Ny dom från Migrationsdomstolen

Starka skäl för uppehållstillstånd

Jag har kontakt med ett flertal församlingar och enskilda som hjälper flyktingar som har arbete i Sverige. De har vistats lång tid i vårt land och undrar om de skall få stanna. Flyktingar frågar mig ofta vad det är som gäller och vad jag tror om deras möjligheter att få stanna. Här lägger jag ut en dom som kanske kan kasta ett litet ljus över frågan.
Nyligen kom en dom från Migrationsdomstolen som gav uppehållstillstånd efter att man gjort en samlad bedömning. Det är just detta som jag tycker att Migrationsverket brustit i många gånger. Har man både har arbete och vistats lång tid i Sverige borde man kunna se till helheten och inte bara stirra på enskilda paragrafer eftersom flera människor då hamnar mellan stolarna. De har befunnit sig på fel sida om en ny lag och även om migrationsminister Tobias Billström säger att man inte kan göra undantag måste väl ändå sunt förnuft och humanitet vävas in i besluten tycker man. Det handlar ju om människor.

"Migrationsdomstolsdom: Kvinnans vistelse om 5,5 år och sonens om 4,5 år anses vara en lång tid. Kvinnans anställningar och studier samt sonens psykiska ohälsa samt hänsynen till barnets bästa anses tillräckligt för uppehållstillstånd.

Klagandens senaste förhållande hade upphört och vare sig hon eller den 11-årige sonen beviljades därmed fortsatt uppehållstillstånd. Kvinnan från Sri Lanka hävdade särskild anknytning och andra starka skäl samt anförde att sonen mår psykiskt dåligt. Men Migrationsverket avslog ansökan och utvisade dem.

Migrationsdomstolen anser sonens psykiska ohälsa visad och konstaterar att hans tillstånd kommer att påverkas negativt om han tvingas lämna Sverige.

Sonen har vistats legalt i Sverige i 4,5 år och kvinnan i 5,5 år. Det anses vara en lång tid. Även om inte kvinnans anställningar och studier räcker för att konstatera särskild anknytning anses det vid en samlad bedömning och med hänsyn till barnets bästa finnas tillräckligt starka skäl för att bifalla överklagandet. Kvinnan och sonen beviljas permanenta uppehållstillstånd".


[2009-07-28 10:34]
Asyl/Uppehållstillstånd

FAKTA

Identifikationsnr:
UM 944-09
Rättsområde:
Asyl/uppehållstillstånd
Instans:
Migrationsdomstolen i Göteborg
Datum:
2009-06-17
Saken:
Uppehållstillstånd m.m.
Lagrum:
5 kap. 16 § 3 st. 1 och 3 utlänningslagen (2005:716)
Ombud:
Advokat Johan Svensson, Advokatfirman Credo AB i Göteborg
Domare:
Rådmannen Ylva Dahlin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0