Barnfamilj satt i fängelse i Grekland

Ännu en gång har jag skakats av en berättelse om inhuman behandling av flyktingar i Grekland. En afghansk familj som var på väg genom Europa togs av polisen i Grekland. De fick lämna sina fingeravtryck och sattes i fängelse. Mannen blev förhörd utan tolk! Där konstaterade myndigheterna att han kommit  dock klensam till Grekland trots att han var tillsammans med sin fru och sina två barn. Mannen sattes i fängelset tillsammans med 180 andra fångar. De hade endast en toalett. På kvällen fick de soppa och en brödbit kastades in till dem. Frun och barnen var tillsammans med många andra kvinnor och barn.
Efter en tid släpptes familjen ut på gatan med papper som sa att de var tvungna att lämna Grekland inom 30 dager. De sökte sig till en park där många andra flyktingar vistades. Några iranier som jobbade för en kyrka som hade kontakt med USA försökte hjälpa familjen så de kunde få något att äta. Folket i kyrkan gjorde klart att de inte kunde hjälpa dem med asylfrågan. Barnen blev sjuka, men när de gick till polisen föste de iväg dem och beordrade dem att lämna landet.
Igår satt de på Erikshjälpen Second Hand i Filipstad och berättade sin historia. Barnen lekte med en lastbil som jag hämtade från en hylla inne i butiken.
Ännu ett människoöde. Ännu en familj som skall tvingas tillbaka till Grekland där de inte får en rättvis och rättssäker asylutredning vilket vår migrationsminister hävdar. Han och migrationsverket samt migrationsdomstolarna hävdar att Grekland förbättrar sin asylhantering och att hela EU har en rättssäker hantering och att Sverige därför gör rätt som skickar folk tillbaka till första asylland enligt Dublinförordningen. När ska han vakna upp och se verkligheten som den är? Att han lyssnar och tar till sig av de berättelser som Sveriges Kristna Råd sammanställt är en förhoppning inför julens fridsbudskap, men jag tvivlar.

Kommentarer
Postat av: Charlotte

Hej!



Du verkar ha en intressant blogg. (Är själv flyktingvolontär och ska lussa på ett "förvar" nu i helgen). Har skrivit en del om flyktingpolitik i min blogg - du hittar det via etikettlänkar i marginalen.



En annan sak:



Såg att din blogg är listad på Jesussajten.



Hoppas du vill delta i bojkotten av den (det finns många andra bra och seriösa listor man kan anmäla sin blogg till).



Läs mer här:



http://katolskakyrkan.blogspot.com/2008/12/dunderkatten-dissar-jesussajten.html

2008-12-09 @ 15:33:22
URL: http://katolskakyrkan.blogspot.com/
Postat av: Apse

Vi har ju en lag om att första asylland skall gälla.

Så jag undrar hur dom lyckades trots det ta sig till Sverige...

2008-12-09 @ 17:27:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0