Asylsökande i Grekland livrädda

Asylsökande i Grekland riskerar omänsklig behandling


Efter Bo Holmströms uppmärksammade reportage i TV 4 om hur asylsökande behandlas i Grekland har företrädare för de politiska partierna krävt att avvisningarna till Grekland skall stoppas. Trots detta pågår avvisningar enligt Migrationsverket som vanligt. Verket har inte fått några nya direktiv säger en av enhetscheferna i Värmland. Nyhetsinslagen i TV4 visade upprörande bilder hur de asylsökande utsätts för fruktansvärda övergrepp, tortyr och frihetsberövande i Grekland. Flera asylsökande i Värmland vittnar själva om hur de utsatts för övergrepp eller sett andra utsättas för de grekiska tjänstemännens grova våld. Farr (Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd) har hört många berättelser om hur asylsökande spårlöst har försvunnit sedan de kommit till Grekland. En irakisk man berättade om hur medresenärer i båten han kom med dödades av grekisk kustbevakning. Detta är bara ett av många fruktansvärda exempel på de hemska upplevelser som flyktingar bär med sig från Grekland. En irakisk man som riskerar att avvisas enligt Dublinkonventionen, men som kan bevisa att han kommit till Sverige direkt från Irak berättar om hemska upplevelser i Grekland under den tid som han var där för något år sedan. Både polis och allmänhet hotade att döda honom. Polisen lät inte mannen få asylprövning utan tvingade honom tillbaka in i Turkiet där turkisk polis förde honom in i norra Irak.

En ung man var tvungen att först vara inlåst på ett förvar men när han släpptes fick han sova på gatorna. Han fick själv försöka hitta något att äta. På gatan hotades han en gång till livet av en man som pekade mot honom med ett gevär. Mannen sa åt honom att genast återvända till Afrika.

Bara i år har Sverige avvisat ca 450 personer till Grekland på grund av Dublinförordningen, som säger att personer ska söka asyl i det första landet som de anländer till i EU eller landet som gav dem ett visum. Många andra väntar just nu på att avvisas till Grekland och lever i stor skräck inför ett återvändande dit.

Grekland måste ställas till svars och krävas på ansvar inför dessa förfärliga uppgifter som strider fullständigt mot de konventioner de förbundit sig att följa. Även Sverige bryter mot undertecknade konventioner om vi fortsätter att sända personer till ett land där de riskerar att utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling.

FARR kräver att alla avvisningar till Grekland stoppas omgående./ Farr i Värmland/Bengt Sjöberg

Detta är en insändare/uttalande som skickats till flera tidningar, TV och radio


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0