Synnerligen ömmande omständigheter

Migrationsdomstolen i Stockholm låter en afghansk pojke få stanna på grund av  synnerligen ömmande omständigheter. Det brukar vara mycket svårt att få uppehållstillstånd av humanitära skäl. Ibland har det näst intill krävts att den asylsökande skall vara dödssjuk. Domstolen har bland annat motiverat beslutet med att pojkens psykosociala utveckling skulle vara i fara vid ett återvändande.
Man frågar sig om inte samma motivering borde kunna åberopas på de barn som ligger svårt apatiska eller på den iranska familj vars barn är omhändertagna av sociala myndigheter. Barnens föräldrar har båda brutits ner av en mycket, mycket lång asylprocess. De har vårdats på sluten psykiatrisk klinik och behandlas för närvarande inom öppenvården. Deras läkare och psykiater skriver i sina intyg att oron för att utvisas till Iran är orsaken till deras svåra ångest. Pappan har blivit torterad i Iran och de fruktar båda att straffas med döden eftersom de blivit kristna.


Den afghanska pojken vet inte om hans familj lever. Han har ingenting att återvända till och riskerar dessutom att tvångsrekryteras som barnsoldat. Migrationsdomstolen beviljar permanent uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter.

Migrationsverket avslog den afghanska 16-åringens ansökan om uppehållstillstånd och utvisade honom till Afghanistan. I sitt överklagande anför 16-åringen bland annat att han utsatts för hot och trakasserier samt att han inte vet var hans anhöriga finns eller om de är i livet.

Migrationsdomstolen konstaterar att 400 byar i 16-åringens hemtrakter har evakuerats som ett resultat av stridigheter. Endast ett fåtal bybor har återvänt. Det framstår därför som osannolikt att han har någon kontakt med släktingar. Det är också ytterst ovisst om han kan få någon omvårdnad vid ett återvändande.

Bör inte skickas tillbaka

Barn utan familj att återvända till eller där det inte ordnats med godtagbart mottagande bör inte skickas tillbaka till Afghanistan, enligt landrapporteringen. Gatubarn har ingen hjälp från myndigheterna och barnhemsbarns levnadsförhållanden är inte tillfredsställande.

Det rapporteras som psykologiska, fysiska och sexuella övpergrepp och trafficking av barn från barnhem. De har inte heller tillgång till rinnande vatten, hälsovård eller utbildning.

I talibanrörelsen, som finns i hans hemtrakter, förekommer barnsoldater och det finns en risk för att 16-åringen kommer att rekryteras mot sin vilja.

På grund av detta och med beaktande av att 16-åringen är ett barn anser migrationsdomstolen att hans framtida psykosociala utveckling och hälsa på ett avgörande sätt skulle äventyras om han tvingades återvända. Han beviljas därför permanent uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0