Utvisad flykting vädjar om hjälp

Atil Asanovic med fru och sjuk son utvisades från Sverige för cirka tre år sedan. Vi fyllde deras väskor med kläder och husgeråd innan de åkte eftersom de saknade allt när de kom fram till sin lilla bostad i Serbien på gränsen till Kosovo. I lägenheten bodde även Atils föräldrar som också utvisades från Sverige.
Atils sjuke son fick ingen hjälp på sjukhuset. Romer har mycket svårt att få sjukvård och att över huvud taget bli registrerade för att komma in i samhället.
Atil försörjde sig på ströjobb som till exempel lasta gods på järnvägsstationen.
Gång på gång har jag fått sms och telefonsamtal från familjen. Atils bröder fick alla stanna i Sverige på grund av den tillfälliga asyllagen, men Atils familj hann utvisas innan den började gälla.
Nu har Atil hittat ett jobb 12 kilometer från sin hemort. Problemet är att han måste åka taxi till jobbet! Han har dock hittat en moped som han kan få köpa, men den kostar 600 euro. Nu vädjar han till mig om hjälp. Jag låter denna vädjan gå ut här på bloggen och jag kommer idag att skicka de första 500 kronorna ur egen kassa. Kanske du finns som känner för detta. Du kan skriva till mig så ska jag berätta hur du kan skicka din gåva.
bengt_sjoberg@telia.com

Kyrkornas "Filibjursöndag"

Även i år arrangerade Svenska  Kyrkan, Vasakyrkan, Pingstkyrkan och Kristen Gemenskap gudstjänster och konserter under söndagens Filibjur.
Förmiddagens gudstjänst med Göran Isaksson med accompanjatör blev mycket lyckad. Det kom bra med folk och sången, musiken och predikan var mycket bra. Vi fick också sjunga med i flera av läsarsångerna. Göran sjunger i countrystil och han berättar gärna om hur texterna kommit till. Flera av sångerna har han själv satt text till och de anknyter till hans eget brokiga liv. Han har inte alltid varit en kristen.
Jag kommer ihåg när Göran var rätt så ny i tron och hur han kom från Borlänges raggargäng in i Pingstkyrkan. Han följde med mig till olika skolor och berättade frimodigt om sin nyfunna tro och den trygghet, frid och harmoni som han upplevt i livet,.
Kvällens allsång med JohnElis Hollsten fick flyttas till Kyrkans Hus på grund av det myckna regnandet. När det blev dags för Rockfesten med de båda banden Wonderland och Remission var det uppehållsväder och grabbarna i Wonderland körde igång sin spelning vid 20.30 tiden. Ett 50-tal ungdomar lyssnade och några ungdomar intog dansgolvet och hoppade och diggade musiken så de höll sig i alla fall varma. Vi serverade även varmt kaffe och bullar och saft gratis. Flera damer i kyrkorna hade bakat för denna kväll. Killarna i de båda banden gav allt och deras sång motogs med jubel och uppmuntrande handklappningar. Vid 23-tiden packade de ihop och begav sig hemåt mot Karlskoga och Örebro.
Innan jag åkte hem tackade Sören Kronberg och Filibjurkommittén och de hoppades att vi från kyrkorna ställer upp även nästa år. Det ska vi absolut göra och vi hoppas kunna utöka utbudet mer och kanske ha ett program även för de yngre barnen och barnfamiljerna.

Beundransvärd handläggare på Migrationsverket

Det är inte ofta som jag berömmer Migrationsverket. Så mycket roligare att få göra det från hjärtat idag. Det finns många handläggare som gör ett professionellt arbete och både använder hjärna och hjärta. Ibland när jag mött det motsatta beteendet i pressade situationer har både den asylsökande och jag blivit ledsna över hårdhet och brist på empati.
Helena på Migrationsverket i Filipstad är mycket omtyckt av de asylsökande. Många gånger har hon informerat mig om viktiga saker som jag haft stor nytta av.
Idag följde jag med två asylsökande män till Migrationsverket. Kön i receptionen var lång. När Helena såg oss bjöd hon oss att komma in på hennes arbetsrum. Hon förstod att vårt ärende krävde enskildhet. Det handlade om männens boendesituation som är besvärlig. Helena lyssnade, antecknade och förslog olika lösningar. Under tiden som vi var på hennes kontor tog hon även reda på att en av männen nyligen beviljats rätt att arbeta.
De båda männen är angelägna att komma igång med studier och praktik och de blev mycket glada över att Helena brydde sig om dem.
Det har kommit många nya asylsökande till Filipstad och handläggarna har mycket att göra. Att Helena tog sig tid och hjälpte oss idag var mycket positivt. Vi väntar också att Birgitta på MIGAN snart skall komma tillbaka och hjälpa fler att slussas ut i praktik och andra sysselsättningar. Väntan och ovissheten kan ibland kännas olidligt svår. Att då mötas av kärlek och förståelse betyder väldigt mycket.
Tack Helena!

Semesterbild från Snöån, Dala-Järna

image48
I Snöån i Dala-Järna har kommunen och gymnasieskolan genomfört ett lyckat EU-projekt. Man har byggt upp en skogsarbetarby. På området fortsätter gymnasiet med att ett byggprogram tillverkar timrade hus och mycket annat.
Några av våra barnbarn och vår son Joel syns på denna bild.

