ONSDAGSKUL I FILIPSTAD

För första gången på länge hade vi ONSDAGSKUL i Pingstkyrkan för pojkar och flickor. Det kom 17 barn och flera föräldrar. Det var jätteskojigt! Vi hörde att fler barn vill komma, men de ska fråga sina föräldrar först. Det kom både svenska barn, invandrarbarn och asylsökande. Vi fick lära känna några nya familjer som kommit till Filipstad från Libanon och Kosovo. De är kristna.
Vi sjöng, tävlade, bakade chokladbollar och barnen fick lyssna på berättelser från bibeln.
Vi komer att göra utflykter och vi kanske hyr en buss och åker till en ungdomsgrupp som samlas uppe i Dalarna någon gång framöver.
Nu har Kristen Gemenskap samlingar för barn och ungdomar både i Hällefors och i Filipstad. Det är framtiden för en församling och vi är mycket glada för denna positiva utveckling.

Ta emot ensamkommande flyktingbarn!

Filipstad funderar på att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Frågan utreds. De flesta kommuner i Sverige har valt att inte ta emot flyktingbarnen vilket har gjort att barnen och ungdomarna tvingats leva på institutioner.
Jag har idag pratat med några personer som mycket gärna skulle kunna tänka sig att ta emot ensamkommande flyktingbarn i sitt hem. Det är familjer som är vana att leva i storfamilj. Några har själva kommit hit som flyktingar. Nu har de anpassat sig till Sverige och lärt sig svenska. Om kommunen godkänner dem som familjehem skulle både barnen och familjerna få en meningsfull och trygg framtid.
Jag hoppas verkligen att Filipstad tar emot minst fem barn vilket skulle ge ett extra ekonomiskt tillskott i kommunkassan eftersom staten lockat med detta som en morot.
Här nedan ett utdrag från NWT i veckan. NWT refererade en debatt i kommunfullmäktige i KRISTINEHAMN.

FAKTA

Ersättning

Följande ersättning får kommuner som tar emot ensamkommande flyktingbarn:
Kommuner som har en överenskommelse om mottagande:

· En årlig ersättning på 500 000 kronor för ett kalenderår samt en extra engångsersättning under 2007 på 500 000 kronor.


Till de kommuner som bygger upp ett institutionsboende:

· 1600 kronor per dygn och plats samt 300 kronor ytterligare om platsen är belagd.


Ersättning till samtliga kommuner, oavsett om överenskommelse tecknats eller inte:

· Schablonersättning för barnets skolgång 27 700 kronor per elev och år i förskoleklass, 54 000 kronor per elev och år i grundskola, 61 300 kronor per elev och år i gymnasieskola. Dessutom ersättning för extra kostnader för elever med särskilda behov samt extraordinära kostnader för skolverksamhet.

· Ersättning för faktiska kostnader för placering i familjehem, grupphem eller på behandlingshem.

· Ersättning för kommunens utredning: 39 000 kronor per barn vid placering i familjehem, 31 000 kronor per barn vid placering i hem för vård eller boende, dvs. grupphem eller institution.


Källa: Migrationsverket

Flera hundra ensamkommande, minderåriga barn finns nu på olika institutioner i Sverige i väntan på att få en permanent plats i någon kommun. Till övervägande delen rör det sig om tonårspojkar i åldern 16 till 17 år, främst från Irak, Somalia och Afghanistan.
Den politiska majoritetens förslag var vid tisdagens nämndmöte att ta emot två ensamkommande flyktingbarn, men bara under förutsättning att man får full kostnadstäckning från staten. Enligt reglerna kan man få det enbart om man tar emot minst fem barn. Vänstern och socialdemokraterna var å sin sida eniga om att Kristinehamns kommun ska ta emot minst två barn oavsett om det blir full kostnadstäckning eller inte.

Ge trygghet
- Det är självklart att vi måste kunna ge minst två barn den tryggheten. Om det handlar om pengar så kan vi väl i så fall ta emot de fem som krävs, sade Anne-Marie Wallouch (v).
Hon ansåg också att man bör undersöka om flyktingfamiljer kan ta emot barn av den egna nationaliteten i form av familjehem.
- Då kan ju dessa trasiga barn åtminstone prata sitt språk, sade hon.
Enligt socialchef Berndt Jendrny har dock flyktinghandläggarna undersökt intresset för just detta, men inte hittat några lämpliga familjer som skulle vilja eller kunna ta emot flyktingbarn.
Nämndens ordförande, Naeimy Blücher Johansson (fp), påpekade dock att hon efter en artikel i Nya KristinehamnsPosten blivit kontaktad av två familjer som hon bedömer som seriösa. Innan en familj godkänns som familjehem görs dock en sedvanlig prövning av socialtjänsten.

Raljant
Tonen under diskussionen var tidvis något hård från båda sidor. Naeimy Blücher Johansson irriterade sig på att de politiska motståndarna inte tycktes tro att man letat familjehem ordentligt.
- Det är raljant att påstå att vi inte gjort försök i detta, sade hon.
Det slutliga beslutet blev att ta emot två flyktingbarn under förutsättning att kommunen får full kostnadstäckning för detta. V+s reserverade sig till förmån för sitt eget förslag.

