Författarfestival i Filipstad

DENNA ARTIKEL NEDAN ÄR FRÅN NWT
Idag fick jag ett brev från Per-Olov Örtlund som är sekreterare i kommittén för Författarfestivalen i Filipstad den 25 juli kl. 14-17
Deltagarna blir bjudna på mat redan klockan 12 på Hotel Hertig Karl för att sedan dricka kaffe med pressen.
Det känns hedrande och intressant. Lite svårt att se ordet författare om sig själv, men jag har läst att om man skrivit tre böcker så är man författare, så då är jag väl det med mina båda biografier och boken om flyktingarna. Går just nu och bär en ny bokidé i skallen så det kanske kan bli en fjärde bok.


Nio klara för författarfestivalen i Filipstad

FILIPSTAD: Biskop, barnboksförfattare och deckare - med flera

Biskopen Esbjörn Hagberg, barnboksförfattarna Inger och Lasse Sandberg samt deckarförfattaren Aino Trosell - det är tre av namnen som är klara för sommarens författarfestival i Filipstads centrum.

Esbjörn Hagberg.

Esbjörn Hagberg.

Aino Trosell.

Aino Trosell. Foto: Ulla Montan

Lena Sewall.

Lena Sewall. Foto: NWT-arkiv

Bengt Sjöberg.

Bengt Sjöberg. Foto: FT-arkiv

Annika N Lindqvist.

Annika N Lindqvist. Foto: NWT-arkiv

Henry Nilsson.

Henry Nilsson. Foto: NWT-arkiv

Bo Thunberg.

Bo Thunberg. Foto: NWT-arkiv

Inger och Lasse Sandberg är två av författarna som tackat ja till att medverka i Filipstads författarfestival.

Inger och Lasse Sandberg är två av författarna som tackat ja till att medverka i Filipstads författarfestival. Foto: NWT-arkiv

Fredagen den 25 juli är det författarfestival i Filipstad.
Här är de författare som tackat ja hittills:
Inger och Lasse Sandberg behöver väl ingen närmare presentation: de har skrivit barnböcker i flera decennier och har bland annat givit barnen sagofigurer som Lilla Anna och långa farbrorn, Spöket Laban, Rundhunden och Tummen.
- Det känns bra att vi får med också barnboksförfattare, säger Per-Olof Örtlund i festivalkommittén.
Esbjörn Hagberg är biskop i Karlstads stift, men också författare till "Själavård vid köksbordet" och "Leva i försoning".
Henry Nilsson är mordutredaren som efter 40 år som polis debuterade som författare i fjol med boken Pass 23.
Bengt Sjöberg är kommunpolitiker för kristdemokraterna i Filipstad, aktiv i församlingen Kristen Gemenskap i Filipstad och Hällefors och har också agerat juridiskt ombud för många asylsökande. Arbetet med flyktingar gav honom inspiration till boken "När världen kom till stan". Boken kom ut i fjol och i den berättar han med alldeles vanliga ord och utan stora åthävor om många av de människoöden vi andra snuddat vid i nyhetsbruset, medan han helhjärtat engagerat sig med en intensitet som väckt både undran och beundran genom åren.
Bo Thunberg är författare med specialinriktning på miljö. Han har bland annat skrivit en bok om hur man handlar miljövänligt, och han kommer att lyfta fram detta högaktuella tema även på författarfestivalen:
- Han har sagt att han ska göra en ekologisk hörna, berättar Per-Olof Örtlund.
Henry Nilsson är polis och deckarförfattare.
Annika N Lindqvist är journalist och upphovsman till flera böcker, däribland en som handlar om Frykenstrand där utarbetade husmödrar fick vila.
Lena Sewall skötte i många år den mer eller mindre världsberömda Värmlandsmontern på bokmässan i Göteborg, men har även skrivit böcker om Rackenmålarna och Skagenmålarna samt skriver återkommande om mat i Nya Wermlands-Tidningen.
Aino Trosell är för den breda publiken numera mest känd som kriminalförfattare, med titlar som Ytspänning och Om hjärtat ännu slår på sitt samvete. Men hon har skrivit även andra typer av böcker, bland annat barnboken Lita på Mary och generationsromanen En gränslös kärlekshistoria. Hon har också skrivit dramatik och i Filipstadsbygden är hon framförallt bekant som författaren till folkspelet Eld i berget, som spelades i Långban under flera somrar.
Samtliga författare har anknytning till Värmland, och arrangörerna av festivalen har ytterligare några namn på gång som man ännu inte fått svar från, men hoppas få klartecken från inom kort.
Och bland dem som tackat nej, finns en del som tackat nej på ett så trevligt sätt att de lär bli kontaktade igen, kommande år, avslöjar Ewa Persson och Per-Olof Örtlund.
- Vi har lite att bita i inför nästa år, konstaterar Per-Olof.

I Selmas spår
Sen är förstås temat i år - som FT tidigare berättat - mycket Selma Lagerlöfskt. Är det jubileumsår så är det, och nu ska Selma Lagerlöfs kopplingar till Filipstad lyftas fram.
Bland annat kommer det i år att bli stadsvandringar i Selmas fotspår.
- Rolf Brattén och Bengt-Olof Löf kommer att berätta om Selma Lagerlöfs förfäders liv och leverne i Filipstad. Vi har lagt in två stadsvandringar på schemat, men är öppna för en tredje, om det finns intresse, säger Per-Olof Örtlund.
- Jag tror att det blir spännande. Det här med Selma Lagerlöf i Filipstad är nytt för de allra flesta, säger Ewa Persson.

Två starka
Att Selma Lagerlöf-arvet lyfts fram betyder dock inte att Ferlin ska sättas på undantag i år. Festivalen har underrubriken "I Ferlins anda och med spår av Selma Lagerlöf" och även i år ska Nils Ferlin uppmärksammas med stadsvandring och en viskväll.
- I Ferlins fotspår med Birger Johansson har vi på torsdagen, säger Per-Olof.
Också viskvällen hålls under torsdagen, alltså den 24 juli.
Ewa Persson, som förutom aktiv i författarfestivalens arrangörsstab också är ordförande i Selma Lagerlöf-sällskapet, tycker heller inte att man ska se någon konkurrens mellan de båda litterära giganterna. De står båda starka, sida vid sida, anser hon.
- Ferlin och Selma Lagerlöf är två olika författare med anknytning till Filipstad. Ferlin har stark anknytning till Filipstad, och Selma Lagerlöfs rötter kommer härifrån.

Ferlin sökes
Men apropå Ferlin är det i alla fall en författare som än så länge saknas på listan över författare som knutits till sommarens författarfestival - Ferlin själv!
En aktör som kan agera Selma Lagerlöf har festivalen redan engagerat; det är Carina Ekman som kommer att medverka i öppningsceremonin och även hålla en monolog i Selma-gestalt.
Men vem ska spela Ferlin?
Festivalarrangörerna har några namn på gång, men ännu har ingen tackat klart ja, så än finns chansen för den som tycker sig ha talangen att ikläda sig poetens roll för ett par dagar i sommar.

Lena Richardson

Publicerad: 2008-03-27 06:00


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0