Joel Sjöberg: "Fokusera på Jesus"


SAXAT FRÅN TIDNINGEN DAGEN


"Vi måste ha fokus på Jesus"

Fyra evangelister om vad som är viktigt

Textstorlek       Publicerad: 2009-01-30 06:00 För andra året har Evangelistfonden utsett stipendiater. Fyra stipendier på 15 000 kronor kommer att delas ut på Frälsningsarmén i Uppsala den 28 februari. Vi ställde några frågor om deras syn på evangelisation.

Joel Sjöberg beskrivs som en "frisk fläkt i den svenska kristenheten". Genom sitt förlag Gospel Media sprider han ett rikt urval av litteratur för kristen uppbyggelse och kreativ evangelisation.

Vad är viktigt för svensk kristenhet i dag?-
 Att fokusera på Jesus, att vi som kristna har en nära relation till honom. Sen är det viktigt att vi sträcker oss utåt, budskapet om Jesus behöver komma ut både via våra församlingar och via oss som enskilda individer. Det är något vi definitivt behöver bli bättre på.

Hur arbetar du för att nå dit?-
Förlaget ger ut många böcker som är evangelisationsinriktade, enkla vittnesbörd om hur människor kommit till tro, till exempel. Vi ger också ut en evangelisationstidning fyra gånger om året med en ungefärlig upplaga på 4 000. Jag är även aktiv i Örebrokyrkan som startade för ett halvår sedan. Vi har som inriktning bland annat att vi ska vara en mångkulturell församling. Vi evangeliserar också på fredagskvällar genom att gå ut på stan, bjuda på kaffe och samtala med människor.

Vem eller vad är din förebild när det gäller evangelisering?-
Både min far Bengt och mina farbröder Stanley och Kjell, har varit förebilder för mig. De har en gnista som inte falnar. Deras starka engagemang ser jag som verkliga förebilder.

Markus och Ewa-Marie Kihlagård är sedan år 2000 ledare för frälsningsarméns kår i Halmstad som under den tiden har växt från trettio till över hundra medlemmar.

Vad är viktigt för svensk kristenhet i dag?-
Att ta budskapet på allvar. Det låter kanske märkligt, men om relationen med Jesus verkligen är det bästa som finns kan man inte annat än att dela med sig.

Hur arbetar du för att nå dit?-
Vi har satt upp tydliga mål för vårt arbete. År 2004 satte vi upp målet att vi skulle vara 120 medlemmar vid årsskiftet 2009/2010, då var vi 40, i dag är vi 108. Vi kommer att nå målet som var ett steg i tro, det gjorde att vi började prata i den riktningen och tänka på att människor behöver möta Jesus. Sen gjorde vi personlig evangelisation till vårt viktigaste verktyg. - Vi försöker också arbeta efter övertygelsen att alla har olika gåvor, och när Jesus kallar gör han det oftast utifrån de gåvor vi har, det vi tycker är roligt att göra. Det är sådant vi som ledare behöver fånga upp och ge ansvar utifrån.

Vem eller vad är din förebild när det gäller evangelisering?-
Vi har haft flera förebilder inom olika områden. En som var ett stöd för oss här i Halmstad är Per-Eive Berndtsson som är präst och startade en EFS-förening här 1989, men det finns många fler. Missionbåten Shalom har genom sin mångåriga verksamhet spridit evangeliet till ett stort antal människor genom allt från bryggmöten till bibelstudier. Birger Borgemo är grundare, skeppare och missionsledare för Shalom.Vad är viktigt för svensk kristenhet i dag?- Att röra sig ute bland den vanliga svensken. Kyrkan är alldeles för mycket inlåst i sina egna rum och saknas ute i samhället som helhet.

Hur arbetar du för att nå dit?-
 Åttio procent av vårt arbete är utåtriktat. Vi har ungdomsgrupper ombord, skolklasser som kommer till Shalom. Vi är ute på skolor med team, medverkar på lektioner eller fungerar som kamratstödjare. Vi har något som vi kallar fältarbete, tillsammans med polis och sociala myndigheter följer vi upp och tar hand om ungdom i riskzonen. Vi har ett fotbollslag i Oskarshamn för att skapa bättre tillvaro för flera av dem. Och så har vi förstås bryggmöten.

Vem eller vad är din förebild när det gäller evangelisering?-
Berthil Paulson var en andlig förebild för mig med sin framtoning och sin syn på ekumeniken i svensk frikyrklighet. I det mer utåtriktade arbetet har jag haft så många som gett mig impulser, och det har också gjort att Shaloms arbete blivit väldigt brett. Sen är ju Jesus en viktig förebild, förstås.

Algot Niklasson, 82 år, tilldelas hedersstipendiet för sin hängivna förkunnelse under den så kallade förnyelseväckelsen på 1950-talet. "Hans frimodiga predikan skapade stora genombrott för väckelse i vårt land" lyder motiveringen.

Vad är viktigt för svensk kristenhet i dag?-
Det viktigaste av allt är att vi får väckelse. Människor behöver vakna över sin andliga situation som de gjorde förr när de hörde en tydlig förkunnelse om frälsning och evigt liv. Själv blev jag frälst när jag var elva år, jag levde i en kristen miljö som påverkade mig tidigt.

Hur arbetar du för att nå dit?-
 Den enda vägen till väckelse är att vi ödmjukar oss och börjar be mer. Vi behöver överlämna oss helt åt Gud, lyda hans ord och föra fram det budskap Gud vill ha fram. Det är egentligen enkelt, och behöver inte krånglas till alls.

Vem eller vad är din förebild när det gäller evangelisering?-
Jag har sett upp till flera som Gud har använt på olika sätt, men viktigast av allt har varit att Herren påverkat mig.
Fotnot: Evangelistfonden startades av evangelisten Roger Larsson för att uppmuntra evangelister och organisationer som sprider evangeliet i Sverige och Norden.

Kerstin Doyle, reporter på DAGEN

Kommentarer
Postat av: Michael G. Helders

Skrev om detta i går: "Med frågor som "Ska kyrkan lära folk att tänka kritisk?", "För framtidens unga plats i kyrkan?"

I dag kom också svaret på dessa frågor var 4 evangelister svarar på va de tycker är viktigt, Joel Sjöberg säger så här: "Att fokusera på Jesus, att vi som kristna har en nära relation till honom", Markus & Ewa Kihlagård säger så här: "Att ta budskapet på allvar", gamla "super" evangelisten Algot Niklasson säger så här: "Människor behöver vakna över sin andliga situation som de gjorde förr när de hörde en tydlig förkunnelse om frälsning och evigt liv".



Ja där har vi svaret, fokusera på Jesus!"

2009-01-31 @ 14:33:41
URL: http://jdfk-kefas.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0