Familj fick permanent uppehållstillstånd

Advokat från Filipstad lyckades med ett ärende där en familj får stanna på grund av synnerligen ömmande omständigheter (humanitära skäl)

Migrationsdomstolsdom: Kvinnans allvarliga, psykiska hälsotillstånd och hänsynen till sonens bästa medför att de och maken/fadern beviljas uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter.

Familjen är etniska albaner och har varit bosatta i Republiken Kosovo, Republiken Serbien, Makedonien och Montenegro. Kvinnan i familjen är psykiskt sjuk. Migrationsverket ansåg inte hennes sjukdom livshotande. Dessutom finns psykiatrisk vård att tillgå i Kosovo. Det framkom inte heller att den tvåårige sonen skulle ta skada i sin psykosociala utveckling genom att följa med föräldrarna tillbaka. Ansökan avslogs.

Av läkarintygen framgår att kvinnan lider av mycket allvarlig psykisk ohälsa till följd av traumatiska upplevelser i hemlandet. Hon lider av posttraumatiskt stressyndrom, psykotiskt syndrom, dissiociativt syndrom, apati och förlust av självtillit. Hon är också suicidal och saknar förmåga att ta hand om sig själv.

Varaktig förbättring

Migrationsdomstolen anser kvinnans psykiska ohälsa mycket allvarlig. Vård i Sverige kan förväntas leda till en varaktig förbättring av hennes tillstånd. Det beaktas att orsakerna till hennes ohälsa är händelser i hemlandet och att en utvisning medför allvarlig risk för att hon tar sitt liv.

Domstolen beaktar också sonens bästa enligt 1 kap. 10 § särskilt. Det framkom att maken ensam tar hand om och sköter sonen. Han tar även hand om sin hustru med stöd från de sociala myndigheterna. Någon möjlighet till motsvarande stöd i hemlandet har inte visats.

Familjen beviljas uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter

När migrationsdomstolen fattar ett sånt här beslut finns det trots allt en risk att Migrationsverket överklagar till Kammarrätten i Stockholm och begär prövningstillstånd. Man har några veckor på sig. Låt oss hoppas att så inte sker utan att domen vinner laga kraft.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0