Julgåva



Vill du vara med


och ge romska barn en julgåva?

Förra året lärde jag känna flera romska familjer från främst Serbien, Kosovo och Makedonien. De bor i Lesjöfors och kommer ibland in till Filipstad och Erikshjälpen Second Hand för att handla. Några har frågat om olika dokument och handlingar i asylprocessen. Jag har fått en inblick i hur de blivit behandlade i sina länder och vilket mottagande som de får i Sverige. Några familjer har inte fått någon advokat till sin hjälp och flera har fått avslag mycket snabbt utan någon egentlig utredning vilket gjort att jag försökt hjälpa dem att åtminstone få framföra sina synpunkter och framföra sina asylskäl.

Det finns cirka 10 miljoner romer i Europa. De är i de flesta fall diskriminerade och utnyttjade och får inte sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. EU försöker samarbeta med deras egna romska föreningar och organisationer. Förmodligen är det det bästa sättet att hjälpa romerna. De behöver få hjälp med att hävda sina rättigheter, få utbildning i demokrati och extra stöd för sina barns skolundervisning. De behöver hjälp att få bli registrerade som medborgare och få tillgång till sjukvård på samma sätt som andra medborgare.

Förra julen besökte jag sex romska familjer och hade med mig lite uppmuntran i form av matpaket och lite leksaker. Jag hade fått pengar från en person som lyssnat på ett program där en romsk flicka och jag intervjuades i Radio Värmland. Jag hade även med gåvor från församlingen Kristen Gemenskap. En pappa blev så glad. Han har fem barn och han har aldrig kunnat ge dem någon julklapp.

Det som jag upplevde under några timmar i Lesjöfors var mycket gripande. Jag fick träffa en familj som två timmar efteråt hämtades av polis för att utvisas idag till Makedonien.
Jag fick även träffa en romsk flicka som hade tumörer på hela kroppen. Flickans föräldrar vädjade om hjälp att få träffa en läkare. Jag letade fram ett meddelande från sjukhuset där det stod att flickan är uppsatt på en väntelista. Familjen bad med iver i sina röster att de måtte få stanna tills flickan fått hjälp.

Flera av familjerna är från den stad i Serbien som vår son Josef brukar besöka. Där finns en stor evangelisk romsk församling. En av männen som jag träffade igår har en bror som är med och bygger upp en kyrka i just den staden. Under detta år har församlingen startat ett projekt där de samlar barnen och ger dem undervisning bland annat i serbiska , så att de skall ha en större chans att få gå i skolan och klara sina studier. De får rita och måla, sjunga och ha undervisning. Vi försöker få Erikshjälpen att anta detta projekt, men det kan ta tid innan de utrett förutsättningarna för att kunna genomföra ett projekt och hitta samarbetspartner i Serbien. Vi har stort förtroende för pastor Vladica och vi får rapporter dels från honom och från besök som min son Josef gör hos församlingen som arbetar i byar och städer i södra Serbien nära gränsen till Kosovo.

Förra julen när jag besökte familjerna i Lesjöfors, samlade jag några familjers barn i en lägenhet och vi spelade och sjöng några julsånger och andra sånger. De var mycket duktiga att sjunga och de klappade taktfast i händerna till alla sånger.
När jag skulle ta kort var det så immigt på linsen, så det blev suddigt, men jag tar med det kortet ändå.

Eventuella medel till detta romska projekt kan förmedlas via församlingen Kristen Gemenskaps flyktingfond 5489-1536 (Swedbank)

OBS! Precis nu fick jag ett nödrop från en av de utvisade familjerna från Lesjöfors. De utvisades till Kosovo där de sitter i ett litet skjul. Deras förra hus förstördes och familjen trakasserades och utsattes för grym behandling. De har fått en kokspis av Röda Korset, men har ingen ved. För 500 kronor skulle de slippa frysa i vinter. Flera av barnen är svårt traumatiserade och mamman har posttraumatiskt stressyndrom efter brutala våldshändelser. Pappan sitter i rullstol. Mer info genom  [email protected]



Pastor Vladica med familj


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0