Ett julbudskap värt att höras

Filipstads Tidnings chefredaktör skriver i sin ledare idag apropå julbudskapet och hennes besök i fem! kyrkor i helgen:"Var ska man våga prata om kristna högtider ur kristet perspektiv om inte i kyrkan". Lena Rickardsson undrar om vi i kyrkan blivit FÖR rädda att tala om det kristna budskapet.

Lena fick mycket att fundera på när hon som jourhavande luciareporter besökte fem olika kyrkor i Filipstad, Hällefors och Molkom. Det som hon mest funderade på var hur det religiösa budskapet framfördes. I Hällefors  nämndes knappt något om martyren Lucia och inga böner hördes, skriver Lena. Däremot räknades sponsorerna upp..... I Rämmen fick besökarna både välsignelsen och Fader Vår. I Filipstad tyckte Lena att hon fick både en bra betraktelse och information om traditionen som ligger till grund för Lucia. I Nyeds kyrka fick chefredaktören en "fullödig betraktelse och Lucia fick en djupare mening och därmed värme", skriver hon.

Så tar Lena upp den pågående och nu på nytt uppflammande debatten om kristna traditioner i skola och förskola.  Hon undrar om kyrkan blivit för rädd för det kristna budskapet och om kyrkan tonar ner budskapet.
Ja, sannerligen är det så. Många kyrkor har vattnat ur det kraftfulla evangeliet att det återstår snart bara en vattvälling som varken engagerar, upprör eller hänför. En vattvälling som inte ger anden någon energi och näring.
TACK LENA FÖR EN TANKEVÄCKANDE LEDARE. Inför dagens möte i Barn och Utbildningsnämnden då vi förmodligen kommer att diskutera jultraditioner, kristen tro, kristen förskola och mycket annat ska jag ta med mig dina tankar. Det är till oss själva vi i första hand ska gå.
Idag ska jag för övrigt vara tjänstgörande ledamot och inte ersättare utan mandat att rösta. Jag ska sitta på en "sosse-stol", men får naturligtvis rösta som kristdemokrat.



Foto: Kyrkan i Dala-Järna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0