Värna LIVET

Det är enligt Guds ord, bibeln viktigt att värna Livet. Livet börjar vid befruktningen. Det är vetenskapen enig om. Idag förs en debatt om dödshjälp medan man i stället borde ägna sig åt livshjälp. Idag erbjuder Sverige utländska kvinnor att komma hit för att få hjälp med att avbryta en graviditet-släcka liv. Det var mycket debatt innan den lagen infördes. Nu redovisar socialstyrelsen ofullständig statistik. Organisationen JA TILL LIVET begär korrekt och relevant abortstatistik. Jag håller med och citerar nedan ett utskick som jag fått från Ja till Livet.

Ja till Livet visade i förra veckan att Socialstyrelsens publikation "Utländska kvinnors aborter i Sverige under år 2009" med budskapet "Under 2009 gjorde 132 utländska kvinnor abort i Sverige" är vilseledande och felaktigt, då breven till kliniker under året klargjort att det bara var "aborter där kvinnan själv betalar för vården i samband med aborten" som skulle tas med.

Ja till Livet begär nu följande:

  • I Nederländerna, som troligen är det land i Europa dit flest kvinnor reser över nationsgränser för att göra abort, utförs 94% av alla aborter vid 16 privata abortkliniker, medan endast 6% av aborterna utförs på landets 95 sjukhus. Kritik har riktats mot privata abortmottagningar för att de inte ger tillräckligt med information om alternativ till abort. Hur stor andel av aborterna i Sverige, både när det gäller utländska kvinnor som svenska medborgare, som utförs i privat sektor, bör inkluderas i Socialstyrelsens årliga abortstatistik.
  • Alla aborter som görs i Sverige, både i privat och offentlig sektor, ska redovisas den årliga abortstatistiken, också aborter för utländska kvinnor. Detta är självklart i andra länder dit kvinnor som reser för att göra abort, som Nederländerna och Storbritannien.
  • Abortresor till Nederländerna och Storbritannien har inneburit en kraftig överrepresentation av sena aborter. Sverige bör, på samma sätt som dessa länder, se från vilka länder som kvinnor kommer för att genomgå aborter sent i graviditeten.
  • Sverige bör, på samma sätt som Storbritannien gör, redovisa hur många av de utländska kvinnornas aborter, där kvinnorna är under 18 år.
  • Regeringen gav i uppdrag till Socialstyrelsen att utreda konsekvenserna med lagändringen
    Regerings uppdrag till Socialstyrelsen om uppföljning av abortlagsändringen (Proposition 2006/07:124) betonade att det var "angeläget att få kunskap om antalet utländska kvinnor som genomgår abort eller avbrytande av havandeskap i Sverige, i vilken graviditetsvecka avbrytandet sker, kvinnornas ursprungsland och var åtgärden utförs". Socialstyrelsens nyutgivna rapport ger inte denna kunskap varför uppdraget inte kan anses vara slutfört.

    Socialstyrelsen publicerade i veckan en rapport med budskapet: "Under 2009 gjorde 132 utländska kvinnor abort i Sverige."

    Det är fel!

    Socialstyrelsen groda utgår från felaktiga skrivningar till landets 106 kliniker som utför aborter. Där står det nämligen, både i det första brevet som gick ut i december 2008 och det andra brevet som gick ut i februari 2009:

    De aborter som den nya statistiken avser är aborter där kvinnan själv betalar för vården i samband med aborten och där hon inte tidigare hade laglig rätt att få abort utförd i Sverige.

    Inte förrän i mitten av november 2009, när det tredje brevet skickades ut, hade texten ändrats efter att Ja till Livet påpekat det felaktiga i att bara fokusera på de aborter där kvinnan själv betalar; det var ju inte dessa aborter som regeringen ville få reda på, utan konsekvenserna av lagändringen. Nu löd den nya texten:

    De aborter som den nya statistiken avser är aborter där kvinnan själv betalar för vården i samband med aborten(antingen själv eller via en försäkring) och där hon inte tidigare hade laglig rätt att få abort utförd i Sverige.

