Brand i flyktingboende i Filipstad

Söndag eftermiddag. Jalla Kids har barnmöte på Stora Torget. Barnen leker och tävlar.


Just då hörs brandkårens sirener. De närmar sig mer och mer centrum. Målet är Pizzahuset där det fortfarande bor tre  flyktingfamiljer. Övriga fem familjer har flyttats till människovärdiga bostäder. Huset uppmärksammades nyligen i olika media bl.a TV Värmlandsnytt. Just den familj som blev intervjuad drabbades idag hårt av branden. Deras barn fick evakueras genom fönstret. En svensk man hjälpte till att ta emot barnen då de hoppade ut genom fönstren innan brandkåren kom.
Jag blev uppringd av familjen som var med mig på TV. Åkte ner och fick trä'ffa dem där de stod utanför huset. De fick gå in och hämta lite mat. I natt får de bo tillfälligt någon stans.Många tankar kommer. Vem tände på soffan i källaren? Eller började det brinna spontant? I så fall hur? Vill någon flyktingarna illa? Hur gick det för familjen som snart ska utvisas? Hur gick det med de kläder som dom fått? Är de rökskadade? Vilka sår får familjerna i sina hjärtan? Varför finns så mycket rasism i Filipstad?
Bra att det fanns folk från Migrationsverket som hjälpte till. Annars brukar det inte finnas någon under helgerna.

SÅ HÄR SKRIVER NWT IDAG, MÅNDAG

- Förbipasserande ser att två barn är på väg att hoppa ut ur ett fönster, ser då att det brinner i källaren, säger Heinz Speychal, räddningsledare vid Bergslagens räddningstjänst till nwt.se.

Fåtölj brann

Vittnet ser till att barnen kommer i säkerhet och larmar sedan räddningstjänsten.

När räddningstjänsten kommer fram ser det att det är en fåtölj som brinner. Denna brand släcks snabbt men den kraftiga röken sprider sig upp i huset.

- Det är oklart om de boende kan återvända hem under söndagskvällen. Det blir svårt att vädra ut så snabbt, säger Heinz Speychal.

Anlagd brand?

Besked om detta kommer under söndagskvällen.

Huset är nu avspärrat för teknisk undersökning.

Polisen misstänker att branden är anlagd.

Daniel Lundström

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0