglar är mycket populära inom flera religioner. Tron på tomtar och andra skogsväsen härstammar från gammal folktro. Jesus anses av muslimerna vara en stor profet. Flera av de asylsökande i Lesjöfors är kristna från Mellersta Östern. De är syriskt ortodoxa, katoliker och från olika kristna samfund i till exempel Irak. Alla dessa tillsammans med muslimerna känner sig väl hemma med änglarna , krubban och Jesusbarnet. Inför julfirandet har jag fått många julkort från muslimska vänner. Där har änglar, Jesusbarnet, herdarna och djuren i stallet samsats väldigt bra tillsammans med tomtarna.
Nej, Lena Kåräng, det är inte neutralitet inom religionen som gör att du med flera skolledare reagerar. Det är i själva verket Förbundet Humanisterna som ligger bakom den kampanj mot kristna traditioner som sveper fram över hela vårt land.
Förbundet Humanisterna med sin ordförande Christer Sturmark reser land och rike runt och menar sig ha en stark opinion med sig när de kämpar mot de kristna traditionerna. I själva verket har det visat sig att det endast är några få personer som driver sin kampanj. De enda som vinner poäng på detta är Sverigedemokraterna när de sprider sin främlingsfientlighet och pläderar för bevarande av de svenska traditionerna.
De invandrare som kommer till Sverige är mycket intresserade av våra traditioner och många känner stor respekt för vårt kulturarv. Vi svenskar behöver också känna till och bevara våra traditioner, då kan vi känna oss trygga och föra en meningsfull dialog med andra religioners utövande.
Jag hoppas att rektorn inte har stöd för sina åsikter bland ledamöterna i Barn och Utbildningsnämnden.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0