Eva Wiklund, NKP


Bostadsbrist i Filipstad

Den senaste tiden har jag förstått hur svårt det är för folk att få tag på en lägenhet i Filipstad. Idag följde jag med en familj som vill flytta till Filipstad. Det fanns nästan inga lägenheter att anvisa!
Uppgörelsen med bostadsdelegationen har försatt Filipstad i en svår situation. Nu måste kommunen försöka förhandla fram en lösning och renovera och eventuellt bygga om flera hyreshus i stället för att riva dem. Även om våra norska företgare köper hus och bygger studentbostäder behövs det ännu fler bostäder. Bergskolan växer. Gruvdriften kommer igång på fler och fler ställen i Sverige. Fler bergsingenjörer behöver utbildas och i Filipstad finns den unika Bergsskolan. Då måste kommunen vara vaken och se till att eleverna får en bra bostad.
Närheten till expansiva Karlstad gör också att fler och fler skulle kunna bo i vår stad.
På nästa kommunfullmäktige borde vi få en redovisning av läget på bostadsmarknaden. Även fler invandrare som fått uppehållstillstånd vill bo i stan. Då måste vi ha lämpliga lägenheter.

LEV DITT LIV I NUET!Tänk dig att det finns en bank som varje morgon sätter in 86 400 kronor på
ditt konto. Det är inget fel. Insättningarna är lagliga och korrekt gjorda
av en otroligt rik välgörare. Men banken överför inte pengarna till nästa
dag.

På natten blir alla pengar som du inte använt under dagen borttagna från
ditt konto.
Vad skulle du göra i ett sådant tillfälle? Självklart hade
du använt alla pengarna den dagen de sattes in på ditt konto, dag efter dag.
Och det roliga är att alla har vi ett sådant konto!

Men det är inte pengar som sätts in på ditt konto eftersom namnet på kontot
är TID.

Varje dag blir du utrustad med 86 400 sekunder. Varje natt försvinner all
den tid du inte utnyttjat. Ingenting blir överfört till nästa dag och du kan
aldrig använda något i förskott. Varenda dag  startas ett nytt konto för
dig. Varenda natt försvinner obrukad tid. Om du inte nyttjar dagens
insättning så är det enbart ditt fel. Det finns ingen väg tillbaka.

Du kan inte övertrassera kontot i morgon! Du måste leva i nuet och
förbruka dagens insättning. Investera tiden smart så att du får bästa
möjliga avkastning i form av hälsa, lycka och framgång.

Tiden går. Gör det bästa av dagen idag!

För att förstå värdet av ett ÅR, fråga en student som missade examen.

För att förstå värdet av en MÅNAD, fråga en mor som fött ett barn för
tidigt.

För att förstå värdet av en VECKA, fråga redaktören på en veckotidning.

För att förstå värdet av en TIMME, fråga de nyförälskade som väntar på att
träffas.

För att förstå värdet av en MINUT, fråga honom som kom för sent  till
flyget.

För att förstå värdet av en SEKUND, fråga han som precis lyckats undkomma en
bilolycka.

För att förstå värdet av en MILLISEKUND, fråga honom som kom tvåa i OS.

Värdesätt vartenda ögonblick och värdesätt det ändå mer när du delar det med
en person som betyder mycket för dig, så mycket att du just delar din tid
med denna person. Och tänk på att tiden inte väntar på någon.

Gårdagen är historia.
Morgondagen är ett mysterium.
Dagen idag är en gåva.
Det är därför den kallas för nuet.

Vänner är riktigt värdefulla juveler. De får dig att le och de önskar
att du ska lyckas.

Fler böcker från Gospel Media

                                               image63
Utgiven på fler än 60 språk!
En gurus död är en fängslande berättelse om Rabi Maharajs­ liv och sökande efter sanning. Rabi växte upp i ett djupt religiöst hem med en far som var yogamästare och som satt i ett tranceliknande tillstånd under många år, utan att säga ett ord till någon. Även Rabi blev i ung ålder en andlig guru och strävade hårt för att behaga­ de hinduiska gudarna­ och få frid, men upplevde bara en tilltagande tomhet. Under meditationen­ gjorde han många märkliga andliga upplevelser­, en del spännande, andra skrämmande. Sökandet­ efter sanningen­ fick honom att börja upptäcka vem Jesus är - något som förändrade hans tillvaro helt och hållet.

                                                    image64

Ur satans grepp är den dramatiska berättelsen om Doreen Irvine. Hennes liv bestod av djup misär, droger och prostitution. Starkt involverad i svart magi och satansim blev hon känd som de "Svarta häxornas drottning".
Doreen Irvine var fast i ett kompakt mörker men upplevde slutligen sitt livs befrielse.
Denna livsberättelse är mycket omskakande och saknar motstycke. Den visar på att det finns hjälp även för den som tror sig hamnat bortom allt hopp. (Boken utkom först i mitten av 70-talet). 

