Människosmugglare och "FORT EUROPA"

Fort Europa?


För några dagar sedan sprängdes en liga som ägnat sig åt att smuggla flyktingar till Europa. Vi reagerar all starkt emot hur flyktingar tvingas ut i överfulla farkoster som kan kapsejsa när som helt eller hur de får krypa in i trånga lastutrymmen på långtradare. Ibland har flyktingar dött inlåsta i containrar då syret tagit slut.

Hur kan detta få pågå och hur kommer det sig att flyktingarna betalar 100 000-tals kronor för att eventuellt få asyl i t.ex Sverige? Varför kommer de inte hit på lagliga vägar och söker asyl? När vi ropar på hårdare tag, kan det i själva verket vara så att det är "Fort Europa" dvs Europeiska Unionen som skapar denna illegala verksamhet?

Att på egen hand genomföra en flykt är inte så lätt. Regimen i hemlandet försöker ofta stoppa flykten. Om man till exempel går till en svensk ambassad i sitt hemland för att få hjälp att söka asyl, får man förmodligen beskedet att det inte går att söka asyl förrän man är i Sverige. För att komma in i Sverige krävs det pass, och för resande från länder som folk tvingas fly från kräver Sverige ofta också visum. Visum utfärdas inte till flyktingar, och pass kan man ju knappast få tag på om myndigheterna i ens land förföljer en. Inget flygbolag säljer biljetter till folk utan ID-handlingar. På grund av transportörsansvaret kan de riskera att betala böter. Sverige följer nämligen sedan ett par år tillbaka en rekommendation från EU som innebär att flygbolagen får böta om de tar hit folk som sedan avvisas igen. Och eftersom flygbolagen inte på förhand kan veta vilka resande som senare kommer att få asyl så tar de givetvis det säkra före det osäkra och vägrar att sälja biljetter till personer utan giltiga papper.

Den flykting som är i desperat behov av skydd för sin säkerhet befinner sig i en moment 22-situation; flyktingen kan inte få asyl förrän han/hon är i Sverige, och till Sverige kan man inte komma på laglig väg. Det är i den situationen som flyktingen starkt överväger att ta hjälp av människosmugglarna.

Så kan vi läsa om båtflyktingar från Afrika som drunknat när deras båtar sjunkit eller om båtflyktingar som drivit i flera dagar utan mat eller vatten och där kvinnor och barn dött på den våghalsiga färden.


Myndigheterna slår till mot de samvetslösa människosmugglarna och myndigheterna kräver hårdare tag, men är frågan verkligen så enkel? Genom att stänga alla lagliga färdvägar för flyktingarna tvingas desperata flyktingar chansa eftersom de ändå riskerar att dödas i sitt land. Asylrätten håller på att urholkas i "Fort Europa". Den 15 december början lagen om arbetskraftsinvandring gälla. Då välkomnar vi dem som kan arbeta vilket är bra, men de som är verkliga flyktingar med starka asylskäl, men inte kvalificerade till ett data- eller ingenjörsjobb i Sverige, skall de inte ha någon möjlighet till skydd? Asylrätten måste värnas!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0