Värste ovännen betalade cancerbehandling

Du känner säkert till att det i Spanien finns starka motsättningar mellan katalaner, basker och övriga Madrid-dominerade områden. De två välkända tenorerna Placido Domingo och José Carreras levde i denna konflikt. Domingo är från Madrid och Carreras från Katalonien.
Närhelst det kom en inbjudan till en konsert brukade båda artisterna skriva i sina kontrakt att de accepterade inbjudan under förutsättning av att den andre inte blev inbjuden att delta. De skulle aldrig kunna tänka sig att sjunga på samma scen.
1987 när José Carreras stod på höjden av sin karriär fick José möta en fiende som var starkare än Placido Domingo. José fick diagnosen leukemi och han fick av läkarna veta att hans chanser till att överleva var cirka en av tio. Han gick verkligen in för att fullfölja all behandling vilket kostade honom mycket pengar och upptog all tid och kraft. Nu fanns inte tid och möjligheter till att ge konserter och tjäna pengar. De bästa behandlingsmöjligheterna fanns i USA och resorna dit en gång i månaden slukade mycket pengar. José fick sälja många av sina ägodelar för att få ihop pengar till behandlingarna, men trots allt lyckades man inte besegra sjukdomen. Nu var pengarna och ägodelarna slut. José befann sig i en katastrofal situation.
Då fick José reda på att det fanns en fond som tillhandahöll pengar för behandling av leukemi. Han tog reda på att fonden hade sitt säte i Madrid och hette The Hermosa Foundation. Han ansökte om pengar vilket beviljades. Nya behandlingar påbörjades bland annat benmärgstransplantation. Behandlingen lyckades och José förklarades frisk.
Åter igen stod José Carreras på de stora scenerna. Han fick publikens ovationer och hans karriär gjorde nya framsteg. Nu ville han tacka fonden som bidragit till hans tillfrisknande. José läste fondens regler och förordningar samt grundarens intentioner. Då fann han till sin häpnad att grundaren var hans rival Placido Domingo! Senare fick José reda på att Placido hade skapat fonden med ett enda syfte; att hjälpa sin rival José Carreras! Han visste att han aldrig skulle acceptera pengar direkt från sin rival. Så ädelt och självutgivande handlade Placido vilket fick José att vekna. Djupt berörd gick José in på en konsert som Placido hade. José avbröt konserten och gick fram mot scenen där han böjde sina knän framför sin ärkerival. Placido tog vänligt tag i José och drog upp honom från golvet och kramade om José. Från den stunden var de försonade och blev goda vänner.
I en intervju med Placido Domingo frågade en journalist varför han startade fonden The Hermosa Foundation för att göra gott mot sin värste fiende, den ende artist som kunde konkurrera med honom om folkets gunst och favör. Placido svarade: "Därför att världen inte har råd att förlora en sådan röst".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0