    Å ena sidan; att efter nästan 11 månader tro att en nyinsatt parentes i ett påminnelsebrev skulle göra årsstatistiken korrekt, är märkligt. Å andra sidan missar Socialstyrelsen ändå målet då det finns åtskilliga scenarier där utländska kvinnor inte behöver betala för sin abort i Sverige.

    Vem betalar för utländska kvinnors aborter i Sverige? Som Statens Offentliga Utredning SOU 2005:90 betonar är det i flera fall landstinget eller Försäkringskassan i Sverige som ersätter EU-medborgares vård i Sverige, exempelvis när de är arbetssökande eller arbetar här: (sid 195)

    EU-medborgare som arbetar längre tid än 12 månader i Sverige
    Den som bor och arbetar längre tid än 12 månader i Sverige ska vara folkbokförd här och har då rätt till vård på lika villkor som svenska medborgare. Patienten betalar vanlig patientavgift och har tillgång till all slags hälso- och sjukvård. Landstinget står för kostnaderna.

    Hur många utländska kvinnor är det då som gjort abort i Sverige under 2009? Frågan är om någon vet. Kanhända kan Försäkringskassan i Sverige ha en aning, då det är de som ibland ersätter landstingens kostnader för aborter och i sin tur ibland försöker få ersättning av kvinnornas sjukförsäkring i hemlandet.

    Vad kan vi då utläsa av Socialstyrelsens mycket knapphändiga rapport? Jo, att 8 av 15 aborter där kvinnan kom från något annat nordiskt land, utfördes efter graviditetsvecka 12, där abort utan att skälen prövas inte är legalt, vare sig i Danmark, Norge, Finland eller Island. Av skriverier i Norge och Danmark vet vi att några av dessa aborter är flickaborter, eller könsaborter. Är detta något som vi ska vara stolta över?

    Sedan vet vi, av erfarenheter från England och Nederländerna, att abortresor över gränserna, det som RFSU, Birgitta Ohlsson, Cecilia Wikström, Inger René, Carina Hägg, Ulla Hoffman, FN och Times kallat abortturism, leder till sena aborter, aborter som kvinnorna inte kunnat få utförda i sitt hemland. Se gärna aktuell abortstatistik över tillresande kvinnors sena aborter från England (1) (2) och Nederländerna.   

    Men den stora frågan kvarstår: Varför är Socialstyrelsens rapport felaktig? Varför skriver de att det bara var 132 kvinnor och döljer att den blankett som under året använts och de blad som skickats ut mycket tydligt aviserat att det bara är antalet kvinnor som betalar för sina aborter som ska fyllas i? Och varför så knapphändig information?

    Hur många kvinnor från Polen var det som kom egentligen?

    Varför särredovisas inte de mycket sena aborterna, på samma sätt som i nederländsk och engelsk statistik?

    Ja till Livet begär att rapporten görs om, så att Socialstyrelsen visar vilka konsekvenserna blivit av att Europas mest liberala abortlagstiftning, med fri abort fram till vecka 18, blivit ännu mer liberal.

     




    Länkar

    Pressmeddelande Ja till Livet i samband med Socialstyrelsens rapport
    http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/jatilllivet/pressrelease/view/socialstyrelsens-statistik-om-utlaendska-kvinnors-aborter-felaktig-377679

    "LANDELIJKE ABORTUS, REGISTRATIE 2008"; officiell abortstatistik för Nederländerna,
    http://www.rutgersnissogroep.nl/productenendiensten/onderzoekspublicaties/downloadbare-publicaties-in-pdf/rapport-lar-2008.pdf

    "Statistical Bulletin - Abortion Statistics, England and Wales: 2008"; officiell abortstatistik för England och Wales:
    http://www.dh.gov.uk/prod_consum_dh/groups/dh_digitalassets/documents/digitalasset/dh_099714.pdf

    Socialstyrelsens nya rapport
    http://www.socialstyrelsen.se/pressrum/nyhetsarkiv/abortrapport

    Regeringens uppdrag till Socialstyrelsen:
    http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/45/24/8b863358.pdf (sid 20)


  • Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0