Migrationsdomstolen om kristen iranier

Iransk läkare får stanna

Migrationsdomstolen: Den iranske läkaren får stanna i Sverige eftersom han är anklagad för apostasi - att ha lämnat islam - i hemlandet.

Migrationsdomstolen beviljade en iransk manlig läkare uppehållstillstånd. Det konstateras att den allmänna situationen i Iran inte är så allvarlig att den i sig ger rätt till uppehållstillstånd.

Mannen har uppgett att han ska betraktas som flykting på grund av sin religiösa och politiska uppfattning. Han påstår att han utsatts för tortyr. Vidare berättar mannen att han inte ser sig som muslim, men att han är troende, och att han uppmuntrat vissa patienter till att exempelvis inte fasta.

Även om vissa saker som mannen sagt inte framtår som trovärdiga, anser domstolen att det är styrkt att mannen är anklagad för apostasi - att lämna islam - samt att han häktats och utsatts för tortyr av den iranska säkerhetstjänsten. Brottet är belagt med dödsstraff.

Överklagandet ska sammantaget bifallas och mannen beviljas permanent uppehållstillstånd, flyktingstatusförklaring och resedokument, skriver domstolen. Rådmannen är skiljaktig och anser att överklagandet ska avslås.

Identifikationsnr: UM 194-13

Rättsområde: EU-rätt

Källdokument: Dom

Instans: Migrationsdomstolen

Datum: 2014-04-01

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0