Mer om dop av asylsökande

Flera tidningar bland annat Karlskoga Tidning, Karskoga-Kuriren, Dagen och Världen Idag har skrivit om "Elias" som varit imam och som blivit frälst (kristen upplevelse) och döpt. Hans ärende ligger hos EU-domstolen för behandling allt medan Migrationsverket hävdar att han ska utvisas.
Idag fick jag besked att en afghansk pojke som också blivit kristen, döpts och som ivrigt berättar för andra om sin tro nu har fått inhibition, dvs han ska inte utvisas utan får en ny prövning.
På tisdag nästa vecka fortsätter vi våra samtal i Sveriges Kristna Råd om konvertitfrågan.
Som framgår av tidigare inlägg menar vi i mitt samfund  (Evangeliska frikyrkan) att dopet skall föregås av ordentlig undervisning och en prövotid, men att det är en mänsklig rättighet att få bli kristen när i livet man vill. Ingen som tänkt igenom frågan grundligt och kommit fram till att den vill följa Jesus och bli döpt skall nekas detta.
Vi som kristna församlingar trycker inte på, men hjälper till när människor frågar och vill ta steget fullt ut och bli en Jesu lärjunge. Vi förbinder oss att stötta, hjälpa och vägleda personen och fortsätta att ha kontakt även om personen flyttar och kanske till och med blir utvisad. Vi förmedlar kontakter med hemgrupper och stödpersoner.
Så här skriver några tidningar:


Smålandsposten ledare 11-04-01:

Missionsbefallningen som inte gäller asylsökande

Migrationsverk och politiker har under de senaste åren fått rättmätig kritik för sin religionsblindhet när det gäller asylsökande från bland annat Irak. Man förstod inte från svenskt håll att människor förföljdes just för sin tros skull. Tro sågs som något individuellt, något som personen kan ligga lågt med.

En inte helt olik syn kan spåras i de riktlinjer som biskopsmötet i Svenska kyrkan enligt Kyrkans Tidning planerar att ge ifråga om dop av asylsökande konvertiter. Man ser på konverteringen främst som ett taktiskt drag. Här ligger ett förminskande av trons och dopets betydelse för den enskilda människan. Förslaget har utarbetats av Helene Egnell från Centrum för religionsdialog som senast uppmärksammades för att hon gav anställningen av en imam i Svenska kyrkans sitt fulla stöd - trots att beslutet stred mot såväl andan som bokstaven i kyrkoordningen.

 

Hela artikeln


Eskilstuna-Kuriren ledare 11-04-04:

Biskopar mot dop

Svenska kyrkans biskopar avråder präster från att döpa personer som söker asyl i Sverige, berättade Kyrkans Tidning i torsdags. Det är en besynnerlig nyhet och ett omyndigförklarande av vuxna människor.

Stiftsadjunkten i Stockholm Helene Egnell förklarar avsikten: I flera muslimska länder är det förbjudet att konvertera. Om en asylsökande avvisas kan återvändandet vara förenat med livsfara. Det andra skälet, något vagare formulerat, är att många asylsökande sägs tro att ett dop skulle fungera som en genväg till uppehållstillstånd.

Hela artikeln


Dagen debatt 11-04-05:

Vad hindrar att jag blir döpt?

Ni har väl sett den nya 2.0-versionen av Bibel 2000, där ett bibelställe i Apostlagärningarna har kompletterats? Den etiopiske hovmannen frågar Filippos, efter att ha fått dopundervisning: "Här finns vatten. Är det något som hindrar att jag blir döpt?" (Apg 8:36). Och sedan följer den nya vers 37: "Filippos svarade hovmannen: Tyvärr, du saknar de fyra sista siffrorna i ditt personnummer."

I praktiken är det just detta som de svenska biskoparna säger till den asylsökande i Sverige som kommit till tro och vill låta döpa sig: "Tyvärr, du saknar de fyra sista siffrorna". Och det är en händelse som ser ut som en tanke att vers 8:37 har plockats bort ur Bibel 2000, eftersom den bedömts vara ett senare tillägg. (I 1917 års version löd den: "Filippus sade till honom: 'Om du tror av hela ditt hjärta, så kan det ske.' Han svarade och sade: 'Jag tror, att Jesus Kristus är Guds Son.'")

Hela artikeln


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0