Krav på ny flyktingamnesti

Krav på amnesti för flyktingar


Sveriges Radio har i flera nyhetsinslag igår berättat om att antalet flyktingar som gömmer sig ökar. Nu kommer krav på en ny flyktingamnesti.
När Utlänningsnämnden las ner trodde vi att det skulle bli en bättre ordning när ärendena skulle avgöras i migrationsdomstolar. Tyvärr verkar det som om domstolarna vridit lagen ett varv hårdare genom att tolka lagen mycket hårt. En ny praxis verkar ha vuxit fram. I några fall, saknas en ny praxis. Det gäller synen på konvertiter. Se artikel nedan.
Som det är nu finns det tusentals MÄNNISKOR som går år ut och år in och ingenting händer. De varken utvisas eller får komma in i samhället. Inte ens de som har jobb skall få stanna när den nya lagen om arbetskraftsinvandring träder i kraft den 15 december OM DE HAR ETT LAGA KRAFTVUNNET AVSLAGSBESLUT. Jag kan förstå att kraven kommer om att införa en amnesti, men det är nog knappast troligt i dagens läge. Att något måste hända är däremot helt klart. Människor ska inte behöva "ruttna" och brytas ner psykiskt när de känner en uppenbar fruktan att återvända och i vissa fall till och med polisen säger att de inte tänker göra något för att försöka avvisa den asylsökande.
Så här står det på Dagens Ekos hemsida:

"Ökningen av antalet försvunna flyktingar i Sverige oroar politikerna. Vänstern och miljöpartiet, som drev på lagen som gav de försvunna en ny chans för tre år sedan, kräver en generell amnesti
- Vi anser att man faktiskt ska, om man är gömd idag i Sverige, få rätten att leva ett vanligt liv, alltså en typ av ny amnesti, säger Yvonne Ruwaida i miljöpartiets styrelse.

I dag är nästan 8 000 personer efterlysta för avvisning. Och varje dag försvinner cirka 20 nya.

När man införde en ny asylprocess 2006 trodde man att en större rättssäkerhet skulle få ned antalet som försvinner. Flyktingar som fick nej skulle ha lättare att acceptera avvisningen om beslutet kom från en domstol.

Mycket riktigt försvinner nu bara en tredjedel av dem som får avvisning idag, jämfört med varannan för ett par år sen.

Men eftersom avslagen i år kan bli dubbelt så många i år som i fjol leder det till att det ändå är fler som går under jorden för att slippa bli hemskickade.

En av dem är afghanen Waheed, som gick under jorden i juli. Han förklarar varför han gömt sig.

- Om jag blir hemskickad är det klart att de ska komma och döda mig för att de har dödat en av mina kompisar som jag var fängslad tillsammans med, säger Waheed.

Förutom miljöpartiet vill också vänsterpartiet ha en generell flyktingamnesti. Men frågan är om man ska ha en amnesti vart femte år. Nej, säger Kalle Larsson, vänsterpartiets talesman i asylfrågor, det behövs inte om man driver en mer generös flyktingpolitik.

- Gör man inte det riskerar man att få en situation där man bygger upp fler grupper av gömda inför framtiden, säger Kalle Larsson.

Varken socialdemokraterna eller regeringen vill ha fler amnestier. Ulf Nilsson är riksdagsledamot från folkpartiet, ett parti som krävde allmän amnesti för tre år sedan.

- Då hade vi en exceptionell situation. På grund av att systemet hade fungerat så dåligt hade vi fått en mängd människor som hade fått överklaga massor av gånger och blivit kvar i systemet. Att nu igen, efter två-tre år, införa en generell amnesti skulle ge budskapet att om man lyckas gömma sig olagligt, då får man ännu stanna, säger folkpartisten Ulf Nilsson."

Ivan Garcia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0