Grym behandling av återvändande flykting

Här skriver juristen Thabo Muso om en klient som avvisats till det enligt den svenska regeringen "säkra" Kabul.
Du kan läsa mer på http://www.afghanha.se/ 
Skicka till politiker och oppinionsbildare! Vi måste reagrea eftersom polisen nu intensifierat avvisningarna till Afghanistan.

"Jag heter Thabo 'Muso och är ombud för en afghansk man på 23 år som heter Wahid Rahimi. Wahid avvisades till Kabul, Afghanistan för några månader sedan.  Jag har nyligen överklagat Migrationsverkets beslut att inte ge honom uppehållstillstånd i Sverige där hans föräldrar bor. Ärendet ligger nu hos Migrationsdomstolen i Stockholm.
Wahid och hans föräldrar tvingades fly efter att Wahid blev skjuten tre gånger med ett automatgevär av en man vars tilltänkta (17-åriga) hustru hade haft sex med Wahid. Wahid var då 18 år. Wahids historia har rapporterats av Sveriges Radios ekorredaktion, P1 och P3, Tidningarnas Telegrambyrå (ett tjugotal artiklar i svensk press), samt av Sveriges Televisions nyhetsprogram "Aktuellt".
Bilder på Wahid Rahimi efter att ett antal poliser i Kabul misshandlat honom tidigt på morgonen fredagen den 5 september 2008.
Ett antal uniformerade poliser bröt sig in i Wahids inhyrda rum. De slog honom blodig i ansiktet med nävarna. De slog honom i huvudet med kniv. De rispade hans fingrar med kniv. Wahid hotades till livet och poliserna sade att de skulle stoppa in och låta spränga en handgranat, som de visade inför hans ögon, i hans mun nästa gång de träffade honom om han inte betalade 20 000 dollar till dem.
Poliserna har stulit Wahids pass.
Skälet till polisernas agerande är att de ryktesvägen fåt reda på att han avvisats från Sverige och poliserna antar att han har kontakter i Sverige som kan ge honom mycket pengar.
Efter det inträffade ringde Wahid till mig klockan 6 på morgonen svensk tid. Han har aldrig tidigare ringt under de cirka fyra månader han tillbringat i Afghanistan sedan han avvisades, bara skickat SMS. Han har även skickat SMS om att han kommer att dö, att han misshandlats av poliser och att han vill fly från Kabul. När jag ringde tillbaka till honom grät han så mycket och så högt att vi hade svårt att prata. Han skrek hela tiden "hjälp mig! Hjälp mig! Jag kommer att dö!" Givetvis vågar inte Wahid anmäla det inträffade till polisen.
Ingen vågar hyra ut ett rum till Wahid av fruktan för att polisen skall komma och mörda alla som bor där under sin jakt på Wahid Rahimi. Pappan till den kompis som Wahid flydde till har sagt åt Wahid att flytta omedelbart.
Poliserna som misshandlat Wahid har sagt att det inte är någon idé att han försöker gömma sig för dem. Han tror och fruktar djupt att poliserna hittar honom i Kabul, men han vet inte var i Afghanistan han skall tas vägen. 
Situationen beskriven ovan skall jämföras med Migrationsverkets och Migrationsöverdomstolens bedömning (se Migrationsöverdomstolens dom UM 3854-07) av Kabul som internflyktsalternativ i Kabul, enligt vilken "polisen i Kabul strävar efter att upprätthålla lag och ordning". Därför går det enligt Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen att avvisa ensamma unga afghanska män till Kabul.
Åtskilliga rapporter från bland annat UNHCR, brittiska inrikesdepartementet och amerikanska utrikesdepartementet har under flera år beskrivit hur polisen i Kabul begår mycket grova övergrepp mot den befolkning den är tänkt att skydda. Rapporterna visar hur poliserna är inblandade i narkotikahandel, plundrar civilas hem, begår förföljelse, tortyr, rånmord och beställningsmord (flera av mina klienter och deras anhöriga har drabbats av dessa problem och jag har mer bildbevis och dokumentation i enskilda fall). Dessa rapporter har emellertid inte varit avgörande för Migrationsverkets och Migrationsöverdomstolens bedömning.
Detta är svensk flyktingpolitik år 2008.".
Thabo 'Muso Kyrkbacken 27 169 62 SOLNA

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0