Allt hårdare toner mot Israel i Sverige

Igår i riksdagsdebatten fälldes många hårda ord mot Israel. Vänsterledaren Lars Ohly ville bojkotta Israel och kraftfullt ensidigt fördöma Israel. Fredrik Reinfeldt svarade och undrade om Lars Ohly inte lärt sig mer av livet.  Vår statsminister trodde inte på att man löser en så svår konflikt genom att ensidigt fördöma Israel utan trodde mer på dialog. Reinfeldt betonade Carl Bildst diplomati tillsammans med andra EU-delegater. Reinfeldt uttryckte även sin glädje över att Israel inte bara lyssnar på USA utan har konstruktiva samtal till exempel med EU. Bra talat!
Jag är upprörd över att många svenskar har en så ensidig bild av Gazakonflikten. Att Iran ligger bakom Hamas och Hizbollahs raketbeslkjutningar och totalt oförsonliga attityd är det få som känner till. Att Hamas skjuter sina raketer allt längre in i Israel från skolor lekplatser och moskéer borde väcka till insikt om denna terroristorganisations verksamhet och ideologi. Jag har sett ett flertal bilder hur soldater ligger eller står och skjuter från stora grupper av barn, kvinnor och civila mot israeliska soldater. Israel gör allt för att minimera antalet civila offer. De ringer, sms:ar och skickar ut flygblad m.m.
I Sverige känner sig judar förföljda och vi ser hur antisemitismen ökar. Bert Karlsson ropar på bojkott av Melodischlagerfestivalen och andra vill bojkotta tennismatcher. Kristna som ställer upp för Israel blir attackerade och måste skyddas av polis när de skall gå in och ut ur Citykyrkan i Stockholm. Ska de inte få uttrycka sin åsikt i vårt land? Ska demokratin krossas av stenar, äggkastning, skrikande gaphalsar som föser iväg fredligakyrkobesökare från rätten att samlas till opinionsmöte? Det är skrämmande att synagogor attackeras och att den israeliska flaggan bränns vid demonstrationer i Sverige ofta arrangerade av Vänsterpartiet. Tack Folkpartiet för att ni står upp för staten Israels rätt att existera och försvara sig.
Vi som läser bibeln ser hur Sakarja bok och andra bibelböcker börjar gå i uppfyllelse. Hela världen kommer att tåga mot Israel, men i den svåraste av tider skall judarna upptäcka Messias. Vi kristna som tror på bibeln skall inte okritiskt stödja allt som staten Israel gör, men vi skall stötta Israel i denna svåra tid när vissa människor enbart "läser med ett öga". Israel har rätt att försvara sig. Israel har under flera år attackerats av raketer som slagit ner var som helst och satt skräck i civilbefolkningen. Många israeler sover ständigt i skyddsrum.
Jag har valt att ta in en artikel i sin helhet från Samfundet Sverige-Israel där Lisa Abramowicz får ge sin syn på konflikten. Denna artikel är några dagar gammal så en del siffror är inaktuella.


Först vill jag djupt beklaga den stora förlusten av människoliv i detta krig. Det är sorgligt att civila dödas och det gäller särskilt oskyldiga barn. Självklart berörs man av det lidande som finns i Gaza och funderar på om detta måste ske? Vems fel är det? Hur kan man gå vidare?

Samtidigt vet vi att en del av den verklighet som vi får se är den som Hamas vill att vi ska se. Det gäller bl.a. de bilder och filmer som kommer ut till media.

Hur många av Gazas journalister skulle våga rapportera om annat, och mer än det som Hamas vill att omvärlden ska få se? Inga förstörda vapendepåer, bomber, smugglingstunnlar, inga avskjutningsramper riktade mot Israel, inga vuxna beväpnade män s.k. kombattanter som offer utan nästan bara barn och kvinnor.

Det som chockat mig mer än Israels krigsföring är Hamas totala brist på omsorg om sin egen civilbefolkning. Den är faktiskt mer upprörande än deras beskjutning mot israeliska civila.

Hamas placerar ut personminor, antitanksvapen och bomber i vanliga bostadskvarter i Gaza stad. Dessa drabbar de egna mycket mer än Israel.

Syftet med detta utnyttjande av sitt eget folk som mänskliga sköldar är att då dödsoffer skördas, läggs skulden på Israel som en brutal fiende som attackerar utan urskillning. PR-seger för Hamas.

Hamas har styrt Gaza med järnhand sedan den blodiga kuppen i juni 2007 mot Fatah. Hamas skjuter från civila byggnader som sjukhus, moskéer och skolor för att driva upp antalet civila dödsoffer.

Efter att ha rapporterat detta fick den iranska tidningen Kargozaran publiceringsförbud av myndigheterna. (DN 12/1-09)

Det är ännu svårt att avgöra hur många av de döda (hittills 870) på den palestinska sidan som verkligen är civila och inte. Alla är inte identifierade ännu.

