Dublinförordningen på väg att mjukas upp?

I två domar stoppar migrationsdomstolen i Malmö överföringen av fem asylsökande till Grekland, trots att ansökningarna enligt EU:s regler ska prövas där. Nu får vi vänta i tre veckor ifall Migrationsverket överklagar detta beslut. i så fall blir det Kammarrätten i Stockholm, tillika Migrationsöverdomstol, som i så fall får avgöra dessa ärenden. Då får vi ett avgörande som kommer att reglera alla Dublinärenden.

Sverige bör därför ta över asylprövningen, anser domstolen.

Domstolen refererar till att Migrationsdomstolen 2008 slog fast att överföringar kunde göras till Grekland. Men domstolen slår också fast att den grekiska lagstiftningen försämrats sedan dess. FN:s flyktingorgan (UNHCR) har vägrat att delta i den nya grekiska asylprocessen. En nämnd som prövat överklaganden i andra instans har upphävts och ett presidentdekret "medger endast möjlighet till en begränsad rättslig överprövning", skriver domstolen.

Vidare pekar migrationsdomstolen på att bara 1,2 procent av alla asylansökningar i Grekland fick bifall i första instans i fjol, och två procent i andra instans. UNHCR har också, understryker domstolen, visat att avslagen "är standardiserade" och saknar detaljerade juridiska resonemang, hänvisning till fakta i målet eller landinformation. Dessutom hänvisar domstolen till Europadomstolens många interimistiska åtgärder mot överföringar till Grekland.

Domstolen finner "starka humanistiska skäl" för att göra undantag från Dublinförordningen.

– Det här är jättebra domar som går helt i linje med vad Amnesty och andra organisationer anser, säger Madelaine Seidlitz, jurist vid Amnesty.

Hon påminner om att Amnesty i en rapport i somras pekade på att asylsökande behandlas som brottslingar i Grekland. De hålls inlåsta med begränsad tillgång till hygienprodukter och medicinsk vård, och får bristande tolkning och juridisk hjälp.

– Det här är helt korrekta domar ur ett rättsäkerhetsperspektiv, säger Seidlitz.

– Man gör en korrekt bedömning — det får man välkomna, fortsätter hon.

TT


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0