Döva iranska bröderna går under jorden

TV programmet PERSPEKTIV i SVT 2 sände idag kl.17 ett 15-minuters inslag om de två döva iranska bröderna Akbar (Daniel) Mahmoud (Sassan) Farkondeh. De har förföljts i Iran för sin kamp för dövas rättigheter. I Sverige har de blivit kristna. De har fått avslag i alla instanser och Migrationsverket har överlämnat deras ärende till polisen. Bröderna har valt att gå under jorden. Perspektiv nämnde i sitt inslag att de valt att gömma sig. Även migrationsminister Tobias Billström intervjuades om sin syn på deras ärende, men han uppehöll sig mest generellt om dövas behandling i asylprocessen. Sveriges Dövas Riksförbund vill skapa en enhet för döva asylsökande så att de inte isoleras på olika förläggningar runt om i Sverige utan möjlighet till kontakt med andra döva. En religionsexpert uttalade sig även om hur farligt det är att konvertera från islam till kristen tro. Perspektiv intervjuade mig om deras asylskäl och hur de behandlats under asylprocessen. Jag nämnde att jag under de 18 år som jag haft kontakt med flyktingar knappast upplevt en sån hård attityd till asylsökande. Att migrationsverket så medvetett går in för att knäcka deras psyke så att de självmant skall vilja tillbaka till sitt land.
Jag har skickat en överklagan till Europadomstolen och de har tagit upp ärendet. Jag vill främst få till stånd en ny praxis. Den gällande är 11 år gammal och grundar sig på förhållanden innan den hårdföre president Ahmadinejad kom till makten.
Jag hoppas att flera medier tar upp brlödernas svåra situation. Information finns på SVT PERSPEKTIV (man kan se programmet via Internet samt när det kommer i repris.

Filipstad i botten igen eller???

image41

Ännu en gång har Filipstad och Hällefors hamnat i botten i en undersökning. De två kommuner som vår församling jobbar i. Det är FOKUS som med tillgänglig statistik rankat Sveriges kommuner enligt ett 30-tal faktorer och kommit fram till var det är bäst och sämst att bo. Man har bland annat kollat antalet miljonärer i kommunerna. Jag kan tänka mig att man tittat alldeles för mycket på olika plånboksfrågor och för lite på de saker som jag och många med mig värdesätter. Ren luft, vacker natur, sjöar, berg och skogar. Närheten till allt som man behöver i en stad, men ändå mycket nära till orörd natur där man kan bada, fiska och bara promenera och fylla på sina batterier.
I Bibelns Ordspråksbok kan man läsa i kapitel 11 och vers 11: "Godhjärtade invånares inflytande ger en stad framgång, men de ogudaktigas moraliska förfall ruinerar den." Jag bor hellre i en mindre stad där jag kan finna godhjärtade vänner än en storstad där alla bara rusar fram i sin statusjakt och stress.
Visst finns det mycket som behöver förändras i Filipstad och Hällefors och det jobbar vi med på olika sätt, men låt oss lyfta fram allt det positiva som ändå finns i våra bygder. Jag är så tacksam över att många runt om i Sverige ser församlingen Kristen Gemenskap med dess omsorg om den lilla människan som en positiv förebild. Till hösten kommer pastorer och församlingsarbetare från Evangeeliska Frikyrkan på besök för att studera församlingens utåtriktade arbete och vår second handbutik som just nu håller på att byggas ut. Församlingens möten lockar ständigt nya besökare och vi ska snart ha dophögtid och hälsa nya medlemmar välkomna.

Café-möte i Betel, Hällefors

image39
I eftermiddag var det cafémöte i Betel. Församlingen Kristen Gemenskaps olika sånggrupper, solister och sångare sjöng ett flertal sånger. Elisbeth och Maribel samt Elise och Anna sjöng flera lovsånger. Familjen Amalaha från Nigeria sjöng sånger på ibo och engelska medan Emanuel från Hällefors sjöng några svenska läsarsånger.Berekti från Eritrea sjöng sången Blott en dag på sitt stamspråk, Tigrinya och en ny naturbegåvning som tog publiken med storm var Alex från Georgien. Han sjöng Amazing Grace och It´s now or never. Valentine från Nigeria fick med sig publiken i afrikanska rytmer. Tomas Foogde hälsade välkommen och läste några bibelverser. Bengt Sjöberg presenterade de olika sångarna och läste några tänkvärda ordspråk från bibeln. Berekti berättade om sitt liv och hur hennes tro hjälper henne i olika situationer. Jenny Sjögren fick applåder och tack för det lekrum som hon möblerat och ställt i ordning för församlingens barn. Kaffe och te avnjöts till ett flertal olika bakverk. Lokalen var välfylld och gemenskapen god kring de dukade borden. Det var en underbar atmosfär i mötet. Många var starkt berörda av de vittnesbörden och sångerna.
Församlingen planerar att ha möten hela sommaren både i Hällefors och Filipstad.
image40

TV2:s PERSPEKTIV från Filipstad

Onsdagen den 20 juni klockan 17 sänder TV2 programmet PERSPEKTIV som i 20 minuter tar upp fallet med de båda iranska döva bröderna.
EU-domstolen har begärt in kompletterande uppgifter för att kunna ta sig an deras ärende. Det låter hoppfullt. Kanske kan EU-domstolen stoppa avvisningen. Ärendet har fått ett diarienummer och akten kallas Farkondeh mot Sverige. Det låter som David mot Goliat, men vi som läst bibeln vet ju att jätten Goliat föll pladask ner på backen och David vann en helt otrolig seger.