                                                    image65
Författaren till boken Att vrida världen rätt är tillbaka med en humoristisk och insiktsfull skildring av livets spelregler ur en tennisspelares perspektiv. Råden och tipsen hämtar han från instruktionsboken framför andra - Bibeln.
Boken är upplagd som en serie kärnfulla tennislektioner, vilket gör den till en utmärkt handbok att bära med sig i sport­bagen, resväskan eller portföljen.
Inbunden, 126 sidor helt i färg!

Bestseller nu på svenska!

              image62

Denna otroliga men sanna berättelse handlar om Denver Moore som i modern tid växte upp som slav på en bomullsplantage. Att senare kunna överleva på gatan såg han som ett kliv uppåt i livet. Efter 10 år på amerikas värsta fängelse var han en farlig, råbarkad lösdrivare. Detta är också berättelsen om Ron Hall - en internationell konsthandlare som var van vid dyra märkeskläder, stadsjeep och att resa världen runt och träffa förmögna konstintresserade. Men det var kvinnan Deborah Hall som genom en märklig dröm en natt fick vara orsaken till att männen under dramatiska omständigheter möttes. Flera stora filmbolag har redan visat intresse för att göra film på denna makalösa berättelse.
Detta är en av många böcker från GOSPEL MEDIA, ett företag som min yngste son Joel startade för några år sedan. Gospel Media har idag tre anställda. Det är på detta förlag som min bok "När världen kom till stan" skall ges ut i slutet av oktober.


Må bra-kurs i oktober

Min svåger Folke Steen har i många år arbetat med att hjälpa människor till inre helande. Han har haft kurser i många länder. I Sverige har han ofta besökt Svenska Kyrkans stiftsgårdar för att själavårda människor med sår och trauman i sina liv. Nu har vi den stora glädjen att ha honom på besök i Filipstad och Hällefors den 12-14 oktober. Jag vill redan nu "puffa" för dessa samlingar som är GRATIS. Precis som vi servar vår bil och andra prylar behöver vi serva vår själ. Du behöver alltså inte må dåligt för att ha ett behov av att delta i kursdagarna. Man kan tänka förebyggande också!                                            

                                                   MÅ BRA KURS PÅ KRISTEN GRUND
                                                 "HELANDE FÖR HELA MÄNNISKAN"

Fredagen den 12 oktober till och med söndagen den 14 oktober

Själavårdaren och pastorn FOLKE STEEN undervisar.

Fredag och lördag i Pingstkyrkan, Filipstad

Söndag i Betel, Hällefors

  Fred.12 okt.kl.19 Inledning. 19.10 Tidiga sår och tidiga välsignelser

20 Servering. 20-15 Se mig-så mår jag bättre!

Lörd.13 okt. kl. 10-12 För församlingens styrelse, äldste och personer i ledarställning.

Kl.10 Själavårdssamtalet

Kl.10.45 Fikapaus

Kl. 11 Att lyssna på rät sätt.

Kl.15 Vanliga människor i helandet tjänst

Kl. 16 Överlåtelse-att våga lämna ifrån sig.

17 Fikapaus

17.30 Släpp fram det övernaturliga!

Sönd.14 okt. kl.11 För en helande miljö i staden: "Sök den stads bästa dit jag har fört er". Jeremia 29:7


Gömda iranska bröderna skriver

Hej !

Allt är väl med oss. Vi är gömda och det är mycket svårt för oss eftersom vi sover lite oroligt, men vi måste ha tålamod. Vi är hemma om dagarna och det är tråkigt. Jag fortsätter på målning. (Daniel är en duktig konstnär) Migrationverket säga många gånger nej under 5 år. Migrationverket har gjort mycket brott ! Vi kan inte ge upp fortsätta kämpa på. Vi hoppas att ska få stanna i Sverige. Hälsa ALLA från Sasan och Daniel

Även vi i nätverket vill hälsa till Sasan och Daniel! Vi glömmer er inte! Vi ska fortsätta att kämpa för er.
De som lovat att ge pengar regelbundet sköter detta perfekt! Pengar kommer in för varje månad. STORT TACK!
Förra veckan hade Sveriges Kristna Råd ett möte där man behandlade asylfrågan. Vid det mötet berördes även frågan om konvertiter.  I samband med det mötet hade vi kontakt med TV4 Gustav Fridolin som ska undersöka om TV4 kan göra ett program om de båda döva iranska bröderna. Tack Gustav för ditt stöd under de år som jag kämpat för bröderna!!!


Ett kristet nätverk har nyligen haft samtal med en handläggare på Migrationsverket angående konvertiter från Iran. Inför det mötet gjorde de en sammanställning vad olika personer sagt om skydd för konvertiter:


Citat:


 Migrationsminister Tobias Billström:

Sverige ska ha en human flyktingpolitik och vara en fristad för dem, som flyr undan förföljelse och förtryck.

Rätten till asyl ska värnas.


