Facebook om Barnkonventionen engagerar fler


Barnkonventionen måste efterlevas!

Rädda barnen skriver om barns asylskäl

Här kommer mer "kött på benen"
Alla nya medlemmar på Facebook hälsas hjärtligt välkomna! Varje dag kommer det nya medlemmar till gruppen BARNKONVENTIONEN MÅSTE EFTERLEVAS.

Jag har hittat information från Rädda barnen om hur barns asylskäl kommer fram i asylprocessen.

Barns egna asylskäl finns med i asylprocessen, men myndigheterna tar dem inte på allvar. Det visar Rädda Barnens nya kartläggning av hur Migrationsverket och migrationsdomstolarna behandlar barns asylskäl efter ett år med den nya instans- och processordningen.

Rädda Barnen har granskat 107 ärenden.

Kartläggningen visar att de flesta barn har fått komma till tals på något sätt, men oftast indirekt, till exempel genom att föräldrarna tillfrågats om barnets skäl eller genom intyg från sjukvård eller skola.

Undersökningen visar att barnets rättigheter fortfarande inte tas på allvar i asylprocessen. Det kan innebära att Sverige inte lever upp till sina internationella åtaganden, men också till katastrofala följder för de barn som söker asyl i Sverige. Regeringen har det yttersta ansvaret att se till att dessa brister i rättssäkerheten åtgärdas snarast, säger Lars Olsson på Rädda Barnen.

Barn kan utsättas för förföljelse av samma skäl som vuxna. Men de kan också förföljas och kränkas av skäl och på sätt som är specifika för att de är just barn. T ex kan barn utsättas för våld och trakasserier i skolan, eller helt stängas ute från utbildning. En del barn är rädda att bli kidnappade eller att tvingas bli barnsoldater. När barnen söker asyl kommer de här sakerna ofta fram i kontakt med svenska myndigheter.

Drygt hälften av barnen i undersökningen fick uppehållstillstånd, men mindre än en tredjedel av dem på grund av flykting- eller skyddsskäl. Inget av barnen i familj fick stanna på grund av barnspecifika flykting- eller skyddsskäl.

Kartläggningen visar att barns asylskäl finns med i asylprocessen, men att myndigheterna inte tar dem på allvar. Rädda Barnen uppmanar därför regering och riksdag att med hjälp av lagstiftning garantera att barnets situation blir fullständigt belyst i asylprocessen.

Denna artikel är skriven av Lars Olsson på Rädda Barnen
Jag har kortat ner artikeln som i sin helhet kan läsas på:
http://www.facebook.com/l/;http://www.rb.se/press/nyheter/Pages/nyrapportasylskal.aspx

Jag behöver nu förslag på hur vi kan jobba inför Barnkonventionens 20-årsjubileum i oktober.

Kanske jobba tillsammans med VÄRLDENS BARN och arrangera manifestationer med sång och uppträdanden av barn, artister och opinionsbildare?
Kom gärna med synpunkter och förslag. Skriv helst kommentarer på bloggen eller skriv e-mail:
[email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0