Kristna resurs för ensamma flyktingbarn

Idag har DAGEN www.dagen.se publicerat min artikel om ensamkommande flyktingbarn.
Jag berättar i slutet av artikeln  om hur vi under vårterminen hade ungdomssamlingar där vi fick kontakt med flera av dessa ungdomar som bor på gruppboendet i Filipstad.

Opinion - Debatt

Kristna resurs för ensamma flyktingbarn

Textstorlek | Publicerad: 2009-08-19 03:00
  • Andra mediers bevakning

  • Under de senaste två åren har det kommit många flyktingbarn utan föräldrar till Sverige. De flesta är pojkar mellan 16 och 17 år. Migrationsverket anordnar gruppboenden i samarbete med socialtjänsten på de platser där barnen kan anmäla sin ankomst och söka asyl. Varje individ får också en god man som ska hjälpa dem med det ekonomiska och företräda dem inför olika myndigheter. En god man har samma juridiska ställning som en förälder. Det utgår en ersättning från kommunens överförmyndare till dem som är god man. Fram till den 10 augusti i år hade 1.294 barn kommit till vårt land. Barnen och ungdomarna kommer främst från Somalia, Afghanistan och Irak. Ett hundratal kommuner har avtal med staten om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. De flesta kommuner har ännu inte fattat beslut om att ta emot flyktingbarn trots flera påstötningar både från Migrationsverket, alliansregeringen, Rädda barnen, Barnombudsmannen och Sveriges kommuner och landsting. Tiden vid ankomstkommunernas gruppboenden kan bli väldigt lång i väntan på att någon kommun tar emot ungdomarna. Detta kan inverka menligt på integrationen och anpassningen till Sverige. Många asylsökande barn blir utan ordentlig skolgång och vuxenstöd.
    Jag vill uppmuntra församlingar att ta kontakt med kommunen för att höra hur läget är. Kommunerna är säkert angelägna om att höra vad frivilligorganisationerna kan hjälpa till med. Vi kan som församlingar inspirera medlemmar att bli god man och församlingen kanske kan erbjuda en öppen gemenskap i kyrkans ungdomslokaler där de asylsökande ungdomarna får lära känna svenska ungdomar. Det viktigaste är att erbjuda kärleksfulla miljöer där man kan slappna av och vara sig själv. Kristna församlingar kan hjälpa till på flera olika sätt. Ofta handlar det uteslutande om att vara en medmänniska och lyssna och finnas till hands. Barnen lär sig svenska förvånansvärt snabbt. Jag har flera gånger träffat ungdomar som pratar näst intill perfekt svenska efter sex månader i vårt land.
    Vissa ungdomar vill veta hur man bokar tvättid eller använder olika köksredskap, en annan får hjälp att skriva en meritförteckning, en tredje behöver stöd vid ett telefonsamtal till Försäkringskassan och en fjärde vill prata av sig lite. Andra har större bekymmer och kanske behöver få hjälp att hitta en professionell själavårdare. De flesta ungdomarna smälter snabbt in i det svenska samhället. För andra är anpassningen betydligt svårare, beroende på traumatiska händelser i ursprungslandet. Det kan handla om unga som har svårt att få ihop vardagen. De kan ha hög frånvaro i skolan eller ekonomiska svårigheter. Många flyktingungdomar hamnar i köpfällor. De tackar ja till "gratis" mobilabonnemang utanför snabbköpet, luras av telefonförsäljare att prenumerera på strumpor eller tidskrifter som låter billiga.Vi kan hjälpa dem att själva ta tag i sina problem. När ungdomarna klagar över att de inte vågar kan man påminna dem om deras driftighet och inneboende kraft. Om de har kommit hela vägen från Afghanistan, gått över bergen, skyddat sig från gerillan - då kan de klara uppgiften. Vi får uppmuntra dem och finnas till hands om de skulle misslyckas.
    Under vårterminen har vi i vår församling haft ungdomssamlingar då flera av de ensamkommande flyktingbarnen deltagit. De har smält in i samlingarna mycket bra och vi har tagit med dem på utflykter, grillkvällar och ungdomssamlingar i kyrkan då vi spelat biljard och pingis, sjungit och läst Bibeln och samtalat om livsfrågor. De har varit mycket öppna och intresserade av att veta mer om den kristna tron. Bengt Sjöberg, pastor i Kristen Gemenskap, EFK, Filipstad- Hällefors
    redaktionendagen.se

    Kommentarer
    Postat av: micael

    Ja, det är viktigt att vi är gästfria och tar hand om dem som kommer till oss.

    2009-08-19 @ 14:44:32
    URL: http://helapingsten.wordpress.com/

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0