Dagen  den 24.10.06.F.N.:s  tortyrkommitté:

...Den garanti, som Sverige fick för att männen inte skulle torteras, när de avvisades, var inte tillräcklig mot bakgrund av de omständigheter, som råder...


Svenska Dagbladet  den 8.11.06.Presidenten Mahmoud Ahamadinejad:

...hela mänskligheten skall underordnas islam som världsreligion...


Hemmets Vän  den 11.01.07.Generaldirektör för Migrationsverket, Dan Eliasson:

..Jag ser fram emot att få vara med och värna asylrätten och se till att de människor , som behöver skydd i vårt land, får det.

.. vi måste se till att få verksamheten att fungera på ett bra sätt, så att vi får en rättssäker och effektiv asylprövning.


Dagen den 25.05.07.Sveriges Kristna Råd:

.. vill fortsätta att arbeta på ett kritiskt och konstruktivt sätt granska lagstiftning, politisk och juridisk praxis och myndigheternas arbete inom migrationspolitikens område..


                 SKR:s nyhetsbrev den 5.06.07.


Här är också ett utdrag från ett brev som jag fått från min son Josef som besökt Iran och som har kontakt med kristna i Iran. Brevet är på engelska. Där berättas om hur en husförsamlingsledare blivit arresterad av polisen. Mannens dator med information om den hemliga församlingen beslagtogs. Mannens far är med i armén och riskerar nu att dödas.  Här är brevet:

Dear Beloved,


Today we received news that one of our church home group leaders in northern Iran has been arrested.  The police broke into his house three days ago and confiscated all his family's belongings, including the computer with all the church info on it. Then they took the father and threatened to execute him since he is in the Iranian military.  The Iranian government is extremely sensitive about the government or military people's conversions.  The family fears that the father may be executed.  They are new believers and very zealous for the Lord.  Please keep this family in your prayers.   


I ett annat brev om Iran får vi veta att Iran räknas, enligt organisationen Open Doors World Watchs lista, som det tredje värsta landet, när det gäller förföljelse mot kristna.

"Iran ranks third on the Open Doors World Watch list of the world's worst persecutors of Christians. Even though Christians belong to one of the recognized religious minorities who are guaranteed religious freedom, they have reported imprisonment, harassment and discrimination because of their faith. Various Christian groups known to use literature and other means to spread their faith among the majority Shiite Muslim population were targeted over the past year.    According to Open Doors, in at least eight known incidents, former Muslims who had converted to Christianity were arrested and held in custody for several weeks before being released. In most cases, they were forced to pay large bail amounts and were told their cases remained open for possible criminal prosecution.Irakisk 3-årig flicka håller på att dö

Finns det någon "där ute" som har en idé?
Jag blev idag uppsökt av en man som har en treårig flicka i Irak. Flickan har ett hål i hjärtat och när hon går i sitt hem blir hon andfådd och trött och måste sätta sig ner och vila. Irak brukar skicka patienter till Italien för operation, men denna flicka har stått i kö i ett helt år utan att få någon chans till operation. Tiden håller på att rinna ut för henne. Hon blir alltmer svag.
Vad kan man göra för att hjälpa henne?
Den muslimske mannen som kom till mig idag sa att vi kommer till er kristna för vi tror att ni kan hjälpa.
Jag vädjar till kyrkor och enskilda om det är någon somhar en idé.
Skall själv kontakta en person i Stockholm som har hjälpt andra sjuka barn att få vård, men jag vet att det kostar mycket pengar.
Skriv gärna ett mail om du har en idé.
bengt_sjoberg@telia.com

I fängelse för sin tro

I dagens gudstjänst,som församlingen Kristen Gemenskap hade i Pingstkyrkan, berättade
två personer om sin iver att vittna om vad de upplevt med Jesus, trots att de fått lida mycket för sin tro.

Heather hade rest i cirka sextio länder för att sprida biblar, bibeldelar och tidningar. Flera gånger hade hon och hennes man arresterats och fått tillbringa dagar i arrest och en gång i flera veckor på ett tullområde. Hetaher berättade hur hon fått vittna för männsikor i Algeriet, Tunisien, Pakistan, Georgien och andra länder.
Ibland fick de så ut det glada budskapet och ibland fick de skörda där andra sått. Så var det med folket i öknen som i sju år väntat på att någon skulle komma tillbaka och svara på alla frågor kring bibeln som de tidigare fått.
Vid ett tillfälle lyckades Heather rädda livet på en kvinna som fått missfall. Hela familjen tog sedan emot Jesus till frälsning.

En arabisk man talade också idag i gudstjänsten. Han berättade om hur hans familj och två andra familjer startat en församling som idag har två hundra medlemmar. Först samlades de i hemmen eftersom regimen inte tillät att någon talade om Jesus ute i samhället. Efter hand blev medlemmarna mer och mer frimodiga. De brukade även besöka muslimska familjer. De gjorde det med fara för sina liv. Genom att fråga kristna grannar fick de reda på vilka familjer som kunde tänkas vara öppna för samtal om kristen tro.
Församlingen brukar ibland fara till ett hotell där de kan ha bibelstudier, bada i swimmingpoolen, gå på sköna promenader och ha glädjefulla gudstjänster där de också kunde ha dop. Vi fick se några bilder från deras möten. När de sjöng lovsånger hade de flaggor i olika färger som de viftade med. Glädjen och tacksamheten till Jesus var stor. På grund av krig och våld har flera tvingats fly från sitt land.

