Bagdad osäker plats för kristna

Jag får viktiga asylärenden från POINTLEX flera gånger i veckan. Detta görs möjligt genom att EFK betalar för denna tjänst för mig. Jag är sedan en resursperson för EFK:s församlingar i Sverige och kan bistå med sakupplysningar och ge råd i asylärenden.
Här kommer ett viktigt beslut som KAN hjälpa andra i liknande situation.

Migrationsdomstolsdom: Till skillnad från Migrationsverket anser inte migrationsdomstolen i Skåne att vare sig Bagdad eller Ninewa-provinsen är säkra områden för kristna irakiska flyktingar.


En man flydde från Irak 2007 efter att han kidnappats och misshandlats av okända män på grund av att han var kristen. Efter att han släppts fri hotades han och krävdes på pengar för att männen inte skulle döda honom, varpå han bestämde sig för att fly. Han ansökte om uppehålls- och arbetstillstånd men fick avslag från Migrationsverket.

Visserligen ansågs han ha ett skyddsbehov, men Migrationsverket bedömde att han kunde bosätta sig på andra platser inom Irak som skulle vara mer säkra. Som förslag angavs dels Bagdad, dels Ninewa-provinsen. Mannen kom från Mosul.

Migrationsdomstolen underkänner Migrationsverkets förslag

Mannen överklagade till migrationsdomstolen som har en annan syn på säkerhetssituationen för kristna i Ninewa-provinsen och i Bagdad. Med hänvisning till Migrationsverkets egen utredningsskrift om situationen i Bagdad från januari 2009 konstaterar migrationsdomstolen att situationen för kristna är mycket svår i staden. Vad gäller Ninewa-provinsen anses inte heller den säker, eftersom det var där mannen kidnappades.

Migrationsdomstolen påpekar att det är Migrationsverket som har bevisbördan för att det föreligger ett internt flyktingalternativ, och att verket ska identifiera det område i hemlandet som skulle kunna utgöra ett internt flyktingalternativ i det enskilda fallet. Eftersom Migrationsverket inte lyckats med detta beviljar migrationsdomstolen mannen permanent uppehållstillstånd som flykting.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

[2009-08-18 10:26]
Asyl/Uppehållstillstånd
Migrationsrätt

FAKTA

Identifikationsnr:
UM 4408-08
Rättsområde:
Migrationsrätt
Instans:
Migrationsdomstolen i Skåne
Datum:
2009-07-07
Saken:
Uppehållstillstånd
Lagrum:
4. kap. 1 § utlänningslagen (2005:716)
Rättsfall:
MIG 2009:4
Litteratur:
Irak - Utredningsresa till Bagdad, Migrationsverket, den 13 januari 2009
Ombud;
Klagande: Advokaten Fredrik Almer, Advokatfirman Fredrik Almer, Skövde.
Domare:
Claes Lindblom

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0