SÅNG OCH MUSIK PÅ STORA TORGET I FILIPSTAD

I morgon, söndagen den 29 juli är det "kyrkornas dag" i Filibjurveckan. Redan klockan 10 blir det gudstjänst i countrymusikstil med Göran Isaksson från Förshaga. Han är en omtyckt sångare som besökt våra bygder vid ett flertal tillfällen. På kvällen blir det mer sång, allsång och kristen rockfest. Roligt att få presentera det glada budskapet=evangeliet utomhus på Stora Torget tillsammans med övriga kyrkor i stan. Vi hoppas på bra väder och fina samlingar. På kvällen då REMISSION och WONDERLAND spelar ska vi bju på fika och hembakta bullar och samtala med ungdomarna. Tidningen ONE tar vi med oss och delar ut. Den har så intressanta vittnesbörd av människor som fått sina liv förvandlade av Jesus. Jesus lever idag och gör under. Det är fantastiskt så mycket härliga saker det sker. Det borde fler och fler få höra talas om.

Balans i livet?

image47
På min 60-årsdag med fru, son och barnbarn i Snöån, Dala-Järna

Erikshjälpen second hand

image46
Det har varit stängt på Erikshjälpen second hand i tre veckor. Under den tiden har butiken fått ett nytt golv. den gamla heltäckningsmattan har rivits ut och nu luktar det gott och fräscht i butiken.
Det har inte varit så många som jobbat denna vecka. Några har slutat och andra har semester. Med hjälp av frivilliga krafter och de anställda Carina och Kenth har vi dock lyckats fylla butiken och i onsdags var det rekordförsäljning. Det såldes för 22 000 kronor. Kön till kassan var lång och tålodoga kunder fick vänta länge innan de fick betala. de som hade  jämna pengar fick betala och så skrev vi upp betalningen på lappar för att sen slå in i kassan. Idag såldes det för 16 500:- En mycket bra vecka.
Nästa vecka blir det några fler som jobbar, men ännu inte full styrka. Vi skulle därför behöva fler frivilliga krafter. Vi har några asylsökande som kommer och hjälper oss att testa elektriska saker och de hjälper även till att hämta möbler och lyfta tunga saker. Kanske det finns några som kunde komma och diska, plocka upp saker och sortera, stryka och hänga ut kläder?
Hör av dig till vår föreståndare Kenth Johansson på 0590-10336
Tack alla som skänker saker och hjälper till på olika sätt. Det är fantastiskt roligt med denna versamhet.
Vi sänder bistånd till Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bolivia, Lettland och Cambodja med flera länder.

Senaste nytt från iranska bröderna

Vi har varit på semester några veckor och datorn har fått vila sig. När vi återvände till Filipstad och Hällefors var det många som frågade hur det går för de iranska bröderna.
Det händer inte så mycket kring deras ärende. EU-domstolen behandlar deras överklagan, men det kommer säkert att dröja innan vi får svar från dem.
Under tiden får bröderna sitta och vänta. Jag vet att de fått vara med på ett läger för döva någonstans i Sverige tack vare en församlings insatser. Det betydde säkert oerhört mycket för dem att få komma ut och träffa andra människor.
Insamlingen till deras uppehälle fortsätter och jag uppmanar alla att fortsätta att skicka in pengar till deras hyra av bostad och mat. Pengarna skickas till Kristen Gemenskaps bankkonto 5489-1536
STORT TACK FÖR VAD NI GÖR!

Ett annorlunda besök på Carema Närvård

I helgen var jag till Carema Närvård på Kristinehamns lasarett. Det var lång väntetid att få komma in till läkaren. Sköterskan sa att det kunde dröja minst två timmar.
Efter ett tag fick jag syn på ett piano i ett angränsande rum. Jag smög iväg och började försiktigt att spela lite på pianot. Efter ett tag frågade jag personalen om det var OK att spela. Jag fick ett jakande svar. Då gick jag tillbaka och vågade spela lite högre. Efter ett tag kom en patient och började prata med mig. Han gillade låtarna av Dan Andersson och även de kristna väckelsesångerna som jag spelade. Det blev ett givande samtal mitt bland människor i kris och sjukdom.


Bröllop i midsommar

               
                    image44


 Under midsommarhelgen var min fru och jag på bröllop utanför Umeå. Det var Mauds systers yngsta dotter Frida som gifte sig med sin Pontus. Vigseln förrättades i Bygdeå kyrka och den efterföljande festen var på Dalkarslå Folkhögskola. Skolan drivs av Pingströrelsen och vår svåger Lennart Ljung är rektor på skolan. Det är en imponerande anläggning med många hus, elevbostäder, studio för rockmusikerlinjen samt bibliotek och museum. När vi anlände på midsommarafton underhöll en musikgrupp från Pingstkyrkan i Robertsfors. Arrangemanget var ett samarrangemang mellan hembygdsföreningen och skolan. På midsommardagen var det bröllop i strålande solsken.
                         image43

image45
                 

RSS 2.0