Församlingen-Guds arbetsmetod


Idag har jag haft ett bibelstudium där vi också tog tid att samtala i mindre grupper kring vår målsättning och om hur vi jobbar med att vara det som Jesus var när han gick här nere på jorden. Det blir mycket text här på bloggen, men håll till godo. Läs gärna bibelorden i din bibel.

Gud vill gemenskap och samarbete. Han skulle kunna använda änglar och andefurstar, men har valt att samarbeta med människor. Församlingen är hans redskap.

FÖRSAMLINGEN Efesierbrevet. 2: 19-22, 3: 9-10, 4:11-16

Vi är födda in i Guds familj. "Hans hus är vi". Hebr.3: Man blir medlem genom att man har en PERSONLIG TRO PÅ JESUS, vill bekräfta det genom dop. Innan dopet bör man ha fått undervisning t.ex. barn- och ungdomsgrupp, alpha-grupp, bibelkurs, konfirmation, enskild undervisning.

Medlemsomsorg: Alla skall hjälpas åt att besöka medlemmar, uppmuntra, be för sjuka, hälsa på, ringa, maila och bjuda med. Skjutsa och informera o.s.v. Församlingens ledning ansvariga. Ef.4:16 Församlingen byggs upp i kärlek med stöd som alla ger. Hebr.12:15 SE TILL ATT INGEN BITTER ROT SKJUTER SKOTT. Gå inte och mal en massa tankar, funderingar, vad sa hon/han. Vad menade hon? Osv. Ta kontakt. Hör efter. Red ut snarast. Lägg undan och gå vidare.

Gud arbetade först med enskilda personer som t.ex. Mose, Elia, Elisa och Jesaja. Sen med Israel som folk. Nu är alla folk involverade. Detta förutsa profeterna i Gamla Testamentet Sakarja 2:11 och Psalm 87. I ändens tid ska församlingen och Guds egendomsfolk samarbeta.

1 Petr.2:9-10 "Vi är Guds eget folk.....ni som förut inte var ett folk.

Byggnaden inte det viktiga. VI är Guds tempel. 1 Kor 3:1-17 6 De första kristna samlades i hemmen. Sen byggde man kyrkobyggnader.

VAD SER DU FÖR BEHOV I VÅRA BYGDER?

Apg 2:42 Församlingen är en gemenskap där vi ger ett uttryck för att vi är Jesus Kristi Kropp. Rom. 12: 4-8, 1 Kor 12:27-28 Ef.1:22-23

Vi gör som de första kristna. Vi håller FAST vid apostlarnas undervisning, den inbördes hjälpen, brödsbrytelsen och bönerna. Diakonalt arbete är något som svenska folket vill skall prägla en församling. Pingströrelsen ska nu satsa mer på diakonalt arbete. Krävs omprioriteringar och EN ÖVERLÅTELSE TILL JESUS OCH TILL VARANDRA! Församlingens uppgift är både att vara och att göra. VILKET DIAKONALT BEHOV SER DU???

Vi delar en gemensam tro på Jesus, Anden, dop, nattvard, men även gemenskap och relationer där vi utvecklas i vår kärlek och i vårt tjänande. Församlingen behöver ledare som kan leda, delegera, bygga relationer

Församlingen har beskrivits med tre olika begrepp, gemenskap (koinonia) vittnesbörd (martyria) och tjänande (diakonia)

Vi är en organism, men inför myndigheter en organisation. Måste vara trovärdiga i alla sammanhang.

Omsorgen om varandra. Livsstil. Om vi lever i GUDS RIKE kan vi inte vara fängslade av materialism, njutning och världens livsstil. Synen på äktenskap, sambo, vårt tal kan inte vara fyllt av svordomar t.ex. Vi måste tänka på vilken makt vi ger inflytande i vårt sinne. Materialismen hör inte hemma i en församling-vi behöver bli befriade från girighet och själviskhet. Den fattige befrias i församlingen från utstötthet och hopplöshet. Evangelisation och social omsorg går hand i hand. Bibeln säger och kristen tro bekänner att allt ytterst tillhör Gud (Kol 1: 16-17) Allt vi äger är Guds gåvor som ska förvaltas inför honom.