Gudstjänstens tema var att våga stå för sin tro i vardagslivet även om man får lida för sin tro. Genom att varje medlem vittnar om sin tro växer församlingen och Filipstad och Hällefors kommer att förvandlas.

I gudstjänsten tackade vi Gud för att det under året förmedlats mer än 500 nya jobb i Filipstad. Vi har länge bett till Gud om fler arbeten. Vi skall fortsätta att tro och bedja och tala positivt om vår bygd. Det skall bli mer av framtidstro och optimism i våra bygder.

Abort-inte så enkelt visade TV-dokumentär

Ikväll visade SVT2 dokumentären "Jag ska göra abort". Dokumentären tog upp känslorna kring en abort.
Jag upplevde programmet som en väckarklocka till Sverige. Mer än 30 000 aborter genomförs varje år i Sverige. Programmet berättade att cirka hälften av dem som genomgått en abort har känslomässiga reaktioner efter ingreppet. En del mår mycket dåligt under lång tid efter abortingreppet.
Jenny i programmet upplevde aborten som mycket traumatisk. Fyra veckor efter aborten hade hon inte återfått livsglädjen och frågade sig dagligen varför hon gjorde aborten. Hon ansåg att sjukvården inte tagit hennes frågor och funderingar på allvar.
I programmet medverkade forskaren Annelie Kero. Hon menade att det pratas alldeles för lite om känslorna efter en abort.
Debatten kring abort har under lång tid handlat mest om frågor för och emot abort. Nu lyfts de känslomässiga aspekterna upp i debatten även om RFSU i programmet försökte blunda för det faktum att många kvinnor mår dåligt efter genomförd abort.
Ja till Livet har bytt strategi och de är de enda som pratat om dessa frågor. Fler och fler tidningar har dock engagerat sig i de känslomässiga frågorna kring abort och i en rad artiklar har man belyst både fadern och moderns reaktioner och funderingar. Det är verkligen nyttigt.
I programmet framgick det tydligt hur RFSU bedriver lobbyverksamhet mot politikerna inom alla partier. Att man lyckades binda upp socialminister Göran Hägglund och Kristdemokraterna i frågan om rätten för utländska kvinnors rätt att få komma till Sverige och göra abort, är mycket beklagligt. Jag är en av dem som skrivit en motion till Kristdemokraternas riksting om att i stället sänka abortgränsen samt satsa mer på förebyggande insatser.

Lingonskogen

                 image60
Så här vackert och höstlikt var det i skogen uppe i Dalarna i veckan.
Resultatet?
image61

Lycklig trots avvisning

Här är ett kapitel från den bok som kommer ut i oktober:

Till fots genom öknen

  

Jag har förmodligen lotsat ett 100-tal personer genom asylprövningen fram till uppehållstillstånd. Många har blivit överlyckliga och oerhört tacksamma. En som blev avvisad, men som ändå var lugn, trygg och lycklig var Kibreab från Eritrea. Han fick nämligen något som han värderade nästan lika högt som uppehållstillstånd. Jag ska förklara, men låt oss först gå tillbaka något i hans livsberättelse.

Kibreab var soldat i den eritreanska armén i över sex år. Han deltog i kriget mellan Etiopien och Eritrea. Han var kristen och ägde en bibel. När hans befäl såg att han läste i bibeln en dag blev han mycket arg. Befälet tog tag i bibeln och slet den itu, kastade den på marken och trampade på den. Efter det fick Kibreab en tillsägelse att inte befatta sig med den kristna tron och bibeln. Åren gick och Kibreab hade ofta en längtan att på nytt få äga och läsa en bibel.

Kriget och livet som soldat var fruktansvärt och Kibreab letade efter en möjlighet att fly till Europa. En dag rymde han och började sin vandring genom Saharaöknen. Hans slutmål var Italien, men först var han tvungen att ta sig till Sudan och till Libyen. Flera av hans färdkamrater dukade under av hunger, törst och sjukdomar, men efter en lång tid kom Kibreab fram till kusten. Han betalade smugglare och fick en plats på en av de ruckliga båtarna som fullastad med andra flyktingar tog ut kursen mot Kanarieöarna och Spanien. Det blev höga vågor och dieseln tog slut. Båten drev omkring och nu började vattnet ta slut ombord. Alla flyktingarna satt i båten och bad. De var 47 personer och en bebis i en liten båt. Muslimer eller kristna spelade ingen roll. Alla ropade de och bad till Gud om räddning. Man hade sparat några liter diesel för att tända eld för att uppmärksamma eventuella fartyg på var de befann sig.

