Wintergreen i Nykroppa invigt

Jag har besökt Kroppagården många gånger. Innan vi flyttade till Filipstad var jag på Kroppagården tillsammans med Urban Vidholm för att spela och sjunga för pensionärerna. Under min tid som pastor i Pingstkyrkan hade vi ofta andakter där. Jag lärde känna flera av pensionärerna där. Senare byggde kommunen ett nytt fint servicehus och Nykroppa Framtid försökte driva vandrarhem under en tid.
För några år sedan bodde det en grupp norrmän på gården som hade stora planer för både gården och bygden. De hade planer på både ett rehab för drogmissbrukare samt en betonginduistri, bibelskola och radio och TV-sändningar.Tyvärr blev det ingenting av med deras ideer.
Idag var jag inbjuden att närvara vid invigningen av WINTERGREEN. Jag blev mycket begeistrad, förvånad och glad när jag såg hur fint det blivit i de gamla slitna utrymmena.

Wintergreen är ett rehabcenter som under en tid tagit form i Kroppagårdens tidigare lokaler i Nykroppa. Där ska man ta emot medicinskt färdigbehandlade gäster med hjärnskador.Nu har Kroppagården bytt skepnad och blivit Wintergreen.    Kontakt med djur ingår i terapin och det finns påfåglar på Wintergreen. Man planerar att ta in andra djur och även ha djur utomhus.



När vi kom blev vi bjudna på en dryck och vi gick runt och hälsade på dem som driver och arbetar på Wintergreen. Läkare, neurologer, specialister inom olika terapier, sjuksköterskor och övrig personal. Jag hälsade på en man som arbetar på Saudi-Arabiens ambassad i Stockholm. Hans fru är en av läkarna på Wintergreen. Vi hade ett intressant samtal bland annat om missions och u-landsarbetet i Pakistan och andra länder som min far och mina bröder bedrivit och som vi är engagerade i nu också.
Representanter för kommunen med fullmäktiges ordförande och kommunalråd deltog tillsammans med Företagarföreningen, näringslivskontoret, Bergslagens arbetsmiljö, Arbetsförmedlingen  m.fl Verksamhetschef Christina Lagercrantz berättade om hur de tänkt att arbeta. Per Gruvberger fick sedan äran att tala och klippa bandet. Han lyckönskade Wintergreen och berättade att det inte hänt under hans tid som komunalråd att ett så stort företag etablerar sig i kommunen. Med ett 40-60-tal anställda blir detta ett av de tio största företagen i kommunen.



Till en början kommer våra gäster från Sverige men vi planerar även att ha gäster från andra länder, säger Falah Murad.

Falah Murad, som köpte Kroppagården, såg vilka möjligheter som fanns när han i sökandet efter en lokal besökte Nykroppa. Kommunen kontaktades och det blev affär.

Vatten- och fuktskador som hela tiden dykt upp under renoveringen har inte avskräckt Falah Murad trots att renoveringen kostat mer än beräknat.

- Vi har stött på problem som vi inte hade räknat med men vi har utnyttjat det på ett positivt sätt, säger han.



Här har man gjort fint i källaren. På vår rundvandring hittade vi vävstolar, musikrum, stora burar för djur, bar och utrymmen för sinnesträning o.s.v.



Här är utsikten från ett av rummen ut mot Östersjön. Vi fick mycket och god mat. Det var dolmar, baklava, sushi, sallader och mycket mycket annat och efter rundvandringen fick vi varmrätt bland annat lamm.
Jag är mycket tacksam att jag fick vara med på denna invigning och fick lära känna många nya människor. Jag önskar dem alla allt gott med arbetet i Nykroppa. Samhället har cirka 800 invånare och Wintergreen kommer att betyda mycket för bygden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0