Engagerade ungdomar i Karlstad

Idag har jag föreläst för ett 60-tal gymnasieungdomar från olika skolor i Karlstad. Det är ungdomar som valt att studera etik och livsfrågor. Dagens ämne var migration, asyl och integration. Etiska dilemman i asylprocessen, civil olydnad, var går gränsen för engagemnag och många andra knivskarpa, intelligenta och engagerande frågor. Vi höll på i tre timmar med raster.

Vi kom in på varifrån jag hämtar mitt engagemang och vad bibeln säger om alla människors lika värde o.s.v.
På slutet frågade flera av eleverna vad de själva skulle kunna engagera sig i. Hur man gör för att hjälpa en flykting. Vilka organisationer som det finns där man kan engagera sig. Jag berättade att jag är medlem i Farr. http://www.farr.se

Efter en timmes vila bar det iväg till Stora Torget där Värmland mot rasism och Ungdomar mot rasism hade arrangerat en manifestation. Ung Vänster, Syndikalister, Miljöpartiet m.fl var några av deltagarnde organisationer. Jag trivdes och var så glad över ungdomarnas engagemang. Jag tittade förgäves efter representanter för kyrkorna i Karlstad och övriga Värmland, men denna manifestation har kommit till stånd i all hast. Förra gången i Karlstad var flera med från Missionskyrkan, EFK och EFS. Jag måste säga att jag stortrivs i dessa sammanhang och anser att det är helt rätt forum för en kristen förkunnare. Vi måste stå upp för allas lika värde och vi måste sprida kärlek och värme i en alltmer hårdnande värld där kylan från Europa sprider sig in i landet.

Här några kort från dagen. Tyvärr tog jag inga kort på publiken eftersom jag först talade och sedan blev intervjuad av olika media som Radio Värmland, Värmlands Folkblad m.fl.



Eleverna på väg ut från storsamlingen i kommunfullmäktigesalen. 
Nedan fredsmonumentet i Solstan, Karlstad.




Här är delar av talet som jag höll på Stora Torget

För ett mångkulturellt och humant Sverige


Jag har jobbat med flyktingar och invandrare i 20 år. Det talas idag om att vi har en massinvandring till Sverige. Fakta är att 2009 fick 102 000 personer uppehållstillstånd/uppehållsrätt i Sverige. Av dessa var cirka 20 000 flyktingar (inkl anhöriga) som fick asyl och uppehållstillstånd. Resterande 82 000 var mestadels EU-medborgare som arbetskraftsinvandrat. Det var studerande, adoptivbarn, kärleksinvandrare och självklart anhöriga till många av dessa. Allra största delen av de 82 000 är självförsörjande!

Sverige har det senaste året utfört massutvisningar. Man har bland annat samlat ihop burundier från hela Norden och fört dem till väntande flygplan. Jag har sett brutala utvisningar. 13 poliser kom en dag i F-stad för att avvisa en flyktingfamilj med en sjuk 15-årig multihandikappad flicka. Poliser, vakter, sjuksköterska, minibussar och polisbilar genomförde en stor aktion.
En höggravid och blödande mamma tvingades ner för trapporna i hyreshuset där de bodde. Den 8-åriga dottern sattes i fängelse i 72 timmar. Jag kommer ihåg den kurdiska höggravida kvinnan som var intagen på sluten psykiatrisk klinik. Där stormade flera poliser in på avdelningen och förde kvinnan till flygplatsen och vidare till hennes plågoandar i hemlandet som inte kunde tillåta att hon gift sig av kärlek och inte med den man som släkten utpekat som hennes make.

Vi inom frivilliga organisationer i Filipstad har suttit vid apatiskt sjuka barn som gett upp allt hopp om ett humant Sverige. Till och med en flicka utan sväljreflex, så man inte ens kunde sondmata flickan. Ändå påstod migrationsverket att flickan nog inte var så sjuk som vad vi gjorde gällande.  Rasister kom hem till flickans familj och slog sönder alla fönster i lägenheten. Familjen fick bo hos en diakon i kyrkan som tog sig an familjen.