En dag ser de ett fartyg som kommer emot dem. Det otroliga hände att fartyget gav de stackars flyktingarna 20 liter diesel så att de kunde fara vidare mot den europeiska kusten. Bränslet tog dock snabbt slut och nu var de illa ute igen. Ett annat fartyg närmade sig dem, men de brydde sig inte om passagerarna i den drivande båten. Nu var läget desperat. Båten drev bara omkring. Så får de syn på ytterligare en båt. Det är italienska kustbevakningen. De ordnade så att alla flyktingarna fick komma upp i deras båt. Afrikanerna togs om hand av de italienska myndigheterna. Kibreab kom till Italien där han blev registrerad som asylsökande. Han fick lämna fingeravtryck och förhördes. Han trodde att han äntligen kommit till himmelriket, men efter att myndigheterna registrerat honom kastades han ut på gatan och fick klara sig bäst han kunde. De italienska migrationsmyndigheterna ordnade varken bostad eller mat. Under tre månader bodde han på gatan och försörjde sig på ströjobb. Han insåg att detta inte var något liv, så han försökte ta sig vidare upp i Europa. Han fick kontakt med en lastbilschaufför som ordnade plats bland all last. Efter tre dagar befann sig Kibreab i Sverige. Efter förhör i Kållered skickades han till förläggningen i Filipstad.


Kibreab får en bibel efter 12 års väntan


En onsdag när jag var på Erikshjälpen kom Daniel från Eritrea som bor i Persberg och frågade om jag kunde ordna en bibel på tigrinja åt en vän. Det var första gången som jag träffade Kibreab. Tisdagen därpå var det samling i caféet på Erikshjälpen. Vi sjöng, läste bibeln och bad. Lokalen var fullsatt och Kibreab var med. Han hade sin bibel med sig. Under mötet bad han att få berätta något. Då berättade han om hur lycklig han var att ha fått en bibel. Han hade önskat sig en bibel i tolv år och nu när han hade Guds ord kände han sig så lycklig. När de andra lämnat lokalen satt vi kvar och läste om frälsningen, tryggheten i tron på Gud och Kibreab frågade om han fick bli döpt. Jag undervisade honom om dopet och vi beslöt att han skulle fortsätta och komma på bibelstudier och andra möten en tid. Varje gång som han kom var han så enormt glad och hela hans ansikte lyste. Hans ortodoxa tro som han vuxit upp med hade nu förvandlats till en personlig relation med Gud och han började läsa bibeln på ett helt nytt sätt. Guds ord talade till honom om konkreta saker i hans liv. Han var alltid så nöjd och glad, ja alltid tacksam för livet.

Det var inte så många människor samlade söndagen som vi hade dopet. Flera hade velat följa med till kyrkan i Hällefors, men det fanns för få svenskar som var villiga att lova skjuts. Vi som var med om dopgudstjänsten fick uppleva en underbar högtid. Kibreab tog mycket allvarligt på dopet och efter att han bytt om fick han förbön och handpåläggning. Vi bad för hans fortsatta liv tillsammans med Gud och vi bad om ledning. Vi förstod att han snart skulle bli skickad till Italien eftersom det var hans första asylland. Mycket riktigt kom också avslagsbeslutet och handläggaren överlämnade hans ärende till polisen för verkställande. Det fanns ingen anledning för handläggaren att göra det eftersom Kibreab hela tiden samarbetade med Migrationsverket.


Lycklig trots utvisning


En dag kom Kibreab till mig och ville säga adjö. Han sa att han kunde åka vart som helst i världen för nu hade han en bibel och hans tro på Jesus var stark. Därför oroade han sig inte för framtiden. Jag började ringa till olika kontakter i Italien och till Sture Nordqvist i Dala-Järna som arbetat med kristen radio i Italien. Jag ville hjälpa Kibreab att få någon bostad och om möjligt något jobb när han utvisades till Italien. Jag fick olika adresser till några städer i Italien. Sen tyckte Kibreab att det var lika bra att jag ringde till Gränspolisen och bad dem komma och hämta honom och köra honom till Carlslunds förläggning i Märsta. Jag är säker på att polisen blev överraskad när vi bestämde dag och tid helt frivilligt och att jag bedyrade att Kibreab skulle komma vilket han också gjorde.

Efter några veckor fick jag ett e-post från Kibreab där han berättade att han fått bostad intill en kyrka och att han även fått jobb. De italienska migrationsmyndigheterna hade även gett honom uppehållstillstånd.


