Hotbild mot hjälparbetare ger uppehållstillstånd

Från POINTLEX
När du läst detta kanske du kan ställa dig frågan (som jag gör) om inte kristna förkunnare i Irak som upplevt hot och flytt till vårt land också borde få skydd i Sverige.

Migrationsdomstolsdom: En irakisk asylsökande som arbetat med olika projekt för handikappades rättigheter riskerar att dödas om han återvänder till hemlandet. Det anser migrationsdomstolen, som upphäver Migrationsverkets utvisningsbeslut och beviljar mannen uppehållstillstånd.


Mannen, som sedan 2003 hade arbetat med olika projekt för handikappades rättigheter i Bagdad, hade haft samröre med internationella organisationer och den schweiziska ambassaden under sitt arbete. Han hade också i viss utsträckning förekommit i irakisk media. Han fick hotbrev skickade till sin arbetsplats, och hoten fortsatte komma även efter att han bytt jobb. I juni 2007 blev han utsatt för ett mordförsök - han blev beskjuten, men träffades inte. I oktober samma år flydde han från landet.

Migrationsdomstolen konstaterar att mannen inte är en flykting i lagens mening, eftersom det hot som riktats mot honom inte har att göra med ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till viss samhällsgrupp. Däremot är han - med tanke på det som han råkade ut för i Irak, samt faktumet att anställda vid hjälporganisationer ses som kollaboratörer och därför är en målgrupp för olika extremistgrupperingar - att betrakta som skyddsbehövande i övrigt. Migrationsdomstolen beviljar mannen permanent uppehållstillstånd, dock inte flyktingförklaring och resedokument, saker som är förknippade med flyktingstatus.

En nämndeman är skiljaktig och anser att mannen inte gjort sannolikt att det föreligger en hotbild mot honom i Irak, och att hans överklagande därför ska avslås.


[2009-08-24 15:39]
Asyl/Uppehållstillstånd
Migrationsrätt

FAKTA

Identifikationsnr:
UM 4333-08
Rättsområde:
Migrationsrätt
Instans:
Migrationsdomstolen i Skåne
Datum:
2009-07-23
Saken:
Uppehållstillstånd
Lagrum:
4 kap. 1 och 2 §§ utlänningslagen (2005:716)
Ombud:
Klagande: Advokat Fredrik Ehrnford, Advokaterna Nyblom och Sarvik AB, Malmö.
Domare:
Martin Altenhammar

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0