Manifestation för apatiskt sjuka barn


Läkare i Världen medverkar vid en manifestation på Sergels Torg nu på lördag. Någon företrädare för kyrkorna i Sverige är ombedd att delta och tala. Jag fick ett mail från Svenska Kyrkan idag med förfrågan om SKR:s arbetsgrupp för integration och migration hade någon talare att föreslå.

IFMSA håller en manifestation mot att sex familjer, alla med ett eller flera barn som är apatiska, ska utvisas
från Sverige.
En rapport från Rädda Barnen och Karolinska Institutet, som har ett barnpsykiatriskt perspektiv och är baserad på 33 fall med svårt sjuka barn, har flyktingbarnens tillstånd orsakats av traumatiska
upplevelser i hemlandet innan de flydde till Sverige. En pojke som nu ska utvisas blev vittne till sin fars mord och har själv blivit misshandlad. Han är idag nitton år och befinner sig i Stockholm. 2006 försökte han ta sitt liv. Idag är han apatiskt sängliggande sedan två år tillbaka.

Barnen är idag livshotade utan behandling. Familjerna som ska utvisas tillhör uteslutande etniska minoriteter. Det här innebär att även om det faktiskt finns adekvat vård i hemlandet är den inte tillgänglig för dem. Att utvisa de apatiska barnen innebär alltså att man avslutar deras behandling. Ur hälsosynvinkel kan vi inte acceptera detta. Därför vill vi tillsammans med alla som sympatiserar sluta upp kring en manifestation för att utvisningsbeslutet måste uppmärksammas och ändras."   Riksdagspartierna har också fått IFMSA:s inbjudan.  

IFMSA-Sweden är en ideell läkarstudentorganisation som arbetar med humanitära frågor och internationell förståelse ur både lokalt och internationellt perspektiv. De arbetar med praktik- och forskningsutbyten, mänskliga rättigheter- och fredsfrågor, primärvård samt reproduktiv hälsa utifrån sex universitetsstäder i Sverige.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0