Intressanta människor vi mött i helgen

Mirakel i staden Cali, Colombia

Igår träffade vi en kvinna från Colombia som besöker Sverige. Hon kommer från staden Cali, där knarkkungarna styrde för cirka tio år sedan. I samband med att en pastor i staden blev mördad på grund av sin kamp mot knarklangarna började stadens kristna samlas till enhetlig bön. Man blev fler och fler och efter en tid var man cirka 50 000 kristna på stadens största arena. När man haft ett helt dygn av bön minskade morden i stan och den ene efter den andre av knarkkungarna sattes i fängelse. Kyrkorna fylldes av nya människor och en del församlingar fick hålla gudstjänster både klockan 10, 12, 14 och 18. Politiker, filskådespelare och journalister samt en känd sportkommentator fick sina liv förvandlade och blev hängivna kristna.
Igår tittade vi på en film från Cali. Filmen heter Transformation. Kvinnan som besökte oss är pastorsfru och berättade att väckelsen fortsätter i staden. Det har startats flera nya församlingar och hela tiden är det många nya som tar emot Jesus till frälsning. Bön förändrade en hel stad.

Bergslagsmarknaden fick besök av BULLGERILLAN

På fredagskvällen var vi ute och gick med BULLGERILLAN på Bergslagsmarkanden i Hällefors. Bullar, kaffe och saft hade en strykande åtgång. Vi träffade många ungdomar som vi lärt känna i Hällefors. Även ordningsvakter, poliser, ungdomsledare och farsor och morsor på stan hälsade glatt.
Vi gick in på ungdomsgården och tittade på rodeo med tjuren Ferdinan. En kille var suverän på att hålla sig kvar på den helt vilda tjuren. Han satt minsann inte lugn under nån korkek i Hällefors utan var helt uppretad och försökte kasta av sig sina ryttare.
Tänk att det går så lätt att prata om Jesus på en marknad mitt i natten! Flera av ungdomarna tog emot tidningen ONE som vi hade med oss. Några ville komma till kyrkan och en flicka ville komma och hjälpa till på Erikshjälpen Second Hand. Ett par pojkar hade mycket gott att säga om de kristna församlingarnas mission och u-landsarbete.
Det är verkligen nyttigt att vara ute och träffa nya människor som vanligtsvis inte går i kyrkan.
En som är helt fantastiskt duktig att prata med folk är Christopher från Nigeria. Han är en mycket trevlig man som har lätt att få kontakt med folk. Han är också alltid så glad. Vi i Kristen Gemenskap är sååå glada för honom och hans familj. De är alltid så positiva och glada.

Värmlands Folkblad idag

Här nedan ser du ett klipp från dagens VF där de gjort en kort intervju med mig angående boken som kommer i oktober.
De har även intervjuat en man från Azerbajdzjan som levde gömd med sin familj en tid. De har också ett referat angående en rapport om gömda barn. Här är intervjun med mig:

Pastor ger ut bok om 17 års arbete med flyktingar
Pastor Bengt Sjöberg har engagerat sig i många flyktingars situation och han känner igen bilden som CTS ( Center för traumatisk stress i Karlstad som lämnade en rapport igår om hur dåligt många barn mår av att vara gömda) målar upp av hur de gömda flyktingarna mår.

- Jag har precis avslutat en bok där jag berättar om 17 års arbete med flyktingar, säger Bengt Sjöberg. I den boken har jag bland annat tagit med mejl från en 16-årig flicka som uttrycker sin rädsla över att leva gömd. Där framgår det att hennes mamma har problem med hjärtfel och att flickan har ont i huvud, nacke och axlar. Många av dessa flyktingar får psykosomatiska problem.Boken som heter När världen kom till stan kommer ut i mitten av oktober och tar upp flera av de fall som Bengt Sjöberg stött på under åren. - Jag har slussat 100 flyktingar via asylprocessen till uppehållstillstånd, säger han. Han berättar att även efter att en flyktingfamilj som levt gömd fått besked om permanent uppehållstillstånd så tar det lång tid innan de psykiska besvär som dessa personer levt med försvinner. - Det tar lång tid att komma tillbaka till ett normalt liv. Men idén om att fatta beslut om uppehållstillstånd på sämre underlag för att korta väntetiderna, som man diskuterar i undersökningen från CTS, tror han inte på. - Jag värnar om att alla ska få en rättvis juridisk prövning. Den socialdemokratiska regeringen satte som mål att en process skulle ta högst sex månader, den borgerliga tre. Men ingen regering har kunnat leva upp till det. Ett konkret förslag som flyktingorganisationerna står bakom är att om ett ärende inte kan avgöras på sex månader hos Migrationsverket och sex månader hos migrationsdomstolen borde den som har id-handlingar beviljas uppehållstillstånd automatiskt.

