Konvertitfrågan i Sveriges Radio idag och i morn

Vaknade till Morgonekot och lyssnade på ett inslag om konvertiter. Den frågan är ju ständigt aktuell för mig och känns brännhet sedan ett par år tillbaka då jag kom med i Sveriges Kristna Råds migrationsgrupp och började sätta mig in i problematiken kring religion som grund för asyl.

I morn väntar vi ett beslut från Migrationsdomstolen i Göteborg. Jag ska också medverka i Radio Värmland i morgon eftermiddag om detta ämne. Vi väntar nu också varje dag på ett vägledande beslut från Kammarrätten i Stockholm.

Så här står det på Sveriges Radios hemsida. Du kan klicka på länken och lyssna på inslaget som gick i morse i radion.

Migrationsverket och migrationsdomstolarna ställer för höga beviskrav på asylsökande som konverterat till kristendomen från islam, vilket i praktiken gör det omöjligt att få asyl från många muslimska länder. Det säger ombud för asylsökande som SR International har pratat med. Den asylsökande måste bevisa att tron är äkta och att att man blivit förföljd.

"Kan man inte visa en dom eller tortyrskador är det väldigt svårt" Svårt för konvertiter få asyl (4:13)
Det finns för många hinder för kristna konvertiter att få asyl i Sverige. Det hävdar flera advokater för asylsökande som SR International har pratat med. Migrationsverk och domstolar kräver att man ska kunna bevisa både sin tro och att man blivit förföljd av myndigheterna i hemlandet och beviskraven är för hårda. Medverkande: Kristina Tollbäck, advokat, Helen Westlund, advokat och Cecilia Gylling Lindkvist, enhetschef på Migrationsverkets rättsenhet. Reporter: Jenny Hallberg.
Måndag 26 september 2011 kl 16:28 (SR International på svenska)

– Kan man inte visa att man är förföljd av myndigheter. Kan man inte visa en dom eller tortyrskador från fängelsevistelse, då är det väldigt svårt. Om man säger att det är en annan grupp i samhället som förföljer en och som inte är representant för staten, så är det väldigt svårt att bevisa att man är förföljd, säger ombudet Kristina Tollbäck på advokatbyrån Senkul i Stockholm.


..................................Det finns mer att läsa på Sveriges Radios hemsida om programmet som gick i morse. www.sr.se

Den sökande måste lämna en trovärdig berättelse
, men i trovärdighetsbedömningen ligger fokus fel, säger advokat Helen Westlund. Där ligger fokuset på om den sökandes tro är genuin, istället för på i vilken mån man riskerar förföljelse, säger hon.

– Jag menar att den inriktning på bedömningar som görs i Sverige är felaktig, den lägger tonvikten för mycket på seriositeten, om den här konversionen är riktig eller inte och seriös eller inte.

Hur kan man bevisa att man är seriös?

– Det är jättesvårt, hittills använder man kunskapsfrågor, men en konversion kan ju vara seriös även om man inte har så stora kunskaper om religionen. Men det som är viktigt är hur myndigheterna i hemlandet uppfattar det, för oavsett seriositeten så kan man ju riskera att bli förföljd när man återvänder.

Jag skrev en artikel i maj på FLYKTINGBLOGGEN om denna fråga. Här är den länken:
http://www.flyktingbloggen.org/2011/04/asylsokande-blir-kristen-och-dopt-och-far-put-ar-det-sa-enkelt-eller/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0