Finns det rum för en nyfödd kusin till Jesus?

Julevangeliet berättar om Jesu födelse. Maria och Josef letade efter en plats att föda Jesusbarnet. Hotell och härbärgen var överfulla och den enda plats som man kunde erbjuda var ett stall eller en grotta där djuren höll till.
På denna lilla enkla plats föddes Konungarnas Konung, vår Frälsare Jesus.

Mina tankar går idag till en palestinsk familj som nyligen fått sitt tredje barn här i Sverige. Jag har skrivit flera gånger om Ayman som jobbar som föreståndare på Erikshjälpen i Dala-Järna. De har bott här i sex år. Pappa Ayman kom och arbetade i vår butik här i Filipstad. När föreståndaren slutade i Dala-Järna fick Ayman rycka in. Familjens lilla flicka Lina har så här dagarna före jul nekats uppehållstillstånd i Sverige. Vid ett återvändande riskerar hennes föräldrar att dödas konstaterar Migrationsverket. Ändå skriver de några rader längre ner i sitt beslut att det med tanke på barnets bästa ändå är bäst att hon utvisas tillsammans med sina föräldrar. Det finns inte plats för henne i Sverige.

Det blir allt kallare i Sverige. Jag tänker inte på Celsius eller Farenheit utan på empatin och kärleken mellan människorna. Svenska myndigheter stöter bort fridsbudskapet genom Jesus. Här ska enbart förnuft, vetenskap, kommersialism och kapitalism gälla. I finanskrisens kalla klimat då BNP och tillväxtindex hotas måste vi tänka på oss själva och kan inte ge plats för ett litet barn. Ett barn av Abrahams folk, det folk som Gud rikligt välsignat. Visst borde det finnas plats för lilla Lina i Sverige när hennes syskon anpassat sig till Sverige och när pappa Ayman försörjer hela familjen. Ayman har låtit skattskriva sig på Skattekontoret och betalar själv sin och familjens hyra. Han är omtyckt i det lilla samhället i Västerdalarna och Erikshjälpens butik och café betyder mycket för bygden och dess sammanhållning.

Jag är helt övertygad om att Gud älskar palestinier, araber och judar lika mycket som svenskar. Det måste finnas plats för dem i vårt land.

Hos svenskarna tänds lyktor, stjärnor och hemtrevliga ljus. Kanske kommer det någon och knackar på deras dörr och vill in och smaka på julens goda gemenskap. Det börjar blåsa ute och temperaturen stiger flera grader över noll. En varm vind drar in över Sverige.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0