Livet i församlingen får alltid moraliska konsekvenser. När Kristus är Herre i en människas liv påverkas tankar och handlingar av honom, hans sinnelag och kärlek. Då utmanas den kristne att ständigt överge oförsonlighet, avund, bitterhet, högmod, girighet och de handlingar som är uttryck för detta, exempelvis förtal, intriger, misstänksamhet, strider och egoistiskt levnadssätt. I stället odlar de kristna med Andens hjälp kärlek, tålamod, vänlighet, godhet och trofasthet. Detta tar sig uttryck i förståelse, generositet, öppenhet, uthållighet, ärlighet, uppriktighet och vänskap (Gal 5:16-25).

 Församlingens uppgifter.

1. Förkunna och proklamera evangeliet. Förkunna Ordet. Göra lärjungar. Matt.28:18-20, Mark.16:15-18, 2 Tim 4:1-3

2. Sprida Guds härlighet. Förmedla Guds nåd. Övervinna det onda med det goda. 2 Kor 4:6-7, Rom. 1:11

3. Vara som Jesus i världen. Göra Jesu gärningar. 1 Joh. 2:6, Joh.14:12

4. Vinna de förlorade. Luk.19:10

5.Vara ett ljus i mörkret. Vara ett vittnesbörd för sanningen. Staden på berget. Matt.5:13-14 Att vara ett ljus där det är som mörkast som t.ex i våra bygder. Vi gör en bra insats!!! Vårt lilla ljus syns i mörkret.

6.Vara salt i förruttnelsen. Binda och lösa med himmelrikets nycklar. Matt.16:19

7.Ett hem för de hemlösa och en hjälpande hand för de nödställda

8.Avslöja Guds mångfaldiga visdom inför furstar och väldigheter i den himmelska världen. Stå emot Satan. 1 Petr.5:8-9, Jak.4:7

9.Ställa fram varje människa som fullkomlig i Kristus.

10. Vara förebedjare inför Guds ansikte. Ef.6:18-2

- Sprida Guds härlighet

- Vara ett vittnesbörd om sanningen

- Bygga upp de troende

- lova, prisa och ära Gud

- Förmedla Guds nåd

- Förvalta uppenbarelsen

- Utbreda Guds rike

En församling som inte förkunnar evangeliet lever i ett förnekande av sin Herre!!! Evangelisation och mission får inte ses som en extra ansträngning vid sidan om det ordinarie livet i en församling. Det måste finnas ett naturligt utflöde.

Gud ger verktyg och arbetsredskap till oss. Andens gåvor. Vi ska hjälpa till att folk får upptäcka gåvan Gud ger. De ska få pröva, misslyckas utan att bli utpekade och få växa i sina gåvor. Man växer i en atmosfär av uppmuntran och kärlek!

Medlemskap. Offrande och ekonomi. Tiondegivande en bra regel, men Gud sätter inga gränser vid 10%.

Profeter, lärare, herdar, apostlar och evangelister. Tjänstegåvor.

Den universella församlingen och den lokala församlingen. Viktigt tillhöra en församling.

Kännetecken på en biblisk församling:

a) En församling som tror på den treenige Guden, FADER; SON OCH HELIG ANDE och bekänner Jesus Kristus som Herre.

b) Hela bibeln läses och utläggs som Guds ord på ett sånt sätt att nådens evangelium görs tydligt och det kristna lärjungaskapet fördjupas.

c) De bibliska sakramenten, dop och nattvard praktiseras regelbundet. BIKTENS betydelse för själavård, helgelse, renhet, förlåtelse och upprättelse.

Bikt är att inför en själavårdare/pastor i avskildhet bekänna synd som man har begått och att genom honom/henne få tillsägelse om Guds förlåtelse. Vilken person som helst som är avskild för en tjänst i församlingen har rätt att säga: ”dina synder är förlåtna. Gå i frid!”. Jakob 5:15-16 om att bekänna sina synder för varandra. En vilja till förändring och helgelse.

d) Missionsuppdraget fullföljs, man evangeliserar, engagerar sig i diakonalt arbete och gör fler människor till lärjungar både i sitt eget land och i andra länder.

Församlingen byggs upp i kärlek

1. Efesierbrevet 4:16 "Så byggs kroppen upp i kärlek genom det stöd varje led ger"

2. 1 Kor 12: 25 Kroppen byggs upp i kärlek, när "lemmarna har samma omsorg om varandra".

3. Galaterbrevet 6:2 .Bär varandras bördor.

4. Efesierbrevet 4:32V i förlåter varandra reservationslöst, totalt till 100%

5. 1 Tessalonikerbrevet 5:11 Vi uppmuntrar och uppbygger varandra.

