Kristet arbete äventyras på Sri Lanka

www.compassdirect.org/en/display.php?page=news&lang=en&length=long&idelement=5777

Min far Tage Sjöberg missionerade på Sri Lanka eller Ceylon som det hette på 60-talet. I stället för blommor vid hans begravning fick man lämna en gåva till Sri Lanka som sedan blev en grundplåt till ett kristet och socialt arbete i landet. Även mina bröder och mina söner har verkat på Sri Lanka i flera omgångar. Josef, vår äldste son reser regelbundet till Sri Lanka och har bott där med hela sin familj. Vår församling har i många år skickat pengar till förskola, kyrka och kristet arbete på Sri Lanka. Då och då har vi fått rapporter om pastorer som hotats, hus som bränts ner och kravaller mot kristna. Nu kommer alarmerande nyheter om en ny religionslag.
Sri Lanka är ett i huvudsak buddistiskt land som under många år haft inbördeskrig. De tamilska tigrarnas gerillaorganisation, LTTE har kämpat för en hinduisk stat på ön. Nu tycks det som om regeringsarmén håller på att besegra LTTE-gerillan.
Människorättsorganisationen Compass Direct beättar i ovanstående rapport om den nya religionslag som skall upp i parlamentet i februari nu i år. Lagen tillkom för att skydda från otillbörlig konvertering, men riskerar att fullständigt göra slut på all evangelisk utåtriktad mission. Även hjälparbete och barnhem kan komma att stängas eftersom misstankar kan uppkomma att man hjälper barnen för att de skall bli kristna. Om man fälls i domstol riskerar man att få fängelse i upp till 7 år eller få böta 500 000 rupies motsvarande cirka 30-35 000 kronor vilket är en enormt stor summa för dem.

Regeringen är buddistisk och det ingår många radikala munkar i den. Det finns ett parti som består av munkar och deras vilja är att det inte ska finnas någon annan religion på Sri Lanka än buddism. I landet finns det cirka 70 procent buddister, 15 procent hinduer, 9 procent muslimer, 5 procent katoliker och 1 procent protestantiska kristna.

Förbudet innebär att det blir förbjudet att vägleda någon till frälsning. Alla kristna hemgrupper, cell­grupper,bönegrupper och husförsamlingar förbjuds. Inga nya kyrkor får startas. Bara de kyrkor som redan finns, får fortsätta. Men de får inte ha möten annat än i sin kyrkolokal. Man får inte vittna för människor utanför kyrkan eller hjälpa andra människor. Förbud att vittna för okristna människor om Jesus och förbud att sprida evangeliet. Förbud för kristna att ha offentliga möten, mer än i de kyrkor som redan finns.

I Sri Lanka har den här lagen nästan redan gått igenom. Presidenten har sagt till de kristna ledare som protesterar mot detta att han inget kan göra. Han är rädd att förlora makten om han säger emot munkarna. Två gånger har förslaget lagts fram i parlamentet, senast 6 januari 2009.
Den 14 februari ska de rösta om denna lag och om de flesta är för den, blir lagen verklighet!
Det finns fortfarande hopp om förändring. Regeringen är känslig för vad som sägs utomlands.
Låt oss sprida kunskap om den uppkomna situationen, skriva brev till Sri Lankas ambassad i Stockholm, men framför allt be för landets kristna och be för omröstningen i parlamentet.

Om denna lag går igenom, kommer många pastorer och kyrkomedlemmar ganska snart att sitta i fängelse!
Det märkliga är att de flesta svenskar har en bild av att buddister är fredliga och toleranta människor och det kanske stämmer på de enskilda individerna i allmänhet, men där politik, rädsla och ekonomiska och andra beräkningar får fäste visar sig intoleransens fula ansikte. Låt oss hoppas att Österns Pärla skall få bli en fredlig och lugn plats där religionsfrihet och förståelse får råda.

Jag uppmanar dem som känner till vårt arbete på Sri Lanka att särskilt be för pastor P som kämpar på med att nå de fattigaste i samhället och som varit med om att starta pionjärförsamlingar på andra områden där det inte finns någon kristen verksamhet.

I dagarna skickar vi ett understöd till församlingen och dess pastor. Vill du vara med att stödja detta arbete kan du kontakta mig eller sätt in din gåva på Kristen Gemenskaps konto i SWEDBANK 5489-1536

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0