150 ungdomar kom till Kristen Gemenskaps nya upplevelse

Utdrag ur min kommande självbiografiska bok.

New X-perience

Musik, rökmaskin, dans och Jesus. Ännu mera musik. New X-perience var en ny satsning i församlingen för att nå ut till tonårsungdomar i bygden. Upplägget formades i bön med en nöd för läget bland tonåringarna som växte upp i våra brukssamhällen. Vi hade tagit del av flera ungdomars tragiska livsberättelser och även med sorg upplevt hur ungdomar i sin hopplöshet tappat tron på livet. New X-perience var något nytt som Hällefors aldrig varit med om. Discodunk och rök, men också ett radikalt budskap om Jesus. En av de drivande bland ungdomarna var Erika Foogde. Hon skriver i en KG-Bulletin, som är vårt församlingsblad, att ”vi längtar efter en stor ungdomsväckelse som ska bryta fram i bygden. Att Gud ska förvandla liv och beröra människor på djupet.” Erika uppmanade till förbön för denna satsning. Hon konstaterar att det kan bli fiasko, men när man satsar på Gud och vill göra Guds vilja, då kan det inte bli fiasko.

Lokalen som ungdomarna valde var inte heller denna gång vår kyrka utan en lokal i källarplanet i Folkets Hus som kallades Lilla Chicago. Det var ett ställe som av flera förknippades med narkotika och busliv. Men nu skulle det bli en helt ny upplevelse för dem som vågade sig dit. Och det blev det verkligen. Fredagen den 13 mars 1998 kom det cirka 150 ungdomar. Först var de lite tveksamma, men snart släppte de loss i dans till kristen techno-musik. Efter någon timme blev det lekar och tävlingar. Folk sprang ut och in och det var ibland rätt så rörigt. Snälla damer i församlingen hade bakat goda kanelbullar som nu fick en strykande åtgång. På nytt tog dansen fart. Tomas Foogde och jag stod och tittade på ungdomarna. Jag hade mina öronproppar väl instoppade och vi betraktade allt med en viss förtjusning, men också med en liten undran. Vad skulle de äldre kristna säga om vår satsning? Vi konstaterade att de fick säga vad de ville, för vi hade hittat en väg till att skapa en relation till samhällets tonåringar. Det var en häftig upplevelse att se ut över dansgolvet och se massor av ungdomar dansa till lovsånger som ”The name of the Lord” och ”Hosanna”. Vid 12-tiden på natten stängdes musiken av och vår yngste son Joel beredde sig att börja tala till alla dessa ungdomar. I början var det inte lätt att få tyst på ungdomsgänget, men snart hade han fångat deras intresse. Han berättade om besöket i USA på Death Row där de värsta fångarna i USA sitter och väntar på att dödsstraffet skall verkställas. Han berättade om mötet med värstingarna som tagit emot Jesus i sitt liv och som nu uppmanade Joel att över allt i världen berätta för ungdomar om vägen till en gudsrelation. Det blev alldeles tyst, men så började några ungdomar skämta bort allt och skrika och ropa mot Joel. Några kastade burkar och flaskor mot honom, men han fortsatte obehindrat att berätta om Guds kärlek. Han fokuserade på ungdomarna längst fram som sög i sig budskapet om någon som älskade dem precis som de är. Flera gensvarade och ville bjuda in Jesus i sitt liv. Dessa ungdomar kom senare också till ungdomssamlingar som hölls i kyrkan på fredagskvällar. I en avslutande kommentar i vårt församlingsblad kan vi läsa hur ungdomarna vädjar om ännu mer förbön och hur de gläds över gensvaret. Vår församling vill verkligen göra Jesus känd, trodd och efterföljd i hela ungdomsvärlden. Bönen förlöser Guds kraft. Ingen väckelse bara kommer, utan det fordras bön och överlåtelse till Guds planer och visioner. Genom att arrangera New X-perience är vi med och slår hål på myter om hur en kyrka är och hur kristna människor är. Vi får vara med och bryta ner fördomar och peka på att Jesus är till för alla slags människor, unga såväl som äldre, gamla tanter såväl som tuffa killar.

Johannes Sjöberg (se bilden nedan) arbetade i flera år med barn och ungdomar i Hällefors, Hagfors, Sunnemo och Lesjöfors. Han sjöng, talade och ordnade tävlingar och skjutsade barn till olika samlingar. Han var även föreståndare för Erikshjälpen Second Hand under uppbyggnaden och starten av butiken som är vår församlings absolut största kontaktpunkt.

 

Joel Sjöberg (här med dottern Andrea och brorsdottern Madeleine) predikade ofta på New X-perience och på skolor och ungdomsmöten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0