"Skärp er, ni kan bättre", säger Gud

Jag växte upp inom pingströrelsen och min far var en av pionjärerna och startade flera församlingar bland annat i Hälsingland. Folk gick man ur huse på 30-talet för att delta i väckelsemötena. Dagens frikyrkor i allmänhet har blivit isolerade och når oftast inte utanför den egna kretsen. Det finns lysande undantag, men vi måste hitta vägar att vara församling som kan engagera dagens människor. Små grupper med gemenskap, alpha-kurser där man samlas för att äta, lyssna på ett föredrag och sedan samtala kring livets frågor, stora gudstjänster där guds ord predikas frimodigt med tillämpningar från dagens vardagsliv.
Ja, det finns mycket att samtala om kring kyrkornas behov av förnyelse. Läs DAGEN-artikeln om de träffar som just nu genomförs inom Pingströrelsen och om hur de söker nya vägar att nå ut med det galad budskapet=evangelium.

Pelle Hörnmark citerade en profetia med ett språkbruk som fått honom att haja till, men med ett budskap mitt i prick: "Skärp er, säger Herren, ni kan bättre!"

- Vårt DNA är mission och det passar oss bättre att vara missionsrörelse än att bygga samfund. Får vi fokus på vårt uppdrag tror jag vi får hälsosamma kyrkor där folk trivs.

En kyrka där folk trivs är uppenbarligen Öresundskyrkan United i Malmö. Kyrkan som startades av Magnus och Gunilla Persson med ett litet team 1999 har en stark tillväxt, mestadels av människor som tidigare inte haft någon erfarenhet av kyrkor.

Tre av ledarna från United fanns med under dagen och deltog i seminarier. "Seniorpastor" Magnus Persson fokuserade på ledarskap och menade att det handlar mindre om att utföra och uppträda, och mer om att utrusta. Att leda ledare som i sin tur leder andra, och att inrikta sig på få saker men göra dem bra utan att jaga efter att bli efterfrågad. En riktig ledare vill bli överflödig, menade han.

- Vi var 22 stycken som startade en kyrka för icke-troende. De ska trivas. En del kom från andra kyrkor men trivdes inte och det var helt okej, bara de som inte var kyrkvana trivdes. I söndags var vi 792 på gudstjänsten.

Läs hela artikeln här:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=200652

Gudstjänsten ska utformas som om din närmaste granne satt på första bänken:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?ID=200651


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0