Flyktingar från Eritrea

Migrationsdomstolen konstaterar att en person som är i vapenför ålder och vid god hälsa och som lämnat landet illegalt innan påbörjad eller avslutad militärtjänstgöring sannolikt är av intresse för de eritreanska myndigheterna och betraktas som desertör. De riskerar att betraktas som regimkritiker och utsättas för förföljelse. I en dom i Migrationsdomstolen anses en kvinna som skyddsbehövande i övrigt och beviljas permanent uppehållstillstånd. 

Läs mer här från INFO TORG JURIDIK

Migrationsdomstolsdom: Män och kvinnor i vapenför ålder nekas rutinmässigt utresevisum. Den som lämnar landet illegat bedöms sannolikt som regimkritiker och utsätts för förföljelse. Kvinnan från Eritrea anses därför skyddsbehövande i övrigt. Kvinnan uppgav att hon lämnat Eritrea illegalt. Hon hade ännu inte fått någon kallelse till militärtjänstgöring, men myndigheterna söker med stor sannolikhet efter henne nu.

Migrationsverket avslog ansökan om uppehållstillstånd och motsatte sig bifall till överklagandet. Om domstolen anser att klaganden gjort sin påstådda illegala utresa sannolik anser verket att hon ska betraktas som skyddsbehövande.

Sannolikt av intresse

Migrationsdomstolen konstaterar att en person som är i vapenför ålder och vid god hälsa och som lämnat landet illegalt innan påbörjad eller avslutad militärtjänstgöring sannolikt är av intresse för de eritreanska myndigheterna och betraktas som desertör. De riskerar att betraktas som regimkritiker och utsättas för förföljelse.

Nekas rutinmässigt

Det krävs utresevisum vid utresa ur Eritrea. Män under 54 år och kvinnor under 47 år nekas rutinmässigt utresevisum.

Migrationsdomstolen bedömer utifrån kvinnans berättelse och rapporteringen om Eritrea att det inte finns skäl att anta att kvinnans utresa varit annat än illegal. Myndigheterna kommer sannolikt att uppfatta att hon lämnat landet för att undanhålla sig militärtjänstgöring. Kvinnan betraktas som skyddsbehövande i övrigt och beviljas permanent uppehållstillstånd.

FAKTA

Identifikationsnr: UM 12125-09

Rättsområde: Asyl/Uppehållstillstånd

Källdokument: Dom

Instans: Migrationsdomstolen i Stockholm

Datum: 2009-12-22

Saken: Uppehållstillstånd m.m.

Lagrum: 4 kap. 2 § 1 st. 1 utlänningslagen

Ombud: Advokat Erik Hansson, Hanssons Advokatbyrå i Härnösand

Domare/Beslutsfattare: Rådman Sara Renman


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0