Döva iranska bröderna

Migrationsverket ökar pressen mot de döva iranska bröderna. Nu har man överlämnat deras ärende till polisen för att polisen med tvång skall verkställa deras avvisning.
Jag hälsade på hos Migrationsverket i Filipstad för någon vecka sen. Då sa en handläggare i receptionen:
- Varför ska vi hålla på så här när det inte går att avvisa dem?
Tänker svenska staten kasta bort 2-300 000:- genom att försöka sig på en avvisning till Iran?
Så tänker jag. OM de lyckas! OM bröderna inte kan göra sig förstådda när de säger att de inte vill in i landet. Då har ju Sverige lyckats att skicka två döva iranska bröder till DÖDEN.
Jag har som svar på detta skickat en omfattande överklagan till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Mitt hopp står nu till att de riktar klagomål mot Migrationsverket.

SVT:s PERSPEKTIV SÄNDER 20 MINUTER  OM BRÖDERNA

I fem timmar hade vi SVT:s teckenspråksprogram här i Filipstad. De intervjuade bröderna och mig och filmade utanför deras lägenhet och i Pingstkyrkan. På måndag ska de träffa migrationsministern och förhoppningsvis Migrationsverkets generaldirektör. Programmet sänds eventuellt på onsdag eller i veckan före midsommar. Persspektiv sänds i SVT 1 eller 2. Kolla i tablåerna.

Nationaldagsfirande

I natt har vi i kyrkan nattvandrat i Filipstad. Vi kallar oss sedan mer än tio år för BULLGERILLAN. Bullgerillan dyker upp lite här och var. Vi bjuder på bullar, kaffe och saft och pratar med människor ute på stan. Igår började vi med en samling på Erikshjälpens café. Maribel Jansson talade jättebra från Guds ord om tre män i Bibeln som vägrade tillbe en kung. När de stod fast vid sin tro på Gud band kungen de tre männen Sadrak, Mesak och Abed-Nego och kastade dem i en brinnande ugn. När han efter ett tag tittade såg han fyra män, varav en liknade en gudason. Med dem i ugnen var en ängel, eller kanske Jesus själv. Nu fick de komma ut och de band som de var bunda med hade brunnit upp. Luttrade i elden fick de vara till stor välsignelse i det land som de bodde i. De svårigheter de gått igenom gjorde dem färdiga för ett speciellt och viktigt syfte i livet. Så kan det vara med oss, sa Maribel. Många av dem som var med på samlingen har verkligen varit med om många svåra saker i livet-de har gått genom en luttringens eld. Nu har de erfarenheter att dela som kan få bli till stor hjälp.
Vi hade en underbar bön och lovsångsstund innan vi gick till Ferlingården och träffade socialförvaltningens folk, rektorn på skolan, kommunen drogsamordnare och polisen. Efter det gick vi ut i olika grupper. Ju längre fram mot natten vi kom desto fler samtal fick vi med människor som längtar efter en förändring i sina liv. Vi hade en toppenintressant kväll. Bullar och kaffe gick åt i massor och vi fick gå till Erikshjälpen och brygga mer och mer kaffe.
Idag blir det ett mer lugnt firande av nationaldagen.
Flera av de invandrare som gick med oss i natt sa att svenskarna vet inte hur bra de har det. Vi ska tacka Gud för den frihet och fred som Sverige har och haft under så många år. Vi skall tacka Gud för det beslydd som finns över vårt land.

Migrationsverket skär ner bidraget till 0 kronor!

De båda döva iranska bröderna fick idag beslut om att deras bidrag skall skäras ner till 0 kronor. Handläggaren hänvisade till en bilaga som dock ej fanns med i brevet. När jag ringde MIGAN fick jag tala med den tf chefen som sa att bröderna vägrat samarbeta och att detta var ett vanligt beslut. Under mina 18 år som jag varit engagerad i flyktingrörelsen har jag inte stött på ett så fruktansvärt inhumant beslut.
Jag berättade att de visst inte vägrat att samarbeta. För något år sedan kallades jag som juridiskt ombud att tillsammans med bröderna gå igenom deras ärende. Då förklarade handläggaren att han undersökt deras ärende och funnit att de inte kan utvisas. Han skulle inte göra något mer åt saken utan han rådde bröderna att bara vara lugna, efter 6-7 år skulle de få uppehållstillstånd. -Vad som än händer kommer jag inte att agera, sa handläggaren. När bröderna senast kallades till MIGAN fick de sitt senaste beslut uppläst. Jag kan alltså inte förstå hur MIGAN kan få det till att bröderna har vägrat att samarbeta.
Nu kommer jag att överklaga detta beslut samt göra en JO-anmälan eftersom det inte finns någon grund för att sänka bidraget så drastiskt. Den tf chefen sa att de skulle få en matrekvisition så de inte ska behöva svälta. Jag tycker ändå att beslutet är fattat på felaktiga grunder och jag tycker att det strider mot humaniteten och är fruktansvärt nedvärderande för deras människovärde.
Protester och stöd kommer från flera olika håll. Kyrkorna gör insamlingar och idag fick jag hundra kronor av en kvinna som jag träffade på stan. Hon berättade att en av bröderna hjälpt henne med att bära matjord när han såg att hon handlat och hade lång väg till bilen. -Det glömmer jag aldrig, sa damen.

RSS 2.0