Den mystiska sjukdomen i Kosova



Min granne Göran Wassenius har nyligen kommit ut med en bok. Det är en mycket gedigen och väl underbyggd bok som skildrar något som hände i Kosovo år 1990. Det drabbade minst 7500 individer, mest skolbarn. Men vad råkade de ut för?
Göran Wassenius har intresserat sig för "den mystiska sjukdomen" i mer än tio år. Han har själv besökt Kosovo många gånger. Sommaren 2008 reste han till Genève för att komma över dokument.
Han har intervjuat läkare, lärare, vittnen och människor som drabbats av sjukdomen.
Nyligen deltog jag på ett möte där en kosovoalbansk rektor redogjorde för vad som hände på hans skola dagarna då sjukdomen/förgiftningen slog till. Många barn upplevde hur det kom skum ur munnen och tårarna rann utan att de visste varför. Alla fick andningssvårigheter och förlorade medvetandet. Ögonen vändes ut och in och barn låg förvridna i kramper.
En del säger att det var en masshysteri och att "sjukdomen" endast hade psykologiska grunder. Andra påvisar en rad fakta som talar om att det handlade om förgiftning. Man upptäckte på sjukhusen bland annat kolinsterashämmare i urinprover plus det faktum att en grupp patienter hade onormalt låga kolinesterasvärden.
Göran ( som arbetat som gymnasielärare på Spångbergsgymnasiet i Filipstad och är en flitig skribent i olika tidningar) beskriver sina svårigheter att hitta fakta och bevis. Blodprover som skickades för analys kom bort. Utredningar lades ner och locket lades på.
De svåra krig, folkfördrivningar och andra våldshandlingar som drabbat forna Jugoslavien är skrämmande fakta. Detta hände i Europa på 1990-talet. Göran Wassenius bok behandlar en enskild händelse som borde ha utretts mer än vad som gjorts. Göran har samlat citat och hans bok innehåller många hänvisningar. Säkert kommer denna bok att väcka starka reaktioner. Intresset för boken är stort bland asylsökande och invandrare i Sverige. Jag anser att boken är ett viktigt dokument och jag rekommenderar den varmt till var och en som söker svar på den ondska som drabbade vårt Europa helt nyligen. Boken kan beställas genom kontakt med författaren eller via ett mail till mig. [email protected] 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0