Gömda barn ska få gå i skolan

Det är flera personer och församlingar som hör av sig och frågar vad som gäller för gömda barns rättigheter till skolgång. Här får ni lite information.

Utbildningsdepartementet
 09-08-13

Regeringen har i dag beslutat att tillsätta en utredning om rätt till skolgång för gömda barn, det vill säga för barn som vistas i landet utan tillstånd.

- Alla barn har rätt att gå i skolan, säger utbildningsminister Jan Björklund.

En statlig utredning har tidigare analyserat förutsättningarna för rätt till skolgång till en grupp av gömda barn; barn som har ansökt om uppehållstillstånd i Sverige, men som har fått avslag på ansökan och håller sig undan för att inte avvisas eller utvisas. Utredningens betänkande Skolgång för barn som skall avvisas eller utvisas (SOU 2007:34) behöver kompletteras för att även omfatta andra grupper av gömda barn.

Regeringen menar att rätten till skolgång också bör omfatta barn som vistas i Sverige utan att ha ansökt om nödvändigt tillstånd för vistelsen och barn vars beslut om avvisning eller utvisning har preskriberats. En utredare ska därför föreslå hur rätten ska utökas till att omfatta dessa grupper. Även andra grupper som vistas i landet utan tillstånd kan komma i fråga.

Utredaren ska vidare lämna förslag på hur skolans och socialnämndens skyldighet att underrätta polisen kan inskränkas eller avskaffas och socialnämndens uppgiftsskyldighet ska ses över.

- Barnen ska kunna gå till skolan utan att vara rädda för att just det ska leda till att de utvisas, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Dessutom ska utredningen undersöka hur rätten kan utökas till att också gälla för fristående skolor. Utredningen rör, utöver rätt till skolgång, även tillgång till förskoleverksamhet och skolbarnomsorg. Den ska överlämnas senast den 29 januari 2010.

Pressmeddelandet med länk till den tidigare utredningen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0