Debatt i kommunfullmäktige med oväntad vändning

På denna blogg brukar jag avhålla mig från att skriva om politik. Jag anser att partipolitik och kristen församling inte skall sammanblandas. Inom Kristen Gemenskap finns säkert de flesta partier representerade och ingen pratar partipolitik i kyrkan.
Jag vill ändå skriva och berätta vad som hände i samband med en motion som Kerstin Hugosson och jag skrivit till kommunfullmäktige i Filipstad. Motionen handlade om att införa någon slags modell för att kunna ge vårdnadsbidrag för dem som vårdar sitt barn i hemmet, kanske tillsammans med att man tar hand om något annat barn också. Motionen avslogs efter en livlig debatt med hela 18 inlägg. I debatten sa jag att vi får avvakta regeringens förslag om ett frivilligt kommunalt vårdnadsbidrag. Inte kunde jag ana att detta dagen efter var första nyhet i flera media, att regeringen beslutat att införa bidraget nästa sommar! Snacka om tajmning!
Jag kände till att opinionen varit mycket stark i många kommuner och att trycket varit hårt på regeringen att infria detta vallöfte. Men jag kunde inte ana att det skulle komma dagen efter vår debatt i denna fråga.
Nu har kommunalrådet i Filipstad uttalat att han inte vill att vår kommun skall införa detta bidrag. Vi får väl se vad han säger när kommunerna runt omkring inför vårdnadsbidraget. Säkert kommer opinionen även i Filipstad kräva rättvisa inom barnomsorgen. Många föräldrar önskar få mer tid för barnen under deras första levnadsår. I debatten lyfte jag fram socialdemokraten Ulrika Messing som uttalat att hon avsade sig sin riksdagsplats eftersom hon ville ha mer tid för sin familj. Ett hedervärt och efterföljansvärt bra exempel. När jag yttrade detta i fullmäktige såg jag hur flera socialdemokrater nickade och höll med.
Vi kommer med all sannolikhet att återkomma med en ny motion om att Filipstads kommun skall införa ett vårdnadsbidrag. Jag tror att trygga barn och harmoniska föräldrar även har en positiv inverkan på ekonomin. Det förebygger problem senare i livet. Kommunen går inte heller miste om skattepengar eftersom någon annan måste upprätthålla den tjänst som en av föräldrarna har. På så sätt får fler komma in i arbetslivet och vi får en verklig valfrihet iniom barnomsorgen. Jag vill också samtidigt skriva att jag är tacksam för den kvalité och den fina förskola som vi har och att förskolan betyder oerhört mycket för barnens fostran och möjligheter att komma ut och träffa andra barn.

Tre månaders väntan över

Jag skrev för några dagar sen om en man som väntat på att få sina fyra sista siffror i tre månader. Normalt brukar det ta ett par veckor att få sitt permanenta uppehållstillstånd utskrivet och få sitt personnummer.
Efter att ha haft ett givande samtal på Migrationsverket  i Filipstad fick vi veta vilket kontor som skötte hanteringen av mannens ärende. Efter ett telefonsamtal till denna avdelning tog det endast 30 minuter för mannen att få besked att han kunde komma och hämta sitt bevis om uppehållstillstånd.
De fyra sista siffrorna öppnar portarna till Sverige och nu kan mannen äntligen göra saker som han gått och väntat på hela sommaren.
Jag har fortfarande inte fått reda på vad det var som orsakade denna onödiga fördröjning. Personalen i Filipstad var lika otålia som vi.

Rasism i Filipstad?

Radioprogrammet KONFLIKT tog i ett program för någon vecka sedan upp hur Filipstads invånare tackade de modiga irakiska männen för deras hjältemodiga insats vid branden i stan tidigare i sommar. Samtidigt fångade programmet upp rasistiska tendenser bland EN DEL medborgare.
Under årets Oxhälja har tydligen rasisterna demonstrerat. Jag pratade med flera asylsökande som var rädda. En kvinna mår mycket dåligt och har trakasserats en längre tid av rasister och tjuvar. Hon har blivit sjuk och inte ätit eller druckit på 15 dygn! Idag försökte hon dricka något, men kräktes blod. Flera av våra medlemmar i församlingen har försökt stötta henne under helgen. När jag besökte henne i eftermiddags bedömde vi att hon var så dålig att hon behövde ambulans till sjukhuset. Ambulansen kom relativt snabbt och kvinnan har nu fått vård.
I morgon måste jag prata med Migrationsverket som försäkrat att kvinnan hade tagit med sig sina tillhörigheter, inklusive alla viktiga handlingar som berör hennes asylprocess. Det dementerade kvinnan bestämt. De finns i en lägenhet där det vistas flera människor. Kvinnan har inte haft någon möjlighet att låsa in dem,  utan vem som helst som besöker lägenheten under tiden som kvinnan är sjuk, kan röra och riva i hennes privata och mycket viktiga dokument. Så borde det inte behöva gå till. Nu när det bor två asylsökande i varje rum måste Migrationsverket kunna erbjuda låsta förvaringsutrymmen. Jag ska kontrollera detta i morgon.

Oxhälja marknad

               image58
Oxhälja marknad i Filipstad anses av många som den kanske största marknaden i Sverige. I natt var vi i Kristen Gemenskaps BULLGERILLA  ute med bullar, saft och kaffe och mötte många trevliga människor. Vi såg få berusade. Fram emot midnatt regnade det en hel del vilket säkert bidrog till lugnet.
Vi hade efterlyst 1000 bullar till denna marknad och nästa helg i Hällefors. Vi fick säkert ihop så många bullar vilket vi är mycket tacksamma för.
Igår hann vi också vara ute med två av våra barnbarn. De hade mycket roligt. Här ser ni ett par kort på Emanuel Sjöberg.
image59

RSS 2.0