6. Kolosserbrevet 3:9

7. 1 Petrus 4:9 1  Vi är gästfria mot varandra.

8. Kolosserbrevet 3:16 Vi undervisar och förmanar varandra i all vishet.

Bilder på församlingen.

1. Guds tempel-den troende är en levande sten. 1 Kor 3:9-15, Ef.2:20-22.

2. Guds rike, Guds folk-den troende är en medborgare. Matt 16:18-19, Rom 14:17

3. Guds familj-den troende är ett barn. Rom 8:14-16

4. Guds armé-den troende är en soldat Ef.6:11-12, 2 Tim 2:3-4

5. Ett konungsligt prästerskap-den troende är kung och präst. 1 Petr.2:9, Upp 1:6

6. Kristi kropp-den troende är en lem. 1 Kor 12:18, 20-21, 26

7. Vinträdet-den troende är en gren Joh 15:1-6

8. Fårahjorden-den troende är ett får Joh 21:15-17, Apg 20:28

9. Kristi brud-den troende är en del av bruden Ef 5:21-32

Vilka är församlingens starka och svaga sidor?

Ledarskap

Verksamhet

Andlighet

Gudstjänster

Smågrupper

Evangelisation

Relationer

Medlemmen blir mer och mer lik Jesus. Trovärdigt liv.

I gemenskapen med varandra upptäcker gåvor, tränar och använder de gåvor som Gud utrustat oss med för att vi skall växa tillsammans.

Du är skapad för att tjäna och glädja Gud

Gud är värd ditt bästa. Ge det bästa som du har till Gud.

Det är i tjänst för Gud och medmänniskorna som vårt liv får mening och verkligt innehåll.

Albert Schweitzer sa: "De enda verkligt lyckliga är de som lärt sig att tjäna andra."

 

Undervisningen-hjälper oss se vad som är vårt pund. BARA DU KAN VARA DU! GUD HAR GETT DIG MÅNGA GÅVOR!!!!!

Viktigt att vi börjar tjäna Gud och praktiserar det som vi lär oss! Då växer vi. Det är genom att BÖRJA tjäna i olika områden som vi lär oss och inser vilken uppgift som vi passar för. Vi kan inte begränsa Gud som skapat oss med så enormt många gåvor och möjligheter. Om vi inte prövat på vet vi inte om vi passar. Det är inte så farligt att misslyckas i en uppgift om vi har en kärleksfull gemenskap som är uppmuntrande.

VI SKALL LÄRA OSS RELATIONER GENOM ATT VARA TILLSAMMANS, TJÄNA TILLSAMMANS, TILLBEDJA TILLSAMMANS, HJÄLPA VARANDRA ATT MOGNA TILLSAMMANS. Det finns inga perfekta församlingar, men vi skall mogna i våra relationer. Det finns massor av bibelord där ordet tillsammans finns med.

Gud vill att vi skall älska verkliga människor, inte idealmänniskor.

Hebr.10:24-25 "Låt oss ge akt på varandra och uppmuntra varandra till kärlek och goda gärningar. Låt oss inte överge våra egna sammankomster, som en del har för vana, utan uppmuntra varandra, detta så mycket mer som ni ser att dagen närmar sig."

2 Tim.2:2 "Och det som du har hört av mig…….skall du anförtro åt pålitliga människor, som i sin tur skall bli utrustade att undervisa andra."

Församlingens målsättning i korthet:

"Att göra icke-troende människor till helt överlåtna efterföljare till Jesus Kristus."

Uppdraget:

Församlingen är inte bara till för att FÖRSAMLA utan också för att FÖRVANDLA!

 (Vi tjänar Gud med våra tillgångar både dem som vi ger till församlingen, MEN OCKSÅ DEM SOM VI BEHÅLLER! Kanske skjutsar någon till mötet med bilen, bjuder vänner till sommarstugan, bjuder en kompis på fisketur i båten o.s.v.)

Målet är att alla skall vara inneslutna i ett relationsnät.

Biblisk gemenskap:

"Församlingen är Kristi kropp som omsätter Kristi budskap i praktiskt liv, det vill säga lever ut Hans liv, dels för att styrka varandra och dels för att vinna världen för Gud, så att den blir till en plats där Guds härlighet bor."

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0