Bok om kvinnors asylskäl engagerar




Asylrätt, kön och politik. En handbok för jämställdhet och kvinnors rättigheter
Författare: Maria Bexelius

Ny handbok för jämställdhet och asylsökande kvinnors rättigheter.

Några dagar innan påskhelgen fick jag denna bok av författaren Maria Bexelius. Jag blev rejält förkyld i påsk och har därför legat i sängen och läst olika böcker. Boken av Maria berörde mig mycket starkt. Hennes metodiska och djupa genomgång av hur en asylprocess för kvinnor skall gå till kan bli till enorm hjälp för många. Tyvärr inser jag att de flesta advokater och handläggare inte låter utsatta kvinnor få en chans att i lugn och ro berätta om vad de upplevt. Tänk så många kvinnor som varit utsatta för sexuellt tvång och våld och som aldrig vågat berätta för Migrationsverket om sina upplevelser eftersom det inte skapats ett förtroendefullt samtalsklimat och många gånger har kvinnors berättelser inte tagits på allvar.

Jag var tvungen att skriva en överklagan i helgen för en kvinna från ett land i Afrika där 100 000-tals kvinnor våldtagits de senaste åren. Svensk Pingstmission gör enastående insatser i landet för att hjälpa en del av dessa lidande kvinnor både fysiskt och själsligt. Ingen människa kan föreställa sig vilka trauman de genomlidit. Några har våldtagits många gånger av rebellgrupper och regeringssoldater för att sedan straffas av sina män!!!

Här nedan ett klipp från ett pressmeddelande från Rådgivningsbyrån för asylsökande.

  

"Jag har en känsla av att de aldrig riktigt lyssnat och

försökt förstå mina problem"

Sara, asylsökande i Sverige.


Asylsökande kvinnor har genom åren vittnat om svårigheter att få flyktingstatus när de flytt undan olika former av mäns våld och grov könsdiskriminering. En del har inte betraktas som trovärdiga om de berättat om övergrepp sent i asylprocessen. Andra har, utan att beslutet föregåtts av en noggrann analys av den reella rättssäkerheten för kvinnor, fått avslag med hänvisning till att hemlandsmyndigheterna kan förutsättas ge dem skydd.

Bristen på ett genusperspektiv i asylprövningen leder till kvinnor och män inte ges lika förutsättningar till flyktingstatus och skydd i Sverige. Våldsutsatta asylsökande och s.k. papperslösa kvinnor möter också svårigheter att få skyddat boende och stöd på lika villkor som kvinnor bosatta i Sverige.

Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar publicerar nu boken Asylrätt, kön och politik - en handbok för jämställdhet och kvinnors rättigheter, skriven av Maria Bexelius.

Förhoppningen är att den ska vara ett praktiskt verktyg för jurister, anställda vid Migrationsverket, migrationsdomstolar och frivilligorganisationer, men även för andra som i arbetet möter kvinnor, ska tillvarata deras rättigheter och vill få en ökad förståelse för hur normer kring kön påverkar möjligheterna att få en rättvis asylprocess, utan diskriminering.

‐ Det handlar bland annat om att se att kvinnors erfarenheter av förföljelse och politisk aktivitet kan se annorlunda ut än mäns, säger Maria Bexelius, författare till handboken och projektledare vid Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar. Flyktingdefinitionen måste tolkas ur ett genusperspektiv, i enlighet med såväl UNHCR:s som Migrationsverkets egna riktlinjer om könsrelaterad förföljelse.

Syftet är att bidra till arbetet med att uppnå jämställdhet på politikområdet asyl, och

därmed till en asylprövning och process som är i överensstämmelse med Sveriges internationella åtaganden.



  

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0