Tomater, industri och mångkultur

Förkunnaren Frank Mangs hembygder modell för integration

Närpes stad i Finland är ett föredöme när det gäller integration och mottagande av flyktingar. Migrationsinstitutet har sammanställt en rapport som heter "tomater, industri och mångkultur". (det finns många växthus i bygderna runt omkring staden där flyktingarna arbetar) Jag har just nu avslutat fyra seminarier i Filadelfiakyrkan i Närpes på temat "Vad gör kyrkan då främlingen knackar på dörren?" Jag har framhållit det positiva sätt som jag uppfattat att Finland tar emot flyktingar. Blev intervjuad av tidningar och TV i Österbotten och berömde Finland samtidigt som jag underströk att Europa behöver hjälpas åt att ta hand om fler kvotflyktingar från Syrien. Närpes förbereder sig att under detta år ta emot ett 20-tal kvotflyktingar. Dagarna i Närpes var en förberedelse för att kunna ta emot flyktingarna på ett bra sätt.
Seminarierna anordnades av Filadelfiaförsamlingen m.fl kyrkor i samarbete med staden och Vuxeninstitutet.
Närpes vuxeninstitut är en utbildningsinstitution som ger människor möjlighet att utveckla fritidsintresse eller att fördjupa kunskaper i något ämne. Årligen erbjuder institutet ca 550 kurser i varierande längd och inom olika ämnesområden, allt från praktiskt inriktade kortkurser till teoretiska universitetsämnen inom öppna universitetet. Dessutom ordnas allmänna föreläsningar, seminarier och konferenser. Utställningar och resor kompletterar verksamheten, som bygger på kommuninvånarnas behov och önskemål och bedrivs så decentraliserat som möjligt. Finska staten är medfinansiär.
Jag har haft mycket intressanta dagar och är tacksam för det varma mottagandet och den intresserade publiken.
Den modell som vuxit fram i Närpes kännetecknas av en samverkan mellan kommuninvånare, företag, myndigheter och "tredje sektorn". Skulle tro att det menas civilsamhället dvs t.ex. kyrkor, idrottsföreningar m.fl organisationer. Attityden mot invandrare är positiv i staden och är den stad utanför storstäderna som lyckats bättre med integreringen. På ett av seminarierna deltog en bosnisk kvinna som sitter med i stadens styre. Nyanlända välkomnas som närpesbor och inte bara som arbetskraft. Invandrarna kom som räddande änglar då företag sökte arbetskraft. Den sk Närpesmodellen bygger på ett småskaligt lokalsamhälle.
JAG FICK BESÖKA FRANK MANGSGÅRDEN. Ska blogga om det besöket när jag kommer hem från Finland. har även en del bilder. Blev imponerad av Frank Mangsgårdens olika verksamheter och byggnader.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0