Några analyser av terrorn i Oslo

De senaste dagarna har jag gått i djupa tankar över de fruktansvärda händelserna i vårt grannland Norge.
Jag är djupt skakad och sörjer alla de människoliv som gått förlorade. Är också djupt bedrövad över de rasistiska tankegångar som finns runt omkring oss hela tiden. "Jag är inte rasist" säger man, MEN och så kommer en lång harang .........

En av våra länstidningar, Värmlands Folkblad, har också upplevt hur kommentarerna på tidningens webbplats översvämmats av allsköns okvädningsord och rasistiskt hat. Därför har tidningen för en tid stängt möjligheten för kommentarer. Chefredaktören uppmanar till eftertanke. Bra!

Jag har noga följt nyheterna både i radio, TV och tidningar. Här är några viktiga analyser som jag vill dela med mig av till läsare av denna blogg. Artiklarna handlar om gärningsmannens påstådda kristna tro. Mannen säger sig själv inte ha någon relation till Jesus. Han ser tydligen kristendomen som en av vår kulturs bärare, men han är inte en personligt kristen och hur skulle han kunna vara det, med det synsätt som kommer till uttryck i hans manifest? Hur skulle våld, dödande, hat kunna ha något med evangeliets budskap om kärlek och förlåtelse? Om att behandla andra som man själv vill bli behandlad, att älska våra fiender, att leva som Jesus gjorde, Han som gick omkring och gjorde gott och väl mot alla. Jesus som måste gå genom Samarien för att även dem som alla såg ner på också skulle få höra kärlekens budskap.

Läs DAGENS ledare av Anders Gustafsson här:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=270232

Daniel Grahn på DAGEN uttrycker sig så här om Gustafssons analys:" Anders Gustafsson har på ett mycket förtjänstfullt sätt pekat på den märkliga bakgrund som den misstänkte mannen har. Och det är svårt att se honom som "kristen", mer än möjligen ur ett snävt kulturellt perspektiv. Ändå används begreppet "kristen fundamentalist". Det är frustrerande och missvisande, som om religion är den enda förklaringsmodell vi har på terrorism. Den misstänkte norrmannens ideologi passar ingen existerande kristen församling."



Läs även Stefan Swärds ledare i Världen Idag:De tragiska händelserna i Norge bör inte uppfattas som ett enskilt vansinnesdåd. Det var en genomtänkt terrorist som agerade, med tydliga politiska mål. Även om Anders Behring Breivik inte representerade en specifik organisation så har hans tänkande odlats i en högerextrem internetbaserad miljö och denna handling kan ytterligare inspirera en sådan miljö. Detta är en ny typ av terrorism vi har fått se.
Även om Anders Behring Breiviks retorik och hat är riktat mot vänstern, islam och det mångkulturella samhället, har han ...


Till sist vill jag citera PER EWERT på bloggen VEM TÄNDER STJÄRNORNA:

http://vemtanderstjarnorna.blogspot.com/

Per skriver:

"Jag har behövt några dagar för att smälta fredagens tragedi i vårt västra grannland. Få perspektiv. Men det går knappt, det finns så få företeelser att skapa perspektiv mot, att göra jämförelser med. I västerlandet under det senaste seklet ser jag bara en rimlig parallell där en kollektiv dom fällts där en viss grupp människor dömts skyldiga till att samhället gått åt skogen, och där straffet blivit medvetet, urskillningslöst individuellt mördande.

Men det fallet - Nazityskland - var ett kollektivt folkmord. Ett helt folk som kollektigt bar skuld till mord på ett annat folk. Här rör det sig om domare och bödel i en enda person. Norske Breivik måste betraktas som tämligen unik i seriemördarnas skara. Motivet, det politiska inslaget, den djävulska beräkningen, leendet på väg ut från häkningsförhandlingen. Nej, det här bräcker nog det mesta i ondska. .....................

Jag hörde för en stund sedan på inledningen till Lars Ohlys sommarprogram. Till skillnad från övriga som uttalat sig hade han svårt att lägga partipolitik och ideologi åt sidan, och förkunnade att mördaren beskriver sig som "fundamentalistiskt kristen". Inte heller Christer Sturmark kan idag avstå från frestelsen att stämpla attentatsmannen som "konservativt kristen", med hatet mot sekulärhumanism som drivkraft.

Det tar för stort utrymme och behov av inläsning för att ge ett fullödigt svar på detta. Låt oss bara kort slå fast att etiketterna kanske aldrig har varit mer illa placerade än i det här fallet. Av det jag har läst har jag inte någonstans sett Breivik uttrycka någon av dessa etiketter som beskrivning av sig själv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0