Facket öppnar center för papperslösa

Facket öppnar center för papperslösa

Läs på http://www.dagen.se/ den länk som jag lagt in här nedan:

www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=157255


Antalet gömda ökar i Sverige

  

Enligt Migrationsverkets minskar antalet asylansökande som får bifall i första instans kraftigt. Om man jämför 2007 med de sju första månaderna 2008 har bifallsprocenten sjunkit med 46 % om (från 64 % till 33 % 2008). Främst handlar skillnaden om att det blivit mycket svårare för irakier att få asyl.


I takt med att det blir svårare att få i asyl så ökar också antalet som efter ett avslag väljer att stanna i Sverige som gömda. Enligt polisens statistik så avviker ungefär tjugo personer varje dag utan att myndigheterna vet vart de tar vägen. Totalt är cirka åttatusen f.d. asylsökande med avslagsbeslut efterlysta av polisen. En del av dem tar sig säkert vidare till andra länder men många finns också kvar i Sverige som gömda. Situationen har bl.a. uppmärksammats av Sveriges Radio den 25 augusti då också Svenska kyrkans handläggare Kristina Hellqvist medverkade i inslaget (lyssna via länken http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2265951) och på Svenska kyrkans hemsida http://www.svenskakyrkan.se/ ("Ändra utlänningslagen!").


Kyrkoledarna i Sveriges Kristna Råds presidium kritiserade redan i september förra året den hårdare praxis som höll på att utvecklas framförallt vad gäller synen på människor som flytt från krigsliknande situationer som den i Afghanistan, Irak eller Somalia. Kyrkorna kräver att utlänningslagen förtydligas så att även människor som flyr situationer med s.k. urskillningslöst våld ges skydd i Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0