Vi har jobbat för att skapa mötesplatser, gemenskapskvällar. Kanske fördomar kan raseras och svenskar och invandrarna kan bygga relationer och kanske förstå att den andre också är en människa med känslor, förhoppningar, glädje, sorg och nyfikenhet på livet.

Det går en kall vind genom Sverige. Många invandrare är rädda. Sd-arna i vårt kommunfullmäktige är inga att vara rädda för. Det enda de sagt är i princip ja när ordföranden frågar om närvaron, men vilka är det som står bakom dessa unga grabbar? Vilka fina herrar och vilka krafter vill vända upp och ner på vårt land? Det är starka krafter.

Historiskt har Värmland haft rasistorganisationer och till och med ett rasbiologiskt institut och centrum för forskning. Man har delat in folk efter måtten på skallen och dess form.Nu hörs åter ropen: du är inte lika mycket värd som vi. Invandrare ställs mot pensionärer. Sjuka människor ställs mot invandrare. Hudfärg, religion och kön görs till anledning att se ner på och förneka rätten till vård, skola och ett värdigt liv.

Jag vill idag ropa ut: Människovärdet är unikt. Alla är precis lika mycket värda. Alla människor har samma förhoppningar om ett värdigt och gott liv.Astrid Lindgrens sagovärld finns inte och kommer aldrig att finnas. Jag är glad för att vi är olika, att vi har olika gåvor, intressen, tycke och smak. Det berikar samhället och gör att vi utvecklas och växer som medmänniskor.

Jag är glad för Tony från Afghanistan som nu blivit svensk läkare.Jag är glad för Elena från forna Jugoslavien som sköter om gamla och sjuka med stor kärlek på servicehuset.Jag är glad för Ofelia från Azerbajdzjan som snart är statsvetare. Hon var den första i Värmland att i november 2005 stega in på migrationsverket och anmäla sig då den tillfälliga lagen infördes som gav många gömda familjer en ny chans till uppehållstillstånd.Jag är glad för palestiniern Ayman som är den förste muslimske föreståndaren på Erikshjälpen i Dalarna.

Sverigedemokraterna har en enda fråga som de driver och det är att invandringen ska stoppas. ”Sverige klarar sig utan invandrare, speciellt utan muslimer”, säger de! Vad de inte säger är att utan invandrare så stannar Sverige!
Du skulle inte kunna få tag på taxi inom rimlig tid, torgförsäljningen skulle nästan försvinna för att inte tala om alla olika matställen som drivs av invandrare! Men än mer allvarligt skulle vara att stora delar av äldreomsorg och sjukvård skulle stanna, människor skulle inte få den omvårdnad de behöver.

 Vi ha ett moraliskt ansvar att skapa en tillflyktsort för personer som flyr från krig, förföljelse och tortyr. Det är inte fråga om ekonomi utan moral och medmänsklighet. Vi som samlats här idag står för lika, unikt och okränkbart värde för alla, inte bara för de som råkar vara födda i Sverige.

 Som en röst som ropar i natten kan jag inte slå mig till ro. Jag vill försöka kämpa för dem som ingen röst har kvar. För dem där gråten och ångesten kvävt alla skrik. För barnen som tystnat och som ligger livlösa och apatiska.  För sjuka mammor som vägras vård. För pappor som tappat all självkänsla.

 Jag är så tacksam för dagens ungdomar. Ni ger oss äldre hopp. Tack för ert engagemang. Tillsammans ska vi bekämpa främlingsfientlighet och rasism.

Det finns hopp för ett Sverige där alla får leva och utvecklas och vara älskad för att man är den man är!

 

 


Kommentarer
Postat av: J

Detta inlägg gjorde mig glad :)



Mycket bra! :D



Mvh 14 åring i stockholm

2010-10-19 @ 13:13:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0