Unikt reportage-äntligen

 

Jag glömmer aldrig den dag då advokaten ringde och med gråt i rösten frågade om vi i kyrkorna i Filipstad kunde göra något för att hjälpa Elita och hennes familj. Han sa att deras öde var något av det mest hemska som han upplevt. Det blev början till en skakande upplevelse om ett av de första apatiskt sjuka flyktingbarnen. Annegreth Höök på Röda Korset var nog den av oss som hade mest att göra med familjen.
Nu berättar Elita själv i Radions P1 hur hon upplevde den mardrömslika tiden.


Ett samtal med Elita, 18 år. Del 1

Barnen

- Fredag 30 oktober 2009 kl 11:03

 

Ladda ner till din MP3-spelare

 


I veckans Barnen möter vi Elita. För 6 år sen var hon ett av de apatiska flyktingbarnen.

Hennes familj hotades av utvisning, men fick i mars 2003 uppehållstillstånd i Sverige efter många år på flykt. Idag kan hon själv berätta vad hon kommer ihåg från tiden innan hon föll i djup sömn och hur hon långsamt vaknade upp.

Barnen - samtal med Elita, del 1

Marie-Louise Kristola gjorde i februari 2003 radioprogrammet ”Den sovande Elita”, och i april 2004 efter att Elita vaknat, ett andra program om upp hur det hade gått för Elita och hennes  familj. Men det är först nu som Marie-Louise Kristola har fått möjlighet att intervjua Elita.

I två program får vi lyssna Elitas egen berättelse, och vi får höra klipp ur det första programmet med hennes mamma Laura och lillasyster Madina. Elita föddes samma år som Tjejenien förklarade sin sjävständighet. Efter två år fick hon en lillasyster och när Elita var tre år bröt det första av de krig ut som skulle trasa sönder hennes hemland. Då började familjens flykt, deras hus bombades, de bodde hos släktingar, de flydde till Tyskland och sen till Sverige.

Nästa vecka hör du Elita berätta mer om vägen tillbaka till livet.

Reporter Marie-Louise Kristola

Producent Ylva Mårtens 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0