Räddningsaktion för kristna irakier


Tidigt idag på morgonen lyckades det att faxa till EUROPADOMSTOLEN FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER med begäran om inhibition för utvisningshotade kristna irakier.





Hittills har 61 utvisningar av irakier stoppats på begäran av Europadomstolen för mänskliga rättigheter, uppger Migrationsverket.

Irakier som överklagar sitt utvisningsbeslut får stanna i Sverige tills vidare. Det här sker efter att Europadomstolen begärt ett stopp för utvisningar till Bagdad medan frågan prövas.

 

Migrationsverket stoppar dock inte samtliga utvisningar till Irak [1] och hänvisar till att "rättsliga förutsättningar" saknas.

 

Flera organisationer, bland annat Civil rights defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter) har reagerat mot att Sverige inte stoppar alla utvisningar till Bagdad medan Europadomstolen ser över situationen.

De 61 personerna, vars utvisningar nu skjutits upp, har överklagat direkt till Europadomstolen.

Varje gång domstolen begär att en enskild utvisning stoppas så kommer det beslutet att följas, enligt Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket. Men myndigheten tar inte ett generellt beslut om att skjuta upp utvisningar.

– Då krävs att det händer något i Irak. Vi har nyligen varit där och har god kännedom om hur det ser ut, säger Ribbenvik.

 

Han påpekar att Migrationsöverdomstolen i Sverige redan 2007 beslutade att det inte pågår en inre väpnad konflikt i Irak och att situationen har förbättrats sedan dess.

– Vi avvaktar nu hur Europadomstolen reagerar på den information om landet som vi lämnat till dem, säger Ribbenvik.

Ribbenvik understryker också att ungefär hälften av de irakier som söker asyl i Sverige får stanna, bland annat på grund av att situationen för minoriteter har försämrats i Irak.

TT

Migrationsverket tillbakavisar kritiken mot avvisningarna till Irak:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/migrationsverket-tillbakavisar-kritiken-1.1210096


Ordföranden i Europarådet Thorbjørn Jagland uttalar sig mycket kritiskt mot att bland annat Sverige har fortsatt utvisa irakier trots att rådet bett Sverige att upphöra. Migrationsverket säger nu att man aldrig har fått någon sådan begäran.

Det är i ett kraftfullt uttalande som Thorbjørn Jagland kritiserar tre länder för att fortsätta utvisa irakier till Irak trots den svåra situationen i landet:


"Rådet har tydligt bett Sverige, Nederländerna och Storbritannien att sluta utvisa irakier med hänvisning till att säkerhetsläget kraftigt har försämrats där", säger Jagland på Europarådets sajt [1].

 

Men detta stämmer inte enligt Migrationsverket:

– Verket har aldrig fått en sådan förfrågan, säger säger Johan Rahm, presschef på Migrationsverket till DN.se.

– Vi följer alltid vad Euoropadomstolen säger men det enda vi har fått är uppmaningar i enskilda fall, inga generella anvisningar.


Många har reagerat mot myndighetens beslut. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) säger till TT att det är "inhumant och djupt ovärdigt" av Sverige att inte stoppa utvisningarna.

– Den främsta uttolkaren av konventionen är Europadomstolen. När då domstolen ger råd om att stoppa utvisningarna är det mycket märkligt att det inte följs i Sverige, säger hon.


Migrationsminister Tobias Billström (M) säger att prövningen måste ske i varje enskilt fall även när det handlar om att skjuta upp ett beslut.

– Att övergå från individuella prövningar till kollektiva prövningar skulle kunna resultera i att samtliga personer i en grupp får avslag eller bifall. Och frågan är hur rättssäkert det skulle vara, säger han till TT.


Enligt Billström har Migrationsverket skjutit upp utvisningen av irakier i varje fall där Europadomstolen har begärt det. Han har därför svårt att förstå vad Europarådet menar i sin kritik.

– Sverige har aldrig agerat i strid med Europadomstolens domar, säger han.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0