Hur många av Hamas trupper bär uniform annat än på militärparader? Att attackera utan uniform eller insignier innebär att man inte längre betraktas som en civil person som har rätt till skydd enligt Genéve-konventionen.

Israel har inget intresse av att skjuta mot civila som Jan Joel Andersson, programchef på Utrikespolitiska Institutet påpekade i DN (30/12) men däremot intresse av att oskadliggöra Hamas armé, tunnlar och vapengömmor.

Israeliska misstag har skett vilket inte är märkligt med krigföring i en befolkad stadsmiljö. De utreds och ledningen ställs till ansvar. Till skillnad från vad alla upprepar är Gaza inte världens mest tätbefolkade område med en befolkningstäthet på ca 4167 pers/km2. Städer som Tel-Aviv har 7 532 pers/km2, Singapore 6 489 pers/km2, Köpenhamn 5 777 pers/km2 har en högre befolkningstäthet.

Ali Esbati påstår att det inte var Hamas utan Israel som bröt vapenvilan och stödjer sig på UNRWA som hävdar att Israel inte levererade förnödenheter till Gaza. Det stämmer inte.

Både Israels Olmert och Palestinska myndighetens Abu Mazen vädjade till Hamas om att förlänga vapenvilan (om än bräcklig) när den gick ut den 19 december. Hamas svarade med ett ökat antal raketattacker mot civila mål i södra Israel.

Raketattackerna började redan 2001 och utökades då Israel utrymde Gaza sommaren 2005 från bosättningar och soldater.

Då avslutades ockupationen och miljardsatsningar gjordes av bl.a. Världsbanken för att stärka Gazas ekonomi, Israel lämnade kvar värdefulla växthus för palestinskt bruk och då fanns ingen blockad. Många Gaza-palestinier arbetade i industrizonen Eres, på gränsen mellan Israel och Gaza, nu förstörd av ?motståndet? d v s Hamas.

Sedan 2005 har mer än 6 000 raketattacker riktats mot Israel. Israel har fört in förnödenheter i Gaza under vapenvilan. I samband med intensiva raketattacker mot södra Israel har leveranserna tillfälligt stoppats men sedan har de varit i gång igen.

Även gränsövergångarna mellan Israel och Gaza har varit och är populära mål för terrorattacker. Nyligen dödades en israelisk lastbilschaufför vars "brott" var att han försökte leverera mat och medicin till Gazas befolkning.

Leveranserna borde ha fortsatt ändå och i ännu större mängder, men att påstå att förnödenheter inte fördes in är fel. Bara under de senaste två veckorna har över 20 000 ton förnödenheter införts från Israel och en halv miljon ton bränsle in i Gaza.

Varför reagerade Israel så starkt mot Hamas på Gaza just nu? Ingen stat kan i längden tolerera så gott som dagliga raket-missilattacker mot sin civilbefolkning utan att reagera och till slut med militära medel. Detta har stöd i FN-stadgans artikel 51 om självförsvar.

Under vapenvilan från juni 2008 har Hamas fyllt på sitt vapenförråd med missiler från Iran med betydligt större räckvidd och kraft än hittills. Städer i Israel så långt bort som Gedera kan nu nås.

Hamas vapen har nu en räckvidd om ca 50 km som hotar en miljon israeler. Detta var ännu en anledning till att Israel slog till nu. Den israeliska befolkningen har 30 sekunder på sig från att larm hörs, till att söka skydd. Hur är det att leva så år ut och år in?

Det faktum att relativt få israeler har dött eller skadats beror inte på Hamas humanitet, utan främst på att befolkningen tillbringar stora delar av dygnet i skyddsrum.

Den stad som främst har utsatts för attacker, Sderot, har i det närmaste förvandlats till en spökstad. De flesta barn i staden Sderot lider av posttraumatisk stress och psykosomatiska besvär.

Kortsiktigt är Hamas syfte med raket- och granatattacker att döda, lemlästa och terrorisera befolkningen till att fly södra Israel.

Detta har fördömts av Human Rights Watch och Amnesty som ett klart brott mot internationell humanitär rätt och krigets lagar. Det utgör också en kollektiv bestraffning av civilbefolkning.

Hamas har som långsiktigt mål att krossa staten Israel och ersätta den med ett islamistiskt kalifat med Sharía som lag. I sitt program uppmanar Hamas också till att döda judar var de än befinner sig. Vad har egentligen Hamas gemensamt med extremvänstern som gör dem så populära i dessa kretsar?

Men det vi önskar oss nu är ömsesidig vapenvila och därefter fortsatta fruktbara förhandlingar om en tvåstatslösning.

Lisa Abramowicz
Generalsekreterare Svensk Israelinformation


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0