Efter 8 år i Sverige ska familjen utvisas

När jag för några år sedan träffade den romska familjen G kom de med andra romer och hjälpte till att tolka. Vi träffades flera gånger på Erikshjälpen Second Hands café. Eftersom familjen pratade bra svenska och barnen gick i skolan tänkte jag att de nog har uppehållstillstånd. De hjälpte andra familjer med handlingar, översatte brev och visade vägen till både vårdcentralen, polisen och banken. Men för något år sedan kom de ensamma och berättade att de fått utvisningsbeslut, men att det ännu inte fanns något land som var villigt att ta emot dem. När de flydde för åtta år sedan var inte Kosovo en egen stat utan hörde till Serbien. Månader och ett år gick och nu för några veckor sedan kom ett meddelande från Kosovo. Handläggaren på Migrationsverket meddelade att de nu kunde utvisas till Kosovo.

Familjen består av fem barn. Tre av dem är födda i Sverige. Föräldrarna frågade om det inte fanns något mer att göra för dem. Kanske blir det någon amnesti eller någon ny lag 1 juli? Jag tittade in i mammans förtvivlade ögon och förklarade att det inte finns något som kan hjälpa dem. Den uppgörelse som Miljöpartiet träffat med regeringspartierna blev väldigt tunn och där finns inget som kan förhindra deras utvisning.

I Kosovo väntar trakasserier, arbetslöshet och diskriminering.Att registrera sina barn, så de får börja skolan kan också vara svårt för romer. Igår kom pappan för att säga farväl. Han var helt knäckt. Han har inte ätit på flera dagar och ramlade ihop på golvet när han kom in till mig. Jag frågade vad han tänker göra när han kommer till Kosovo. "Vi vet inte. Vi har inget att återvända till, nästan alla vänner och släktingar är borta. Kanske man kan få jobba några timmar. Vi kanske måste sova på gatan i början. Migrationsverket har sagt att ”Kosovo accepterar och tar hand om er”, men i brevet han visade mig stod endast att "Kosovo inte har något emot att familjen återvänder". Migrationsverket sa att "ni kan ju gå till Röda Korset, de kanske hjälper er".Pappa i familjen är en duktig arbetare, men har sällan fått chansen att bevisa sin duglighet. Han har hjälpt oss på Erikshjälpen att lasta kläder och varit ute och hämtat möbler och prylar. Se kort!

Nu har vi någon vecka på oss innan flyget avgår. Pappan kom för att se om vi hade några resväskor i second handbutiken. Han fick med sig en mindre väska. Vi kunde även ge en liten gåva från församlingen för att de skall kunna klara sig den första tiden. Jag hoppas kunna samla in mer pengar och några resväskor och kanske fylla dem med kläder. Ska även försöka sälja ett par högtalare åt dem. Kanske du som läser detta vill vara med och ge ett bidrag? Då kan du sätta in en gåva på församlingen Kristen Gemenskaps flyktingfond Swedbank 5489-1536

En annan romsk ung man som utvisades förra året och som fick sova i en busskur de första veckorna innan några släktingar förbarmade sig över honom och hans fru. Nedan ett par kort på två av romerna som hjälpt oss att lasta kläder till andra länder.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0