Kyrkorna kan göra en stor insats för integrationen

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=278530

Dagen har en bra artikel om kyrkornas betydelse i integrationsarbetet.
Vi kan göra en stor insats.
Följ också vårt arbete kring dessa frågor på Facebook (gruppen Forum för mångkultur och religionsmöte) eller på www.efk.se Församlingsprogrammets Forum för mångkultur och religionsmöte.

Vad har du för åsikt om vad som är bäst, etniska församlingar i kyrkolokalen eller mångkulturell församling?
Det senare kan vara oerhört påfrestande och kräver anpassning, förståelse och mycket tålamod, men ger glädje och är andligt berikande. Liknar hur vi skall ungås i himlen dessutom.

Det har även visat sig att mångkulkturella församlingar är den bästa metoden om man vill att den andra och tredje generationens kristna ungdomar ska bevaras i sin tro och kunna ta med sig sina kamrater till kyrkan.

Du kan läsa om erfarenheter från vår församling Kristen Gemenskap i Filipstad-Hällefors genom att köpa boken NÄR VÄRLDEN KOM TILL STAN på Gospel Media 019-186010 eller http://www.gospelmedia.se


Skriv gärna till oss i vår grupp inom Efk och berätta om dina erfarenheter.
bengt_sjoberg@telia.com

Kommentarer
Postat av: Kamau Mweru

Bengt,Efter drygt 40 års erfarenhet i internationell, mutlikulturell omgivning, har jag kommit fram till följande:Man behöver både integration och segregation i sund balans. Det finns inga universella regler för precis hur den balansen måste se ut.Det blir en funktion av gruppens sammanställning.Redan i en monokultur har vi svårt att låta kroppens lemmar få vara just det de är. (1 Kor. 12)Detta blir ännu svårare i en multikultur. Dels beroende på starkt avvikande paradigma, och dels beroende på stereotypa förväntningar.Frestelsen att korrigera varandra så att det uppstår en rätt "liturgi" och rätta "teologiska formler" kan skapa stora problem.Smaksaker, som typ av musik, dansande och ropande, etc. kan leda till fiendskap.Man kan inte räkna med att en integrerard församling automatiskt skall "leva lyckligt så länge den lever".Lika lite som ett vigselbevis leder till att de två i sanning blir ett.Det krävs en process som bara funkar om kärleken finns med. (1 Kor. 13)Och kärlek kan man bara ge, aldrig kräva eller lagstifta om./Kjell

2011-09-28 @ 06:53:35
URL: http://unajuaje.niwega.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0