Våldsam brand i Filipstad

Ännu en gång är det storbrand i Filipstad. Detta är den tredje stora branden på bara fyra år. Folk är bestörta och oroliga. Många sörjer de gamla fina husen i centrum. Vill du se förödelsen, gå in på www.vf.se och se de tragiska bilderna. Det måste kännas jättejobbigt för alla dem som måste hitta någon tillfällig bostad. LÅT OSS FORTSÄTTA ATT BE FÖR FILIPSTAD OCH ALLA DE MÄNNISKOR SOM ÄR DRABBADE. HOPPAS ATT DET KAN KOMMA UT NÅGOT GOTT FRÅN ALLT ELÄNDE SOM HÄNDER. ATT VI KAN LÄRA OSS NÅGONTING OCH LÄRA OSS ATT FÖREBYGGA BRÄNDER.


JAG CITERAR FRÅN VÄRMLANDS FOLKBLAD
REPORTER BRITTA STAKE

Våldsam brand hotade helt kvarter i centrala Filipstad

 © BRITTA STAKE
Det hus som ligger i mitten av längan gick inte att rädda. Under måndagen revs resterna av det eldhärjade huset.

Filipstad
20 personer varv fyra barn fick evakueras sedan en brand brutit ut i en fastighet på Vikgatan i Filipstad under natten till måndagen. Ingen person ska ha kommit till skada vid branden.
Branden, som hotade att ödelägga ett helt kvarter, startade i restaurangen Tre Hjärtan som ligger i ett av hu

Bergslagens räddningstjänst fick larmet om branden sex minuter över ett på natten. När räddningstjänsten kom fram till platsen var trappuppgångarna rökfyllda. Tre vuxna och två barn räddas med hjälp av räddningstjänstens hävare och en man togs ut genom ett fönster..
- Vår första åtgärd var livräddning. Sedan den klarats av kunde vi börja släckningsarbetet, säger Peter Karlsson, räddningsledare.
Under måndagsförmiddagen var det klarlagt att branden startat i restaurangen. Den 80 meter långa längan som eldhärjades består av sammanlagt 20 lägenheter varav nio blev totalförstörda. Huslängan är Filipstads äldsta samlade trähusbebyggelse.
Släckningsarbetet pågick hela natten och under sammanlagt 40 man från räddningstjänsterna i Filipstad, Karlstad, Molkom, Lesjöfors, Storfors, Kristinehamn och Hällefors kämpade för att förhindra spridning till de intilliggande lägenheterna. Även polis, kommunens Posomgrupp och representanter från Hyresgästföreningen fanns på plats för att ta hand om de drabbade. De flesta hyresgästerna fick ta in på hotell under natten och några togs om hand i Kyrkans hus.
Räddningstjänsterna använde vattenkanoner och under förmiddagen tillkallades en grävskopa som användes vid rivningen av det mittersta trähuset.
- Vi river det som finns inom två brandmurar, sa Peter Karlsson. Klarar vi det här så är jag nöjd.
Framåt lunchtid bedömdes branden vara under kontroll men Peter Karlsson räknade med att rivning och eftersläckningsarbete skulle pågå under hela måndagen och natten till tisdagen.
I ett kritiskt skede evakuerades även tolv personer från huset mitt emot det branddrabbade.
Röken låt tung över Filipstad under måndagsförmiddagen. Många Filipstadsbor samlades i centrum för att beskåda förödelsen.
- Bedrövligt.
- Hemskt.
Birger Johansson är intresserad av gammal historia. Han tycker det är tragiskt när något sådant här inträffar.
- Det finns ju inte så mycket gammal bebyggelse kvar i Filipstad. Jag skulle tro att de här husen är från tidigt 1900-tal.
Det fanns under måndagen inga misstankar om brott men enligt Ulf Sjöö, stationsbefäl vid polisen i Filipstad kommer en teknisk undersökning att genomföras under onsdagen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0